MWC 2019: Nem a Huawei Mate X a kiállítás legdrágább okostelefonja

Meglepően családias hangulat fogadott minket a korábban számunkra ismeretlen HANMAC nevű cég standján, ahol az új készülékek a hajlítható telefonokhoz hasonlóan csak vitrin mögött voltak megtekinthetők, de valószínűleg nem azért, mert nem voltak készen: az Android 6.0.1-es operációs rendszerrel szerelt újdonságok működőképesek voltak, csak épp félthették őket. Nem csoda, mert az ajánlott végfelhasználói áruk 2500 euró, azaz kb. 800 000 forint.

HANMAC Knight III
HANMAC Knight III [+]

A cég prospektusában három készüléket emelnek ki, valószínűleg ezeket gondolták a leginkább piacképesnek Európában, de amúgy volt két aktatáskányi egyéb modelljük is. A HANMAC Knight 5,2 hüvelykes Full HD kijelzővel rendelkezik, amelyet szintetikus zafírüveg véd a fizikai behatásoktól. A rendszerchip egy 8 magos Qualcomm megoldás, a pontos típusa nem ismert, az viszont biztos, hogy 6 GB RAM és 128 GB ROM található benne, illetve hogy a 3500 mAh-s akkumulátor 2 óra alatt 95 százalékosra tölthető, ami nem biztos, hogy kielégíti a gyorstöltés fogalmát, de legalább kommunikálva van. A hátlapi kamera 16, az előlapi 8 megapixeles, dupla- vagy tripla kameráról tehát nem beszélhetünk, de a dizájn bizonyára kárpótolja az erre fogékony vásárlókat.

HANMAC Bon7
HANMAC Bon7 [+]

A HANMAC BON7 nagyjából ugyanezzel a specifikációval rendelkezik, de kijelzője csak 5 hüvelykes, az akkumulátora pedig nagyobb, 3900 mAh-s, itt már nem esik szó gyorstöltésről. A dizájn eltérő, szavaink erre sincsenek, de egy kép ugyebár többet mond ezer szónál. A harmadik kiemelt készülék az igen fantáziadús General nevet kapta, 3,5 hüvelykes kijelzője 480 x 800 pixeles felbontású (!), a rendszerchip 8 magos, de már nincs odaírva, hogy ki gyártja. Az akkumulátor mindössze 2650 mAh-s, de a kamerás képességeire sem lehet büszke a leírhatatlan külsejű eszköz, elöl 5, hátul 13 megapixeles modul kapott helyet. Félreértés ne essék: ez is 2500 euró körüli kerülhet forgalomba, ha egyáltalán.

Ez itt papíron több millió forintot ér. Szerintük.
Ez itt papíron több millió forintot ér. Szerintük. [+]

A cég munkatársaitól megtudtuk, hogy ezek nem tömeggyártásban készülő termékek, a végső összeszerelés kézzel történik, tehát mindegyik valamennyire egyedi. A dizájn a prospektus és a honlapjuk tanúsága szerint Franciaországban került megálmodásra, maguk az eszközök pedig lenyomatai a gyártó finommechanika iránti szenvedélyének, az európai kultúrának és a tradicionális szaktudásnak. Már 2008 óta gyártanak készülékeket, és csak egy dologra fókuszálnak: hogy a készülékeik egyediek legyenek. Ez valószínűleg sikerült is, azonban nagy kérdés, hogy mondjuk a Huawei Mate X vagy a Samsung Galaxy Fold ellenében ki az, aki egy HANMAC telefont választana magának a luxuskategóriában. Erre egyébként a cég munkatársai sem tudták a választ, pedig rákérdeztünk: azt mondták, hogy részben azért vannak itt az MWC-n, hogy ez kiderüljön.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

Előzmények

Hirdetés