Meghalt az iPod

Az Apple kiárusítja a megmaradt iPod Touch készletét, de újat már nem gyárt. 20 év után véget ért az iPod pályafutása, felfalta az iPhone és a streaming.

"A zene tovább él." Ezzel a címmel jelentette be közleményben az Apple május 10-én magyar idő szerint este, hogy megszünteti az iPod Touch gyártását, a terméket pedig addig fogja árusítani, amíg a készletek kitartanak. A 7. generációs Touch volt az utolsó eszköz a 2001 októberében elindított iPod termékvonalban, így a zenelejátszó kivezetésével az Apple nyugdíjazza a kütyüt, ami segített, hogy a világ legértékesebb vállalata legyen a cégből.

Hirdetés

Az első iPod, és az utolsó.Az első iPod, és az utolsó. Az első iPod, és az utolsó. (forrás: Apple) [+]

2001 októberében azzal a szlogennel mutatta be Steve Jobs az iPodot, hogy segítségével ezer dal is elfér az ember zsebében. A termék eszméletlenül sikeres lett, az iPod-kínálat pedig az évek alatt bővült és szűkült, látott Mini, Shuffle, Nano, Classic, valamint Touch változatokat is. Utóbbit 2007-ben mutatták be, az iPhone funkcionalitást a mobilhálózati kapcsolat nélkül kínáló eszköz pedig instant siker lett. A hetedik generációs, jelenleg is kapható Touch-ot 2019-ben csendben frissítették, az iPhone 7-ben is található A10 Fusion lapka hajtja a médialejátszót, így a legfrissebb iOS is fut még rajta, 4 hüvelykes kijelzőn kirajzolva a dolgokat.


[+]

Az Apple globális marketingért felelős vezetője, Greg Joswiak azzal indokolta az iPod márka megszüntetését, hogy a felhasználók inkább használják az iPhone-t és az egyéb eszközöket a zenehallgatásra, már nem keresik a dedikált lejátszókat. A cég szerint az iPod szellemisége tovább él az iPhone-ban, az egykori MP3 lejátszó a zeneipar mellett pedig újradefiniálta azt is, miként keresnek, hallgatnak és osztanak meg másokkal újdonságokat a hallgatók.

A változó zenefogyasztási szokások áldozata lett az iPod.
A változó zenefogyasztási szokások áldozata lett az iPod. (forrás: Apple) [+]

Tony Fadell, az eredeti iPodot fejlesztő csapat tagja a Verge-nek nemrég egy interjúban arról beszélt, már akkor tisztában voltak vele, hogy a dedikált MP3 lejátszók napja leáldozott, amikor még az okostelefonok előtt megjelentek a mobilokban a zenelejátszó funkciók. De ez nem szabhatott gátat az Apple-nél iPhone fejlesztésének, mesélte Fadell, még akkor sem, ha tudták, hosszú távon kivéreztetik az iPodot.

Fadell jóslata a hazai piacra is igaznak bizonyult. Magyarországon a nemrégiben egyesült eMag-Extreme Digital kínálatában 2012-ben vették a legtöbb iPodot, azóta az érdeklődés folyamatosan csökkent a médialejátszó iránt. Annyira, hogy a 2020-as iPhone SE eladásai egy év alatt túlszárnyalták az említett webáruház(ak)on keresztül tíz év alatt eladott iPodok számát.

Jobb szélen az eredeti iPhone, mellette a vele egyidős iPod-kínálat.
Jobb szélen az eredeti iPhone, mellette a vele egyidős iPod-kínálat. (forrás: 9to5Mac) [+]

Aki kicsit nosztalgiázna azon, miként változott az iPod az elmúlt két évtizedben, érdemes megnéznie ezt a gyűjtést, ami a zenelejátszó 15. születésnapjára készült. A megfizethető árú, hordozható zenelejátszók piaca pedig immáron a Fiio és a Sony territóriuma.

:-(

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Felfrissült az iPod Touch

    Apple A10 Fusion chipsettel és akár 256 GB-os tárhellyel válik ismét elérhetővé az ismert médialejátszó.

  • Apple blog: Mire jó az iPod touch?

    Sokan azt sem tudják, hogy mi ez az eszköz, mások egy telefonálásra nem alkalmas iPhone-ként tekintenek rá. Megnéztük, hogy mi is ez valójában.

Hirdetés