Leállt egy időre az iPhone gyártása

A bevételkiesés több száz milliárd forintra rúghat – közben kiszivárgott egy 80 billiós megegyezés Apple és Kína között.

A Nikkei Asia Karácsonyi lidércnyomás címmel illette az iPhone és az iPad gyártósori leállásait Kínában, amelyre iparági források szerint októberben került sor. Bár a hónap eleje az aranyhéten néven futó, államalapítási ünnepről szól a kommunista országban, amikor a legtöbb gyár bezár és a lakosság szabadságra megy, a publikáció szerint a Foxconn, a Pegatron és más összeszerelő üzemek eröltetett menetben dolgoznak, hogy elég Apple portéka gördüljön le a sorokról. Ez az időszak egybeesik ugyanis a mindenkor aktuális iPhone-ok, több iPad és egyéb Apple termék premierjével, illetve a közelgő ünnepi időszakkal, így Cupertino szeret hatalmas raktárkészleteket felhalmozni.


Az iPhone 13 Pro Max szerkesztőségünk őszi udvarán [+]

A leállás viszont a lehető legrosszabbkor érkezhetett, hiszen épp most erősített az Apple kínai iPhone mutatóin eladási oldalról, miközben világszerte komoly a kereslet mobilkészülékei iránt. Ezúttal viszont elmaradt az aranyheti túlórázás: chiphiány, illetve több kínai tartományban előforduló áramszünet és energiakorlátozás miatt amúgy se pörgött volna maximumon a termelés, így sok év után először tartottak hosszabb szünetet ebben a kritikus periódusban a létesítmények. A Nikkei szerint egy iPhone 2000 komponensből áll, és elég, ha csak néhányból nem tudnak eleget leszállítani az üzembe, hogy késve készüljön el egy modell, és a le nem gyártott almás eszközök száma milliósra duzzadhatott, így az Apple több milliárd dolláros bevételtől esett el.

Infógrafika az iPhone 13 Pro Max komponenseinek összetett beszállítói hálózatárólInfógrafika az iPhone 13 Pro Max komponenseinek összetett beszállítói hálózatáról Infógrafika az iPhone 13 Pro Max komponenseinek összetett beszállítói hálózatáról (forrás: Nikkei Asia) [+]

Tim Cook vezérigazgató egyébként korábban megjegyezte: csak a második negyedévben három-négy, a harmadikban pedig hatmilliárd dollár árbevétel maradt ki a kasszából beszállítói problémák miatt, de nem ez az egyetlen témakör, ami miatt ma az Apple-ről hallani. A The Information hozzájutott egy titkos megegyezés részleteihez, amit Cook állítólag még 2016-ban kötött öt évre a kínai kormánnyal, és amelynek összértéke 275 milliárd dollár. Akkoriban elég nagy volt a nyomás Cupertinón a népköztársaságban, amely az olcsó gyártás mellett a világ legnagyobb fogyasztói piacaként tekintélyes részt vállal az Apple kolosszális bevételeiből. Ám a helyi kormányzat több akadály készült az amerikai vállalat elé gördíteni, és Cook személyesen jelent meg a kelet-ázsiai országban, hogy ezek elkerüléséhez garantálja az Apple együttműködését.

Egy Apple bolt Sanghajban
Egy Apple bolt Sanghajban (forrás: MacRumors)

Ennek értelmében az Apple komoly üzlethálózat kiépítését garantálta, illetve befektetést helyi kutatás-fejlesztésbe, megújuló energia projektekbe és kínai tech vállalatokba, valamint komolyabb együttműködést helyi beszállítókkal, üzemekkel, egyetemekkel és szoftvercégekkel. Az nemzetközi cégek egyébként különösen óvatosan állnak Kínához, miközben a politikai színtéren komolyabb gazdasági (és kibernetikai) csatározás folyik, lásd a Disney és más konglomerátumok igazodását a helyi igényekhez, a politikai és egyéb tabutémák elkerülését vagy éppen a felhasználói adatok helyi szervekkel való megosztását.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója (forrás: Nikkei Asia)

Nyilván önmagában egy fent jelzett megegyezés nem jelent semmiféle hátsó szándékot az Apple és Kína részéről, és egyelőre egyik oldal sem erősítette meg, hogy egyáltalán tényleg megtörtént (aligha fogják), úgyhogy ne vegyük készpénznek. Aláhúzza ugyanakkor nem csak azt, hogy mennyire komplikált az olcsó kínai gyártás, illetve a helyi értékesítés és tartalomszolgáltatás egy nemzetközi vállalatnak, hanem azt is, hogy mennyire kényes a kormányzattal való együttműködés kommunikálása (vagy titokban tartása) a nyugat felé. Arról nem szól a fáma, hogy idén köttetett-e újabb ötéves megegyezés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága

    A legdrágább, legnagyobb, legtöbbet tudó iPhone bizonyos szempontból túlzás, de akinek nem kell egy ekkora batár, annak a Pro verzió is pont meg fog felelni.

  • Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!

    15%-kal jobb üzemidőt hozott egy minimális vastagodás és néhány gramm plusz tömeg. Megjött a szenzoros képstabilizátor, kisebb lett a notch, duplázódott az alap tárhely, és a tavalyi modell nyitóáránál olcsóbb is az újdonság. Ez az iPhone megéri az árát!

  • Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?

    Lehet, hogy a következő generációs iPhone-ok között már nem lesz mini verzió. Pedig ez a telefon pont az, ami után folyamatosan sír egy hangos közeg.

Hirdetés