Bemutatkozott a Galaxy S9 házon belüli rendszerchipje

1,2 Gbps sebességű LTE, 3D arcfelismerés és kiemelkedő grafikus teljesítmény jellemzi a Samsung zászlóshajóját.

Az utóbbi évek Samsung csúcsmodelljei általában Qualcomm és Samsung Exynos chippel voltak elérhetők attól függően, hogy melyik régióban kerültek foragalomba. Európában, így nálunk is a házon belüli SoC-t kapta a Galaxy S7 és Galaxy S8-páros, így szinte biztos, hogy a Magyarországon debütáló Galaxy S9-ek nem Qualcomm Snapdragon 845-öt, hanem a ma bemutatott Exynos 9810-et kapják.


[+]

Nyers erőből szinte biztosan nem lesz hiány, az ARM Big.Little klaszterkonfigurációt kiváltó DynamIQ rendszert ez a chip is megkapta: nyolcmagos a processzor, négy darab, 2,9 GHz-en maximált Exynos M3 felel a számítási teljesítmény jelentős részéért, a maradék négy, 1,9 GHz-es Cortex-A55 az energiahatékonyságért felel. Állítólag 40%-ot ugrott előre a többszálas erő a közvetlen elődhöz képest, az egymagos szintet pedig megduplázták. A gyártástechnológia a Samsung második generációs, 10 nanométeres LPP node-ja, ugyanez dolgozik a Snapdragonban is. Memóriából LPDDR4x, belső tárolóból pedig UFS 2.1 és SD 3.0 támogatott.


[+]

A grafikus teljesítményért a Mali-G72 felel 18 maggal, az ARM második generációs Bitfrost architektúrájával, körülbelül 20%-nyi fejlődést értek el ezzel. Természetesen támogatottak a VR-headsetek is, értelemszerűen az S9-hez is be lehet majd szerezni Gear VR-t. Kijelzőből WQUXGA (3840 x 2400 pixel) vagy 4K (4096 x 2160 pixel) a maximum.


[+]

Adatkommunikációs téren sem lehet okunk panaszra, a Cat.18-as LTE modem 1,2 Gbps letöltési és 200 Mbps feltöltési sebességet is képes elérni, a GPS-vevőhöz GLONASS és BeiDou is is tartozik. Kamerák terén dupla-ISP segít a képfeldolgozásban, összesen 4 szenzort képes kezelni. 24 megapixel az elméleti maximum, dupla kamerák esetén 16 + 16. Videókat 4K-ban rögzíthetünk, új a 10-bites HEVC kodek, ami a megszokott 16,7 millió színárnyalat helyett 1,07 billiót különböztet meg, és elérhető a 120 fps-mód is. Nem utolsó sorban az elérhető hangminőségen is fejlesztettek, 32-bites, 384 kHz-es hang társulhat a mozgóképek mellé.


[+]

Az íriszfelismerés természetesen az újdonságban is jelen lehet, de valószínűleg még tovább fejlesztik a rendszert, a 3D hibrid arcfelismerés szinte egyértelműen utal arra, hogy az Apple Face ID-ja újabb kihívóra lelt. A Samsung elsőként a jövő heti CES 2018 rendezvényen prezentálja a már gyártásban lévő chipet, de az MWC előtt szinte biztosan nem mutatják be a Galaxy S9-eket.

Előzmények

  • 3D-s rendereken a Galaxy S9

    A CAD fájlokból megalkotott virtuális modelleken sokkal jobb helyen van az ujjlenyomat-olvasó. A Samsung esetében is szétválhat a szimpla és dupla kamerás modell.

  • Ilyen lehet a Galaxy S9

    A vázlat nem biztos, hogy hiteles, ám ez lehet az első vizuális információ a jövő évi Samsung csúcskészülékekről.

Hirdetés