MWC2012: LG Optimus 4X HD a házban

A Samsunggal ellentétben az LG nem vár márciusig a nagyágyúk bemutatására, a dél-koreai gyártó három high-end készülékkel is készült a Mobil World Congress-re. A legígéretesebb talán a beszédes nevű Optimus 4X HD, ahol a 4X a négymagos processzorra, a HD pedig a kijelző felbontására utal. A névválasztás alapján a telefon az Optimus 2X utódja is lehet, ami nem is annyira lehetetlen, lévén mindkét telefon az NVIDIA megoldására épül.

Mindez egy igen tetszetős külsőbe burkolva: míg az Optimus 2X formaterve sokaknak nem tetszett, az Optimus 4X HD valószínűleg már többeket meg fog győzni. Az alig 8,9 milliméter vastag készülékház kellemes tapintású műanyagból van, a tömegről pedig nincs információnk, ám nem volt különösebben nehéz az újdonság. A telefonon a szokásos gombkínálat mellett egy 3,5 milliméteres kimenetet és egy microUSB-aljzatot találunk. Utóbbi MHL-támogatással rendelkezik, azaz a megfelelő kábel segítségével HDMI-csatlakozóként és USB-hosztként is tud szuperálni. Az előlapon egy 4,7 hüvelykes True HD IPS panel található, melynek felbontása 1280 x 720 képpontos. A minősége hozza az IPS szintet: óriási betekintési szögek és masszív fényerő jellemzi a panelt, a színek viszont lehetnének egy csöppet élénkebbek. A HTC-hez hasonlóan az LG is elhelyezett néhány kapacitív vezérlőbillentyűt a képernyő alá annak ellenére, hogy az Android 4.0 már fizikai gombok nélkül is kezelhető.

A képalkotási képességek korrektnek mondhatók, itt azonban nem történt nagy előrelépés, mint például a HTC és a Nokia esetében. A hátlapon egy 8 megapixeles, autofókuszos, BSI-szenzorral megtoldott kamera csücsül, amely 1920 x 1080 képpontos videók rögzítésére is alkalmas. Az előlapon pedig egy 1,3 megapixeles fényképezővel futhatunk össze, melyet elsősorban videótelefonálásra érdemes használni a kis felbontás és a fixfókuszos mivolta miatt. A hátlap alatt egy méretes akkumulátor lapul, melynek kapacitása 2150 mAh; a rendelkezésre állási időről egyelőre nincs információ.

Hardveres tekintetben nincs szégyenkezni valója az Optimus 4X HD-nek, a számítási műveletekért ugyanis egy NVIDIA Tegra 3 lapkakészlet felel. A 40 nanométeres csíkszélességű chipseten egy ARMv7 architektúrájú, Cortex-A9 családba tartozó processzor található, amely négy plusz egy magból áll, melyek maximum 1,5 GHz-en pörögnek, kivéve az úgynevezett segédmagot, amely 500 MHz-es órajellel rendelkezik. A mai trendeknek megfelelően 1 GB LP-DDR2 RAM-ot kapunk, a belső tárhely kapacitása pedig 16 GB, melyet microSD-kártyával bővíthetünk tovább. A működési sebességre nem volt panasz, minden folyamatos és gyors volt; ezt a cikk alján lévő videó is illusztrálja.

Adatkommunikációs szinten nem lehet panasz az LG üdvöskéjére, egyedül az LTE támogatás hiányzik a telefonból. A szokásos GSM- és UMTS-modulok mellett 21 Mbps letöltési sebességgel kecsegtető HSPA+-kapcsolatot is kapunk. A WiFi-, GPS- és Bluetooth-chip szériatartozéknak számít, a telefon pedig DLNA alapú médiamegosztásra is alkalmas. A telefon (mint szinte az összes kiállított LG készülék) NFC-modullal is fel van vértezve.

Szoftveres oldalon a legújabb Android rendszerrel, azaz az Ice Cream Sandwich-csel van dolgunk. A sztenderd gyári felületet a gyártó a saját megoldására cserélte, a UI azonban nagy fejlődésen ment át a tavalyi modellekhez képest. Ez elsősorban a vizuális ingerekre vonatkozik, a hozzáadott szolgáltatásokat és az extra szoftveres képességeket sajnos nem volt lehetőségünk megismerni a rövidke teszt során, az azonban biztos, hogy az új felület sokkal jobban néz ki az elődnél. A telefon valamikor a második negyedév során kerül a boltok polcaira, az ára pedig előreláthatólag 600 euró (azaz körülbelül 170 ezer forint) körül alaklul majd.

Főtámogatónk az Emporia Telecom. Köszönjük.
  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

  • MWC2012: LG Optimus L3

    Az Optimus L széria legolcsóbb tagja Gingerbreaddel és QVGA kijelzővel érkezik.

  • MWC2012: LG Optimus L5

    Az Optimus L7 és L3 közé pozicionált telefon 800 MHz órajelű processzorral és Ice Cream Sandwich operációs rendszerrel kerül a boltok polcaira.

  • MWC2012: debütált az LG Optimus Vu

    Az LG egy táblagép-telefon hibriddel is készült az MWC-re, amely a Galaxy Note kihívójaként is értelmezhető.

Előzmények

Hirdetés