Alcatel Idol 5 - az ára a mentsvára

Szép küllem, elhagyott sztereó hangszóró, letisztult szoftver, elöregedett hardver – az Idol 5 az ellentmondások telefonja, kellemes árképzéssel.

Külső, kijelző, csomagolás

Az Alcatel ma már csak egy tagja TCL Corporation folyamatosan bővülő portfóliójának. A TCL felel az újabb BlackBerryk legyártásáért, van saját márkás mobilja, és szóba került, hogy a 2014-ben a HP-tól megszerzett Palm név 2018-ban visszatér, úgyhogy több vonalon kíván a vállalat a szegmensben ellubickolni. Mégis a TCL-es Alcatelek, és kiváltképp az Idol szériás okostelefonok azok, amelyek itthon komolyabb figyelmet érdemeltek ki, nem egy plecsnivel távozva szerkesztőségünkből. A sort idén az Idol 5 és az Idol 5s folytatja, kétféle pénztárcának megfelelve, és most az olcsóbbik modell kerül górcső alá, melynek az ára a bejelentés óta kellemesen mérséklődött.


[+]

Örömteli a középkategóriának is a közepén egy középméretű Full HD-s mobillal találkozni, és 5,2”-es képátlójával, valamint 148 x 73 x 7,5 milliméteres és 155 grammos paramétereivel egy egész karcsú mobilt vehet az ember a kezébe, méghozzá egy kitűnően összerakottat. A mutatós fém hátlap a keskeny és színben megegyező alsó-felső antennakivezetésekkel, a műanyag oldalélek és a feketére festett előlap a széleinél ívesre vett védőüveggel eleganciáról és kiforrott tervezésről tesz tanúbizonyságot. Jó fogni, nem lehetetlen egy kézzel kezelni, ennyiért pedig a jókora kávákkal is együtt lehet élni. Az alsó-felső sáv vastagsága helyett inkább abba kötnénk bele, hogy ha már ott a hely nekik, a navigációs gombok miért a képernyőtől rabolnak maguknak helyet, és ugyan miért kellett száműzni az elődök specialitását, a sztereó előlapi hangszórót?


[+]

A multimédiás hangleadó ugyanis alulra száműzetett, a microUSB porttól jobbra (a másik oldalon mikrofon van), ezért könnyű eltakarni, egy már meglévő, előnyös tulajdonságról pedig nehéz rossz szájíz nélkül lemondani. A képernyő feletti hangszóró így csak a beszélgetések esetében szólal meg, egyébként fénymérő, közelségérzékelő, 8 megapixelre interpoláló 5 megapixeles kamera, valamint villanó és értesítési LED a társa. Jobb oldalon a bekapcsoló kézre esik, a felette lévő hangerőszabályzó eléréséhez viszont némi tornagyakorlat szükséges. A két nanoSIM vagy csak egy SIM és egy microSD kártya bal oldalon tud egy tálcával az Idol 5 bordái közé beékelődni.


[+]

Az összeszerelés általánosságban remek, komolyabb szorongatásra hallani csak némi reccsenő tiltakozást, és szerencsére a mobilos Alcatel csapat nem gondolta úgy, hogy a felső, 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenettől ideje volna megszabadulni. Arrafelé egy másodlagos mikrofon is helyet kapott, és bár az ujjlenyomat-olvasó elöl is elfért volna, a mutatós hátlapon mutatóujjra esik, az ezüstös Idol felirat felett lehet megtalálni. Lent márkalogó és minősítési feliratok, balra fent pedig 16 megapixelre imponáló 13 megapixeles kamera és kéttónusú LED villanó zárja a látnivalók sorát. A gondosan elzárt, 2800 mAh-s telepre ugyanis szem nem fog tévedni, legalábbis rendeltetésszerű használat esetében.

Kijelző-teszt
Mérés Alcatel Idol 5 Motorola Moto G5 Huawei P10 Lite Samsung Galaxy A5 (2017)
Képátló 5,2 hüvelyk 5 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia IPS LTPS LCD IPS LCD LTPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 497 nit 503 nit 545 nit 349 / 695 nit
Fehér fényerő (min.) 16,8 nit 6,4 nit 3,2 nit 2,0 nit
Fekete fényerő 0,47 nit 0,34 nit 0,39 nit 0 nit
Kontrasztarány 1057:1 1481:1 1398:1 végtelen
Színhőmérséklet 7545 K + kézi 7022 K 7665 K + kézi 7807 / 6834 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Egyébként sem az előbbieket, hanem a kijelzőt érdemes bámulni, és mindig örülünk, ha a középkategóriában nem kell phablet méretre váltani, ha az ember 1080 x 1920 pixeles, laminált IPS LTPS panelre vágyik. Ugyanis a tűéles kép egy kijelződomináns ketyerén tök jó dolog, a közel 500 nites maximális fénysűrűség pedig pont elegendő, hogy napfény alatt látni lehessen a tartalmait. A fehér minimum éjjel viszont túl harsány, amin a kékfényszűrő mód némileg enyhít, a kissé kékes kalibráción pedig a MiraVision menüpont alatt lehet javítani. A színek élénksége nagyjából elmegy, inkább kevésbé, semmint túlszaturáltak, a betekintési szögek a középkategóriás átlagot hozzák, azaz fényerő- és kontrasztcsökkenésre számítani kell oldalról rápillantva, elszíneződésre viszont nem.


[+]

A panel érintési érzékenysége jó, bár a reakcióidőben elfordul késedelem, ami már a hardver sara. Kissé „ragadós” a rezgőmotor, éles, határozott hatás helyett lomhán végigvezetve hullámait a szép házon, de valamennyire azért érezni áldásos hatását a zsebben, ahova roppant csúszós mivolta miatt az Idol 5 könnyen becsúszik. A fekete és fehér dominanciájú doboz már túl nagy a farmeres hordozáshoz, cserébe a szokásos, regény vastagságú leírások nem hiányoznak, ahogy a SIM tű, a microUSB töltőkábel, a hagyományos mikrofonos füles és az 1 amperes töltőfej sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • 2018-as Alcatel modellpiramis bukkant fel

  Evan Blass ismét nagyot szivárogtatott, hat új, várhatóan jövőre bemutatkozó eszközt leplezett le.

 • IFA 2017: Végre frissült az Idol-széria

  Legutóbb a 2016-os MWC-n érkeztek Idol-szériás Alcatel prémiummodellek, másfél év elteltével azonban itt vannak a kecses újdonságok: az Idol 5 és az Idol 5s.

 • Ismét előkerült az Idol 5

  Azonos forrásból, de eltérő specifikációval lehet ugyanarról a mobilról olvasni. Nem kizárt, hogy Helio P20-szal jön a felső-középkategóriás Alcatel.

 • Alcatel Idol 4 - csak egyeSsel kevesebb

  Noha nem az Idol 4 az Alcatel csúcsmodellje - csak majdnem - sem felszereltségben, sem funkciógazdagságban nem kell szégyenkeznie, ráadásul szintén jár a JBL füles és a virtuális valóság.

Hirdetés