MWC 2019: Hajlítható telefonnal licitál a Samsungra a Huawei

Mate X néven mutatkozott be a kínai gyártó újdonsága, amely egyértelműen ütős válasz a Galaxy Foldra.

Hirdetés

A legnagyobb kérdés az volt a Huawei eseménye előtt, hogy vajon rá tudnak-e tenni egy lapáttal arra, amit a Samsung mutatott be pár napja Londonban. A Galaxy Fold egy igen látványosnak tűnő termék - de nem hogy megfogni, lefotózni sem lehetett, 2000 eurós árat adtak meg mellé, valamint májusi forgalmazást. Erre kellett valamit reagálnia a Huaweinek, ami viszont csak félig sikerült.


[+]

A Mate X nevű termék másképp használja a hajlítható kijelző technológiáját. Míg a Samsung megoldása könyvszerűen összecsukható, így kívülre is tettek egy kisebb ablakot és a nagy felületet a szétnyitás után látjuk, addig a Huawei úgy döntött, hogy az összehajtható display kívülre kerül, ezért összecsukva elöl-hátul van kijelzőnk. Hogy használhatóság szempontjából melyik irány a jobb, az viszont egy darabig még nem fog kiderülni, mert a Mate X piaci bevezetését is csak 2019 közepére tudják ígérni. És árban is sikerült a Samsung fölé kúszni (amire eddig nemigen volt példa), még 300 euróval többet kell majd érte fizetni (vagyis 2300 euróba fog kerülni), amire mondhatjuk, hogy csak 15%-os eltérés, de ezen az árszinten a különbözetből pont lehet venni egy elég decens okostelefont is.


[+]

A Mate X-nek a kialakítástól függetlenül egyértelműen van egy eleje, összecsukva itt egy 6,6 hüvelykes, 19,5:9 arányú, 2480 x 1148 pixeles kijelzőt fogunk látni mindenféle notch és egy betüremkedés nélkül. Hátul ilyenkor egy 6,38 inches, nyúlánk, 25:9 arányú, 2480 x 892 pixeles felületünk van, azért vékonyabb, mint a másik, mert mellette el kellett férjen a kamerarendszer is (ami továbbra is a Leica közreműködésével készül). Ez a sáv azonban nem hajlik előre a másik kijelző mellé, hanem kvázi egy púpként marad hátul, ami a Huawei szerint pont tök jó, mert így a kinyitott, összesen 8 inches, 2480 x 2200 pixeles kijelzővé terebélyesedő tablet jól megfogható egy kézzel is.

Szigorúan üveg mögött
Szigorúan üveg mögött [+]

Ugyanennek a dudornak az aljára tették a Type-C csatlakozót (jack nincs), amin keresztül áramot is fel tud venni majd a termék, méghozzá egészen komoly, 55 Wattos gyorstöltési technológiával, ami a 4500 mAh-s akkumulátorba 30 perc alatt 85%-ot pumpál bele. És igen, a töltő a csomag része lesz, mondjuk ennyi pénzért legyen is. A hardver ezúttal is a Kirin 980, viszont mellédobták a cég Balong 5000 nevű 5G modemjét is, ezzel már biztosan többet tud, mint a Galaxy Fold, de persze Richard Yu, a Huawei elnöke szerint vékonyabb, nincs rés összecsukva az előlap és a hátlap között, plusz valami három évig dolgoztak csak a zsanéron, ami több mint 100 alkatrészből áll.


[+]

A telefonba két SIM-et lehet rakni (vagy az egyik helyett nano memory cardot), de csak az elsődleges kártya tud 5G-re fellépni - nem mintha ez a közeljövőben óriási fontosságú lenne. Egyetlen, interstellar blue nevű, sötétkék változatban lehet majd eleinte kapni, de az óriási médiaérdeklődés dacára ezt a terméket sem lehetett Barcelonában megfogni, csak üveg vitrin mögött volt fotózható, ami azt jelenti, hogy még biztosan nagyon bétás, szóval igyekezniük kell, ha tartani akarják a lépést a Samsunggal, akik már májusban piacra dobják a Foldot.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

Azóta történt

Hirdetés