IFA 2017: Végre frissült az Idol-széria

Legutóbb a 2016-os MWC-n érkeztek Idol-szériás Alcatel prémiummodellek, másfél év elteltével azonban itt vannak a kecses újdonságok: az Idol 5 és az Idol 5s.

Hirdetés

Az Alcatel palettáján nagyon fontos szerepet tölt be az Idol-széria, a 2015-ös Idol 3-páros kimondottan népszerű és kedvelt volt, ahogy a tavalyi Idol 4-ek is jól sikerültek. Az éves termékciklus szerint már Barcelonában látnunk kellett volna valamit a készülékek utódjából, erre azonban még egy fél évet kellett várnunk: cserébe azonnal piacra is kerülnek a termékek.

...az Idol 4S egyértelműen minőségibb.
Az Idol 5 kicsit egyszerűbb... [+]

Ahogy az lenni szokott, alapvetően nagyon hasonlóak a készülékek, külső alapján nehéz is megmondani, hogy melyik van a kezünkben. A szín segíthet, hiszen az Idol 5 ezüstszürkében és feketében jelenik meg, az Idol 5S-nek pedig sötétszürke hátlapja van. Ugyanúgy 5,2 hüvelykes, Full HD felbontású IPS kijelző van rajtuk, viszont a rendszersebesség a hardverből adódóan eltérő. Az Idol 5-ben lévő MediaTek MT6753 a hozzá tartozó 3 GB RAM-mal az alapvető feladatok elvégzésére elég, a 16 GB pedig jó eséllyel azonnal bővítésért kiált. Az Idol 5S MediaTek Helio P20-at kapott, ami főleg grafikai szempontból emelkedik a testvére fölé, rendszermemóriából ugyanúgy 3 GB-ja van, a belső tárolója viszont 32 GB-os.

Az Idol 4 kicsit egyszerűbb...
...az Idol 5S egyértelműen minőségibb [+]

Ujjlenyomat-olvasó mindkét modell fém hátlapján van, a kamerák azonban szintén nem azonosak: előbbi 16, utóbbi 12 megapixeles, tehát a drágább modell ad kevesebb pixelt, viszont végeredmény szempontjából jobb képminőséget is várhatunk tőle. Nagy különbség van még a hangszóró tekintetében, előbbin egy sima, 1,2 W-os egység dolgozik, a másik már komolyabb teljesítményű, 2 x 3,6 wattos sztereó hangokat hallgathatunk rajta.

Ujjlenyomat-olvasó mindkettőn van
Ujjlenyomat-olvasó mindkettőn van [+]

Megmaradt a lehetőség arra, hogy a telefont fejjel lefelé tartva telefonáljunk, ez nyilván akkor jöhet jól, ha véletlenül rosszul fogjuk meg a mobilt. A 7,5 milliméteres vékonyság mindkét kütyünél remek, az akkumulátor azonban papíron sem acélos, 2760 és 2850 mAh-nyi kapacitás fért a kecses mobilokba. Az Idol 5S-sel kapcsolatban 399 eurós nyitóár a hivatalos, ez körülbelül 122 000 forintnak felel meg. Szerencsére az Idol 5 sokkal olcsóbban várható, 249 euró a javasolt végfelhasználói ára (76 000 forint).

Azóta történt

Előzmények

  • Ismét előkerült az Idol 5

    Azonos forrásból, de eltérő specifikációval lehet ugyanarról a mobilról olvasni. Nem kizárt, hogy Helio P20-szal jön a felső-középkategóriás Alcatel.

  • Alcatel Idol 4 - csak egyeSsel kevesebb

    Noha nem az Idol 4 az Alcatel csúcsmodellje - csak majdnem - sem felszereltségben, sem funkciógazdagságban nem kell szégyenkeznie, ráadásul szintén jár a JBL füles és a virtuális valóság.

  • Alcatel Idol 4S - a dobozba zárt világ

    Az Alcatel csúcsmobiljához VR-szemüveget csomagolnak, de ez pont mindegy, nem ettől lesz jó. Hanem a jól átgondolt funkciók és a korrekt hardveres felhozatalhoz képest versenyképes árazás hozhatja el a sikert.

Hirdetés