2018. március 20., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Egyéb rovat

Megérkezett az Android P fejlesztői előzetese

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Android Developers

Rendszerszintű notch-támogatással, épületeken belüli helymeghatározással, frissített értesítési függönnyel és új kodekekkel jön az új rendszer. Nexusokra már nem.

H​irde​t​é​s

Majdnem pontosan egy évvel az Android Oreo fejlesztői előzetesének premierje után, most startolt el az Android P-s Developer Preview. Az Essential Phone és az iPhone X által elindított notch-forradalom az új rendszerben már megkapja a helyét, az alkalmazások lekérdezhetik, hogy hol van, illetve mekkora a szenzorsziget, hogy semmiképpen ne takarjon el érdemi felületet.

A fejlesztői opciók között lehet betüremkedést szimulálni
A fejlesztői opciók között lehet betüremkedést szimulálni [+]

Szintén látványos változás érhető majd tetten az értesítési függönyön: egyrészt átláthatóbb lesz a rendszer, a gyorsbeállításoktól jobban szeparálódnak az értesítések, amik viszont képekkel, illetve még jobb, azonnali reakciókra lehetőséget nyújtó felülettel frissülnek. Ezektől az azonnali reakcióktól (smart replies) mostantól tehát csak egy engedélyezés választja el a fejlesztőket, ha integrálni szeretnék a saját szoftverükbe.

Fejlesztik az értesítési felületet és egységesítik a reakciós ablakot Fejlesztik az értesítési felületet és egységesítik a reakciós ablakot
Fejlesztik az értesítési felületet és egységesítik a reakciós ablakot [+]

Technológiailag a Wi-Fi RTT (Round-Trip-Time), egész pontosan a 802.11mc protokoll API-szintű támogatása tűnik a legérdekesebbnek. Ez a beltéri pozicionálásra használható megoldás körülbelül méteres pontosságú helymeghatározást tesz lehetővé, amit remélhetőleg gyorsan kihasználnak majd a térképszoftverek, hogy pályaudvarokon, reptereken, parkolóházakban vagy expoterületeken is hatékonyan tudjanak segíteni, de az sem kizárt, hogy a hangvezérléssel és az okosotthonos megoldásokkal is összekötik, hogy ha a felhasználó fel szeretné kapcsolni A lámpát, akkor egyértelmű legyen, hogy melyikre gondol.

A beltéri navigáció sokaknak lehet nagy segítség
A beltéri navigáció sokaknak lehet nagy segítség [+]

Frissítik a kamerát, leginkább olyan funkciókkal, amiket korábban a gyártók már a saját szoftvereikkel próbáltak pótolni: érkezik a gyári többkamerás támogatás bokeh-móddal, a látványos videókhoz pedig a folyamatos zoom segíti a felhasználót a korábbi, darabos megoldás helyett. JPEG-kódolás helyett opció lesz a HEIF, azon belül is a HEIC-formátum, ami pontosan ugyanaz, mint amit az aktuális iOS is használ. Lejátszás szintjén a HDR VP9 Profile 2 kodek is alapfelszereltség lesz egy Android P-s mobilnál.

A Neural Networks keretrendszer az Oreo 8.1-en debütált, az új Androiddal pedig 1.1-es verzióra frissül, a gépi tanulás folyamatát hivatott gyorsítani. Szintén javítják és egyszerűsítik az autofill, vagyis az automatikus jelszókitöltés integrálását a fejlesztőknek: ha megbízunk a Google jelszótárolásában, akkor számíthatunk arra, hogy jóval kevesebb jelszót kell majd pötyögni mobilon. Természetesen akár az ujjlenyomatunkkal is hitelesíthetjük belépési szándékunkat, a nem várt támadások elkerülése végett ezt a biometrikus azonosítást is egységesítik.


[+]

Egyelőre még nincs fantázianeve az Android P-nek, első végleges verziója azonban a harmadik negyedév előtt nem várható, egy darabig még csak tippelgethetjük, hogy mi lesz az édességes neve, és hogy 9.0-nak fogják-e hívni. A Nexusok már nem kapják meg ezt a rendszert, viszont Pixel, Pixel XL, Pixel 2 és Pixel 2 XL mobilokra már most letölthető az első fejlesztői változat. A második kiadás májusban jöhet, június közepére, a harmadikban már véglegesednek az API-k, azon kívül pedig még két nagy, fejlesztői frissítés várható. A tömegeknek szóló premier a harmadik negyedévben esedékes.

Előzmények

H​ir​det​és

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.