Méretes mobilkamera szenzort tervez a Samsung?

A Samsung nemcsak mobilos ISOCELL szenzorai óta gyárt saját fényérzékelő lapkákat, jó pár minőségi készüléke akad a fotográfiában, beleértve például az Androidot futtató Galaxy NX-et, az S4 Zoom és a K Zoom pedig valahol félúton van a kompakt fényképezőgép és az okostelefon között. Az idei újdonság az S7-tel és az S7 edge-dzsel bemutatkozó Dual Pixel technológia, melynek a lényege, hogy a 12 millió szenzorpixel mindegyike két fotodiódára osztott, és mindegyik képes fókuszpixelként is működni, az alább látható, villámgyors élesítést garantálva. A PhotoRumors információi szerint azonban ennél is ütősebb mobilkamera készülhet a Samsung boszorkánykonyháján.

Új szintre emeli a fókuszálást a mobilos Dual Pixel kamera
Új szintre emeli a fókuszálást a mobilos Dual Pixel kamera. Ugyanez videón itt megtekinthető

A fenti publikáció megjegyzi, hogy a gyártó az NX kameravonal számos mérnökét a mobilos divízió felé csoportosította, és azon vannak a koreaiak, hogy az okostelefonos fotózás minél jobb legyen. Az 1/2,6 hüvelykes S7 szenzoroknál (melyek egy része ISOCELL, a többi Sony gyártású) méretesebbnek ígérkezik az az 1/2,3 hüvelykes, amelyen állítólag most is dolgoznak, ez már az Xperia Z-sorozat szenzormérete. Ám nem ez, hanem a végcélnak kijelölt, 1/1,7 hüvelykes szenzor pletykái az igazán érdekesek, a PhotoRumors szerint ugyanis a hozzá fejlesztendő f/1,4-es rekeszértékű (azaz különlegesen magas fényerejű és szűk mélységélességű) lencse annyi fényt engedne a méretes lapkára, hogy a gyártó 18-24 megapixelig növelhetné a felbontást, komolyabb minőségveszteség nélkül pixelszinten. Az új kamereinterfészt az NX-sorozatból kölcsönöznék ezek a szenzorok.

Nokia Lumia 1020
Ismét lesz nagy kameraszenzorral szerelt mobil? [+]

Összehasonlításképpen: a Nokia 808 PureView 1/1,2 hüvelykes, a Lumia 1020 pedig 1/1,5 hüvelykes szenzort kapott, és még mindig etalonnak számítanak abszolút képminőségben. Ezek az eszközök persze nem voltak vékonyak, a mai okostelefonok pedig azok, úgyhogy egyelőre kérdéses, hogy sima mobilokban, vagy K Zoom-féle hibridekben bukkanhat fel először az egyelőre csak pletykaszinten megemlített, nagyméretű szenzor.

Előzmények

  • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

    A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

  • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

    A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.

  • A nagy mobilos kamerateszt 2014 derekán

    Ismét összehasonlítottuk az elérhető legjobb kamerás okostelefonokat: Galaxy S5 és K Zoom, iPhone 5s, Lumia 1020, Xperia Z2.

Hirdetés