Itt az Android 10 Go

A belépő okostelefonokra szánt Android is elvesztette az édességes nevet, nyert viszont új alkalmazásokat és titkosítást.

Hirdetés

Lelassult az Android és úgy egyáltalán a mobilos operációs rendszerek fejlődése, amelyen talán majd a hajtogatható készülékek lendítenek némileg. Fontos újítás volt azonban az 1,5 GB vagy annál is kevesebb memóriával rendelkező készülékekre szánt Go Edition kiadás, amely kis erőforrás- és tárhelyigényével jól állt mondjuk a Nokia 1-nek.


A Nokia 1 [+]

Most befutott az Android 10 (Go Edition), amit szerintem simán becézhetünk csak Android 10 Gónak, és a jó hír az, hogy a kódot tovább egyszerűsítve a Google ígérete szerint gyorsabb lett az alkalmazáskezelés. Adiantum néven új tárhely titkosítást használ a rendszer, amely teljesítményromlás nélkül látja el az állományokat védelemmel. A Google Go kereső képes mostantól a szövegeket hangosan felolvasni, ebbe az utcatáblák és a fényképező által látott feliratok is beletartoznak a Lens segítségével.


Az Alcatel 3T 8 [+]

A Google Fotók egyszerű változata Gallery Go néven fut, csak 10 MB-ot foglal, mégis kapott már AI funkciót, így például ismerősök arca szerinti rendezést. Sokakat meglephet, hogy az elmúlt 18 hónapban 500 gyártó, 180 országban 1600-nál is több Android Go telefont dobott piacra, ezek közül a Mobicel Astro pedig mindössze 27 dollárba, azaz 8200 forintba került. Nálunk a Redmi Go, a Nokia 1 és az Alcatel 3T 8 táblagép járt. Arról nincs információ, hogy a Google bejelentését követően ezek mikor kapják meg az Android 10 Go frissítést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Android 10 bemutató

    Oda az édességes név, van viszont rendszerszintű sötét téma, (majdnem) teljes képernyős gesztusvezérlés, hajtogatható eszköztámogatás és a remény, hogy a frissítések gyorsabban jönnek – de érdekel ez még bárkit?

  • Redmi Go - nekik megy

    Az Android Go félelmetesen alacsony szintű hardverekhez tervezett rendszer, de a Redmi most sem elégszik meg az elégséges szolgáltatással. A legolcsóbb itthon elérhető okostelefont rakták össze.

  • Nokia 1 - go, Android, go!

    A Nokia 1 a belépő szint alja, ezen viszont az Android 8.1-es Android Go szoftververzió próbál segíteni - több-kevesebb sikerrel. Nagyon lassú és szerény, cserébe olcsó és egy e-mailt pont meg lehet nézni rajta.

Hirdetés