Hirdetés

A Galaxy Fold az első összehajtható telefon a Samsungtól

Nem a Galaxy S10-ekkel kezdődött Londonban a Samsung Unpacked esemény, hanem rögtön bedobták a nagy durranást, az összehajtható telefont, aminek Galaxy Fold a neve. Csak azért nem mondhatjuk, hogy a világ első, összehajtható telefonja, mert egy kis gyártó (Royole) megelőzte őket, illetve májusig még más is előzhet egyet, de erre olyan sok aspiráns nincs, hacsak a Huawei nem villant valamit Barcelonában. De ha így is lesz, valószínűleg az sem lesz olcsó, rögtön kezdjük azzal, hogy a Galaxy Fold ára 2000 euró, amire még ugye különböző adóterhek is rákerülnének — ha egyáltalán jönne Magyarországra, de úgy tudjuk, hogy ez egyelőre nem valószínű.


[+]

Viszont a termék tényleg újszerű és a maga nemében lenyűgöző. A hardvert nem kell különösebben bemutatni, ugyanaz van benne, mint az S10-ben, csak itt alapból 12 GB RAM és 512 GB belső tárhelyről indul a történet, ami már UFS3.0-s. Apró vigasz az árazás kapcsán, hogy alapból jár hozzá a Galaxy Buds headset is, de ettől még semmiképpen nem lesz az év vétele. Kijelzőből alapvetően kettő van, összecsukott állapotban egy 4,6 inches, HD+ felbontású ablakot nézhetünk, ha viszont kinyitjuk, akkor feltárul a 7,3 hüvelykes, QXGA+ felbontású, óriási megjelenítő, ami tényleg elég meggyőző. Ugyanakkor látszik, hogy ez az első ilyen termék, az összehajtott Galaxy Fold előlapi kijelzője körül évek óta nem látott méretű kávák látszanak, és természetesen a telefon vastagsága is körülbelül kétszerese annak, amit mostanában hoznak az okostelefonok.

A Fold doboza
A Fold doboza [+]

A Samsung nagyon biztos abban, hogy az összehajtás mentén elhelyezkedő, rejtett zsanérrendszer megbízható és rengeteg kinyitást és összecsukást gond nélkül kibír. Kamerából összesen hatot találunk a terméken, van három a hátlapon (az S10-ek rendszere), kettő belül, ezek egy sarokba tolt szenzorszigeten helyezkednek el, egy pedig jutott az összecsukott Fold előlapjára is. Az ujjlenyomat-olvasó az oldalra tett bekapcsológombban rejtőzik.

Kinyitva
Kinyitva [+]

Az újdonságban ketté kellett szedni az akkumulátort, mert kijelzőt ugyan már tud hajtogatni a Samsung, de telepet még azért ők sem. Ennek a két akkunak az együttes kapacitása 4380 mAh, ami telefonhoz sok, tablethez kicsit karcsú. Adatkommunikációs szempontból mindent tud, amit az Exynos chipset biztosít, már a piacra kerülésekor két változatban lesz kapható, a 4G-s lesz az alapmodell, ennél valamivel drágábban mérik majd a már 5G hálózatokra is felkészített verziót.

A zsanér
A zsanér [+]

A kezelőfelületen láthatóan rengeteget dolgoztak, alapvetően a friss OneUI az alap, de természetesen át kellett alakítani a megváltozott forma miatt. Amíg nem nyitjuk ki, addig egy szokásos Samsung interfészt látunk, noha a bemutatott darabokon a kijelző mérete miatt csak három ikon látszott széltében. Kinyitás után viszont egészen más a helyzet, mert szépen kitölti a felületet a menürendszer, plusz az Android és a Samsung gyári alkalmazásai egyből alkalmazkodnak is a megváltozott képarányhoz. Ez igen gyorsan történik, gyakorlatilag azonnal. Ha pedig már van egy ekkora kijelzőnk, akkor akár három alkalmazást is láthatunk futni egyszerre, egy nagy ablak kerül a képernyő bal felére, a maradék helyen pedig további két app felülete látszik egymás alatt.


[+]

A kinyitott Fold egészen jónak ígérkezik tartalomfogyasztási szempontból. Egy ekkora AMOLED panel önmagában is garancia lehet erre, de ezt még megfejelték sztereó AKG hangszórókkal is. Ugyanakkor viszont ahogyan a színpadon mutogatták a kinyitott telefont, a fény valahogyan mindig ott csillant meg rajta, ahol a hajtás van, nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy ez a mindennapi életben is látszani fog-e. Noha a londoni Samsung Unpacked sztárja egyértelműen a Fold, de még nem lehetett itt sem kézbe fogni, erre majd csak később kerülhet sor. (Ha mégis sikerül egyet megnyomkodni, akkor frissítjük az anyagot. Nem sikerült, nincs kirakva, majd májusban. Talán.)

Azóta történt