Nagyon komoly kameratechnológiával készül az Oppo

85 és 200 milliméteres gyújtótávolság közti folyamatos optikai zoomot, új RGBW szenzort és a kijelző alatti kamerát új szintre emelő fejlesztést ígér a közeljövőre a cég.

Külön kamerás rendezvényt tartott Kínában az Oppo, és zömmel olyan technológiákról beszéltek, amiket még idén be tudnak építeni készülékekbe. Az esemény házigazdája Simon Liu volt, aki kifejezetten a képalkotásért felelős igazgatója a cégnek.


[+]

Az első újítás a szenzorokkal kapcsolatos: az új RGBW érzékelő a piros, zöld és kék szubpixelek mellé a fehéret is hozzáadja: ez nem teljesen új technológia, viszont a Huawei P8 óta keveset találkoztunk vele testközelből, legutóbb a szintén BBK-csoporthoz tartozó Vivo jelentette be, hogy hasonlóval rukkol elő a közeljövőben. Az Oppo szerint ezzel a technológiával a hagyományos szenzorokhoz képest 60%-kal több fényt tudnak beengedni és 35%-kal tudják csökkenti a fotók zajszintjét. Emellett a fejlesztés egyik jelentős része volt, hogy az áttetsző pixeleket jól elkülönítsék a színektől, így azok nem zavarják egymást, és a jó dinamika mellett korrekt színhűségre is számíthatunk. Jobb minőségű, élénkebb portrékat várhatunk az új technológiától fotós és videós téren is, az ilyen szenzorral szerelt eszközök pedig még idén piacra is kerülhetnek.

Ennél talán még sokkal érdekesebb a folyamatos optikai zoom, ami belül mozgó lencsével folyamatos nagyítást tesz lehetővé 85 és 200 milliméter közötti gyújtótávolság-tartományban. A mozgatást apró motor végzi, mágneses ellenállások segítségével pedig precízen és stabilan tudja tartani az adott pozícióban. A lencsetagok üveg és műanyag kombinációjából állnak, két ultravékony aszférikus üveglencsével. A folyamatos zoomolás jelentősen jobb képminőséget, nagyobb rugalmasságot ad azoknak, akik körülbelül 3 és 8-szoros optikai zoomtartományban szeretnének fotózni: a fő probléma viszont az, hogy bár a mozgóképen látható technológiára már most kezdhetjük csorgatni a nyálunkat, egyelőre még nem lehet tudni, mikor lesz elérhető mobilban.

Helyigényes a technológia, tehát valamilyen téren mindenképpen komoly kompromisszumot kell kötni: túl kicsi szenzorral és apertúrával lehetséges, hogy értelmetlen lenne megcsinálni, ha pedig mindent megnövelünk, akkor a telefon is brutálisan vastag lesz. Ez utóbbi persze csak a mi meglátásunk, és nagyon kíváncsian várjuk, mikorra tud ebből az Oppo piacon elérhető terméket gyártani.

Stabilizáció terén is készültek újdonsággal: szenzor-szintű és optikai stabilizálást egyaránt bevetnek azért, hogy a lehető legkisebb méretűre csökkentsék a zavaró vibrációkat a videókban, és a vaktában készült fotók közül is kevesebb végezze a kukában. Az öttengelyesnek hívott technológia úgy jön ki, hogy a szenzor és az optika egyaránt csillapít és X és Y tengelyen, a szenzor-oldal pedig a billenéseket is igyekszik hatékonyan csillapítani. Ezzel a technológiával már 2022 első negyedévében piacon lehetnek.

A jövővel kapcsolatban megemlítésre kerültek a kijelző alatti szelfikamerák is. Míg a jelenlegi megoldások nem csak képminőségben jelentenek kompromisszumot, de a kijelző kamerás területén az elérhető pixelsűrűséget is jelentősen megvágják, az Oppo 400 ppi-s panelt is tudna tenni a kamerája elé, miközben a színvilág és a fényerő egyaránt fejlődne.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Oppo

Előzmények

Hirdetés