Ne haxold fel a Google alkalmazásokat HMS-es telefonokra!

Ezt maga a keresőóriás kérte egy blogbejegyzésben, biztonsági okokra hivatkozva.

Hirdetés

Tegnap befutott az eddigi leghasznosabb hajlítható kijelzős eszköz, a Mate Xs ugyanis egy hatalmas képernyőt kínál táblagépes használathoz szétnyitva, és ugyanez hajlik kifele, méretes mobilpanelt hagyva félbecsukva. Az egymillió forintos különlegesség most már a sokadik itthon kizárólag HMS-sel megjelenő készülék, magyarul nincs rajta se Google keretrendszer (GMS), se a keresőóriás szolgáltatásai, bár egy-kettőt alternatív forrásból telepíteni lehet. A Google ugyanakkor pont ez ellen emelt szót a minap blogbejegyzésében, amely elmagyarázza, miért nem kerülhetnek appjai és szolgáltatásai a Huawei és Honor telefonokra: az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma megtiltotta a kínaiakkal való kereskedést.

A Huawei Mate Xs HMS Core-ral, Google szolgáltatások nélkül mutatkozott be
A Huawei Mate Xs HMS Core-ral, Google szolgáltatások nélkül mutatkozott be [+]

A keresőóriás elmagyarázza, hogy minden szolgáltatásának okostelefonos alapja a GMS licencért folyamodó telefonok hosszas biztonsági hitelesítése, és a Google Play keretrendszer, a Play Protect felügyelet, illetve a GMS Core alkalmazások (pl. Gmail, YouTube, Drive, Térkép) csak akkor kerülhetnek fel, ha erre maga az amerikai vállalat ad engedélyt. Ezt egyébként a Google tavaly májusig bezárólag minden eszköz esetében meg is tette, így azokon a Huawei és Honor kütyükön, amelyek Play szolgáltatásokkal kerültek piacra, a szokásos appok továbbra is elérhetők, a biztonsági frissítéseket beleértve.


[+]

Szűk egy éve ugyanakkor elvesztette a lehetőséget a Google arra, hogy Huawei és Honor eszközöket hitelesítsen, a két kínai vállalat most pedig már nem is folyamodik ezért, ehelyett a HMS Core-ra és az AppGalleryre koncentrál, a közeljövőben pedig igyekszik minden Google appot és szolgáltatást alternatívával helyettesíteni. A szoftveres konkurencia egyébként épp oly hasznos a piacra nézve, mint a márkák és hardverek versengése, hiszen fejlesztésre ösztönzi a szereplőket. iOS-re viszont úgy is elérhetők a Google szolgáltatásai, hogy az iPhone-ok nem Androidot futtatnak, HMS-es Huawei és Honor telefonokon ellenben akkor sincs egyszerű, biztonságos módja a keresőóriás alkalmazásainak integrálására, ha a felhasználó márkától és politikától függetlenül használna párat.

Előzmények

Hirdetés