Hirdetés

LG blog: Az új felhasználói felület

Nemrég megérkezett szerkesztőségünkbe az Optimus L7, az LG első Ice Cream Sandwich alapú készüléke. Ez azt is jelenti, hogy végre ki tudtuk próbálni, milyen is az új UI, a gyártó ugyanis szokásához híven több ponton is módosította a natív felhasználói felületet. Az Android 4.0 esetében ez egy különösen sarkalatos pontja a telefonoknak, hiszen míg a 2.3 gyári felülete nem volt kimondottan szemet gyönyörködtető, az ICS-ben alkalmazott HOLO UI a szaksajtó és a felhasználók kegyeit is elnyerte. Így tehát nincs könnyű dolga a gyártóknak, ha meg szeretnének felelni a magas elvárásoknak. A mai bejegyzésben megnézzük, hogy milyen az Android 4.0-s felhasználói felület az LG készülékeken.

A készenléti képernyő maximum öt oldalas lehet, az egyes lapokat az erre szolgáló szerkesztőfelületen rendezgethetjük; ezt a kétpontos nagyításnak megfelelő gesztussal lehet elővarázsolni. A lapozási animációk terén is történt előrelépés, a forgatáskor lejátszódó effektet mi választhatjuk ki a beállítások menüben található hét opció közül. Érdemes megjegyezni, hogy alapértelmezett esetben a szélső lapokról nem ugorhatunk az átellenes oldalakra, azaz nem lehet körbeforogni a főképernyőn, ám a beállítások között ezt is engedélyezhetjük.

Az egyes oldalakat természetesen szabadon telepakolhatjuk minialkalmazásokkal, ikonokkal és mappákkal. A szerkesztőfelületet a jobb felső sarokban található virtuális gomb megérintésével csalhatjuk elő, tőle balra pedig egy keresőwidget található, mely fixen megjelenik minden egyes oldalon. A gyári widgetek mellé néhány egyedi megoldást is kapunk, melyek többségét át is lehet méretezni; ezen a téren egyedül egy kitűzhető naptár hiányzott. A mappázási rendszer az LG készülékein is elérhető, egyszerűen egymásra kell húznunk az ikonokat; a mappák színe és címe is szabadon megválasztható. A képernyő alján látható ikonsáv minden egyes oldalon látható, ide maximum öt alkalmazás kerülhet, melyek közül mindössze az alkalmazások menü indítója fix, a többit mi határozhatjuk meg.

Az alkalmazásokat listázó menü is átesett egy kisebb ráncfelvarráson. Az Ice Cream Sandwich direktíváit követve a programok csoportosítva jelennek meg a képernyőn, a három kategória az alkalmazások, a letöltések és a widgetek megjelenítésére szolgál. Az egyes oldalakat és az ikonok sorrendjét is lehet szerkeszteni, ehhez a jobb felső sarokban található fogaskereket kell megérinteni; az említett mappázási rendszer itt is elérhető. Fontos megemlíteni, hogy a kategóriák között nincs átjárás, azaz míg a gyári Android 4.0-ban az szoftverek közül átlapozhattunk a minialkalmazásokhoz, itt ehhez a felső sávban kell kijelölni a megfelelő csoportot.

A képernyőzárat is módosították, a lezárt képernyőn végighúzva az ujjunkat az adott terület alatt látványos módon felsejlik az aktuálisan futó alkalmazás. A képernyőzárra négy parancsikont is ki lehet rakni, melyeket aktiválva a választott program indul el. További érdekesség, hogy itt is külön állíthatjuk a hátteret, illetve három eltérő grafikus tulajdonságokkal rendelkező órát is kirajzolhatunk ide. A képernyő tetejéről lehúzható állapotsávba immár néhány adatkommunikációs indikátort is be lehet építeni, ezeket ráadásul a felhasználó határozhatja meg.

Összességében tehát elégedettek vagyunk a gyártó teljesítményével. Az új felület letisztultra és elegánsra sikeredett, a grafikai megoldások szépen illeszkednek az Android 4.0-s irányelvekhez. A megvalósítás egy kicsit talán inkább rajzfilmszerű, mint a futurisztikus Holo UI, a rengeteg testreszabási lehetőségnek köszönhetően pedig valóban egyedi felületeket hozhatunk létre.

dr. Kind

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

  • LG blog: Kezünkben az Optimus L7

    Megérkezett szerkesztőségünkbe az L széria legerősebb tagja, az Optimus L7.

  • MWC2012: LG Optimus L5

    Az Optimus L7 és L3 közé pozicionált telefon 800 MHz órajelű processzorral és Ice Cream Sandwich operációs rendszerrel kerül a boltok polcaira.

  • MWC2012: LG Optimus L7

    A dél-koreai gyártó L sorozatának legerősebb tagja kedvező árú Ice Cream Sandwich-csel kecsegtet.

Hirdetés