Hirdetés

Apple blog: Mire jó az iPod touch?

Ki ismeri az érintésérzékeny kijelzővel ellátott okostelefonok receptjét? Valószínűleg mindenki, de azért röviden elmondom: vegyünk egy nagy kijelzőt, rakjunk mögé jó minőségű érintésérzékelő technológiát, erős hardvert és egy olyan operációs rendszert, melyet jól lehet kezelni és könnyedén lehet alkalmazásokkal bővíteni. Ha kész a massza, már csak stílust kell a dolog mögé dobnunk, annak adagjától és milyenségétől függően pedig olyan végeredményt kapunk, mint az iPhone vagy épp az Android.

A recept bizonyítottan működik, az iPhone és társai hatalmas népszerűségnek örvendenek szerte a világon, egyes felmérések szerint Apple telefonból hazánkban 160 000 darab van forgalomban, ami a magyar átlagbérek és a készülékek árát figyelembe véve elképesztő szám. Azonban látni kell, hogy nem mindenkinek van szüksége okostelefonra, sokaknak ugyanis az a fontos, hogy készülékükön legyen billentyűzet, akkumulátora pedig több napig kibírja töltés nélkül. Viszont egy másik eszközön szívesen élveznék a nagy érintőkijelzőből adódó internetezési élményt, a multimédiás szolgáltatásokat és a letölthető alkalmazások tengerét. Nekik készült az iPod touch, melynek jelenleg más operációs rendszerrel nem igazán van párja, az Androidot ugyanis ekkora multimédiás eszközökre nem szokták feltelepíteni.

Bár újságíróként semmerre nem húz a szívem, elárulom, hogy szinte a megjelenése óta van egy iPod touch-om, ez a modell ugyanis pont nekem készült. Saját telefonom nincs, mivel mindig tesztkészülékkel a zsebemben rohangálok, viszont fontos, hogy adataim nálam legyenek, szeretek játszani és kell valami, amin zenét hallgathatok, az ugyanis nem jelentett számomra megoldást, hogy egy memóriakártyát cserélgetek, gyakran van ugyanis olyan teszttelefon nálam, melynek nem bővíthető a memóriája. Épp ezért bátran állíthatom, hogy jól ismerem a készülék lelkivilágát, használhatóságát, a második generációs modellt kivéve mindegyikből rendelkeztem eggyel, jelenleg egy negyedik generációsat nyúzok, mely az iPhone 4 kistestvérének tekinthető. Róla lesz most bővebben szó.

A friss modell az eddigi legkisebb touch, kiterjedése 111 x 58,9 x 7,2 milliméter, tömege 101 gramm, a hasonló felépítésű telefonoknál (köztük az iPhone-nál) tehát jóval kisebb, főleg vékonysága az, ami mindenkinek feltűnik. Összeszerelési minőségével kapcsolatban nem lehet panasz, egyedül a tükröződő hátlap az, amit sokan nem szeretnek, ugyanis állandóan tisztogatni kell, de az idővel megjelenő hajszálnyi karcolásokon ez sajnos nem segít. Az előlapra egy 3,5 hüvelykes képátlójó, 640 x 960 pixeles felbontású kapacitív TFT-LCD érintőkijelző került, melynek minősége elmarad ugyan az iPhone 4 IPS-technológiával készült megjelenítőjétől, de egy tizes skálán gondolkodás nélkül adnék rá kilenc pontot, betekintési szöge ugyanis nagy, napfényben is jól olvasható, színei pedig igencsak szépek. A negyedik generációs iPod-modell egyik nagy újdonsága a megjelenítő fölött látható; egy előlapi kamera, melynek segítségével használhatjuk az egyelőre csak WiFi hálózatokon működő FaceTime-ot, mely az Apple saját szabványa/programja a videótelefonálásra vágyóknak. Persze hátulra is került kamera, mely érdekes módon nagyjából ugyanakkora felbontásban tud állóképeket is videókat rögzíteni; fotóknál a 960 x 640 pixel elég soványnak tűnhet, mozgóképnél viszont a "HD" szóval írhatjuk le a dolgot, ami lássuk be, nem rossz. Egyértelmű, hogy az új iPodot a videózásra gyúrták rá, valószínűleg azért, hogy fényképezésnél ne állítson konkurenciát az iPhone-nak.

A hardver a lefelezett memóriától eltekintve pontosan olyan, mint a cég csúcstelefonjánál, a sebességgel és a felhasználói élménnyel tehát nem lesz senkinek gondja. Adatkommunikációs technológiákból a 802.11b/g/n kompatibilis WiFi és a 2.1-es Bluetooth van jelen, az internetezés tehát otthonunkban vagy egy étteremben megoldott, vonaton utazva viszont nem fogunk tudni szörfözni a neten az iPod touch segítségével. A iPhone-ban megtalálható szoftverek itt is jelen vannak, az SMS és a telefonálás nyilván hiányzik, de az e-mail kliens, a naptár és a többi alkalmazás megtalálható a gyári kínálatban. A legújabb szoftverben természetesen megtalálható a multitasking, a mappázás, a magyar nyelv sem hiányzik, efféle dolgokban tehát nem szenvedünk hiányt.

Hogy micsoda tehát az iPod touch? Egy nagyméretű kijelzővel rendelkező, a telefonoknál vékonyabb multimédiás eszköz, melyen akár 40 órán keresztül lehet zenét hallgatni, 7 órát lehet filmezni, rátölthetjük rá az Apple alkalmazásboltjában szereplő, kiváló játékélménnyel és grafikával rendelkező játékokat, ha pedig kedvünk szottyan és van WiFi hálózat a közelben, böngészhetjük az internetet is. A szolgáltatásokat a letölthető alkalmazásoknak köszönhetően a végtelenségig tudjuk növelni, a korlát csak a mobilinternet hiánya lesz, de ezért kárpótol az, hogy az eszköz sokkal kevesebb pénzért vihető haza, mint egy kártyafüggetlen iPhone 4. Akik nem akarnak iPhone-nal telefonálni, de a többi funkciót élveznék, nyugodtan válasszák ezt a kütyüt. Aki pedig a többi iPod iránt érdeklődik, bátran olvassa el a Prohardver részletes elemzését, vagy menjen be a StarKingbe és nézze meg saját szemével az eszközöket!

Bocha

Azóta történt

Előzmények