Hirdetés

A Samsung elfoglalta a harmadik helyet az SoC piacon

A Qualcommot és a MediaTeket eddig az Apple követte, a Samsung viszont letolta a dobogóról az almás céget.

2019-ben kizárólag a Samsung és a Huawei tudott növekedést felmutatni a lapkapiacon, előbbi a szerény erősödés mellett is helyet cserélt az eddig stabilan top hármas, éves viszonylatban mindössze 0,5%-kal rosszabbul teljesítő Apple-lel. A Qualcomm és a MediaTek éves összehasonlításban visszaesést mutat, de még így is stabilan vezetik a piacot.


[+]

A Qualcomm a Közel-Keletet és Afrikát leszámítva mindenhol harminc százalék körüli részesedést tud felmutatni, a Samsung Európában és Indiában erős, előbbi a csúcsmodellek, utóbbi terület pedig a belépő szintű és A szériás eszközöknek köszönhetően. Az sem ártott persze a számoknak, hogy az Exynos lapkák nem kizárólag a Samsung saját készülékeiben érhetők el, az 5G képes Vivo X30 széria is a koreaiak szettjét használja.

A HiSilicon nyilván Kínában és Európában erős, a GMS hiánya miatt azonban az idei adatok valószínűleg mást fognak mutatni. Észak-Amerikában értelemszerűen egy darab Kirin lapka nem ketyeg statisztikailag kimutatható mennyiségben legalábbis, az Apple viszont dominálja a piacot, a Qualcommal közösen pedig 83%-ban le is fedik.

(Igen, kicsit tényleg furcsa marketinganyag egy lapkának, de így döntöttek a Qualcommnál.)
(Igen, kicsit tényleg furcsa marketinganyag egy lapkának, de így döntöttek a Qualcommnál.) [+]

A lapkapiacot az integrált 5G modemmel rendelkező, fizikailag kisebb és alacsonyabb fogyasztású szettek fogják megmozgatni, versenyelőnybe hozva azokat a gyártókat, akik a 6 GHz alatti sávot preferálják. Jelenleg ilyen a Qualcomm Snapdragon 765, MediaTek Dimensity 1000/L és a Dimensity 800. A szakértők szerint 2020 közepére már 300 dollár (96 ezer forint) alatt is elérhetővé válhatnak 5G képes modellek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés