Kiderültek az 5G-re fókuszáló Qualcomm rendszerchipek specifikációi

A Snapdragon 765, 765G és 865 szinte minden területen hoz újdonságot, ráadásul jönnek a frissíthető drivermodulok.

A Qualcomm két 5G-s platformot leplezett le, amelyek közül a kisebbik, prémium szintet célző fejlesztés integrált modemet kínál, vagyis kifejezetten kedvező lehet majd a telefongyártók számára. A csúcskategóriás verzióhoz ez különálló formában érhető el, de ez nem akkora érvágás, mivel ezen a szinten jobban számít az abszolút teljesítmény, és lehet szorítani helyet egy extra lapkának a nyomtatott áramköri lapon. A friss, ultramobil megoldásokba érkező termékek paramétereit az alábbi táblázatok részletezik:

Qualcomm 700-as és 800-as sorozatú ARMv8-as, új Snapdragon rendszerchipek
Típus Snapdragon 765 Snapdragon 865
Modem integrált (LTE/5G - X52) különálló (LTE/5G - X55)
Processzorarchitektúra ARMv8-A ARMv8-A
Heterogén dizájn DynamIQ DynamIQ
CPU-magok száma,
órajele és típusa

1 darab, 2,3 GHz
Kryo 475 Prime (Cortex-A76)
1 darab, 2,2 GHz

Kryo 475 Gold (Cortex-A76)
6 darab, 1,8 GHz
Kryo 475 Silver (Cortex-A55)

1 darab, 2,84 GHz Cortex-A77
3 darab, 2,42 GHz Cortex-A77
4 darab, 1,8 GHz Cortex-A55
IGP típusa Adreno 620 Adreno 650
Memóriabusz 2x16 bites
4x16 bites
Támogatott memória
LPDDR4X (2133 MHz)
LPDDR4X (2133 MHz)
LPDDR5 (2750 MHz)
HEVC segédprocesszor
van (dekódolás/kódolás, 10 bit HDR) van (dekódolás/kódolás, 10 bit HDR)
DSP és NPU típusa
Hexagon 696 és HVX+Tensor
Hexagon 698 és HVX+Tensor
Dual ISP 192 / 2 x 22 megapixel
(Spectra 355)
200 / 2 x 25 megapixel
(Spectra 480)
Gyártástechnológia 7 nm LPP (Samsung) 7 nm N7P (TSMC)

A fejlesztések teljesen más szegmenseket céloznak, így egészen nagy a teljesítménykülönbség is köztük, ráadásul a Snapdragon 765-ből lesz egy G-s verzió is, ami magasabb órajelen üzemelő IGP-t kap, illetve a leggyorsabb processzormagja is 100 MHz-el nagyobb frekvencián ketyeg. Ha már a processzorrésznél tartunk, akkor a Snapdragon 865-nél a Qualcomm már nem foglalkozik a Cortex magok módosításával, egyszerűen azt a dizájnt használják, amit az ARM biztosít, de azért az L2 gyorsítótárak tekintetében lényeges kiemelni, hogy a legjobb mag 512 kB-ot, a három közepes opció 256 kB-ot, míg a négy leglassabb egység 128 kB-ot kap, de mindegyik osztozik egy 4 MB-os L3 gyorsítótáron, és még van egy 3 MB-os cache a memóriavezérlőn, amit a többi hardverelem is elér.

Hirdetés

Az AI teljesítmény szempontjából a Qualcomm 15 TOPS-ot számol a csúcsmodellre és 5,4 TOPS-ot az új prémium megoldásra, de ebben benne van az összes részegység, vagyis a DSP-n és az NPU-n át a specifikus gyorsítók, az IGP és a CPU is.

Érdekesség, hogy bár a lapkák 7 nm-es node-on készülnek a Snapdragon 765-öt és 765G-t a Samsung gyártja, míg a Snapdragon 865-öt a TSMC. Itt valószínűleg kulcsszerepet játszott az, hogy az egyes node-ok mennyiért elérhetők, és az iparági híresztelések szerint ebből a szempontból a Samsung kedvezőbb, de a csúcskategóriás modellnél a Qualcomm nem garasoskodott.

A Qualcomm még a grafikus vezérlők szempontjából is készül egy változásra, ami nem tartozik szorosan a két új lapkához, de érinti ezeket is. Itt arról van szó, hogy a vállalat be szeretné vezetni a Play Store-ból letölthető meghajtómodulokat, amire egyébként az Android már a 8.0-s verzió óta lehetőséget ad, csak olyan nagyon nem kapkodtak az érintettek a funkció kihasználásáért.

A lényeg itt annyi, hogy a Google az Android 8.0-ban két részre bontotta a felhasználói szinten futó meghajtót, így van egy alap, amit csak a rendszerrel együtt lehet frissíteni, de az ehhez kapcsolódó modulok cserélhetők közvetlenül a Play Store-ból is. A Qualcomm az utóbbiakhoz fog frissítéseket kínálni, az aktuális tervek szerint minden negyedév során. Maga a telepítés lényegében úgy fog működni, mintha egy applikáció kerülne az adott eszközre, tehát egyáltalán nem bonyolult. Sőt, az új verziókat automatikusan letöltheti a rendszer, pont úgy, ahogy az alkalmazásfrissítéseket. Ez egyébként közel sem jelenti azt, hogy az Android felnőtt a PC-s szintű terméktámogatáshoz a GPU-k tekintetében, hiszen alapvetően olyan modulok cseréje zajlik majd így, mint például a shader fordító, tehát a komplett eszközillesztőt továbbra sem lehet leváltani az operációs rendszer frissítése nélkül. Ugyanakkor ez is előrelépésnek számít, és bőven lehetőséget ad bizonyos hibák javítására.

A Qualcomm Snapdragon 765, 765G és 865 jelölésű rendszerchipek a következő év folyamán tűnnek majd fel az egyes ultramobil eszközökben.

Azóta történt

  • 8K-s videóminta a Snapdragon 865-tel

    A Qualcomm által publikált demovideó nyilván gyönyörű helyeken forgatva próbálja meg elvarázsolni a nézőt, és persze bemutatja, mire képes a Spectra 480 ISP.

  • Hivatalos a Snapdragon 768G

    Ismert 765-ös alapokon, integrált 5G modemmel, de növelt CPU és GPU órajellel, startol a Qualcomm új felső-középkategóriása.

Hirdetés