Hirdetés

Húszmillió Mate 30 eladására számít a Huawei

Az elődök is roppant népszerűek voltak, a Huawei pedig azon van, hogy akár Google nélkül is elég alkalmazás alternatíva legyen. Richard Yu is megszólalt.

Hirdetés

Ahogy azt előzetesen sejteni lehetett, a Mate 30 család Android és EMUI 10-zel, ám Google szolgáltatások nélkül mutatkozott be Münchenben, az eurós árak a prezentáció végén pedig reményt nyújthatnak, hogy ha életképes megoldás születik az errefelé fontos alkalmazások telepítésére, akkor a sima vagy a Pro variáns forgalomba kerülhet. A gyártó konkrétumokat ugyan nem kommunikál, az viszont biztos, hogy Ázsiában a készülékek megvásárolhatóak lesznek, sőt: nyáron már volt olyan hír is, miszerint a hazai piacot jelentő Kínában éppen az amerikai tiltólistázás miatt ugrott meg a Huawei termékek iránti kereslet.

A Mate 30 Pro és a Mate 30, Google szolgáltatások nélkül
A Mate 30 Pro és a Mate 30 (jobbra), Google szolgáltatások nélkül [+]

A népköztársaságban egyébként sincs jelent a Google, szóval ott minden a szokott rendben zajlik majd az alkalmazások oldaláról, és sok másik ázsiai piacon népszerűek az alternatív alkalmazásboltok. Egyébként ilyen a Huaweinek is van, és az AppGalleryben rengeteg alkalmazás akad, a gyártó pedig világszerte arra buzdítja a fejlesztőket, hogy töltsék fel appjaikat az egyébként sok százmillió készülékről elérhető szoftveráruházba is. A Google csomag viszont egyelőre hiányzik, bár Richard Yu, a sencseniek fogyasztói üzletágának vezére nem tűnt pesszimistának egy tegnapi médiabeszélgetés során.

Richard Yu a tegnapi Mate 30 bemutatón
Richard Yu a tegnapi Mate 30 bemutatón (forrás: DigitalTrends) [+]

„Egyelőre még nem telepíthetjük a Google Playt” – kezdte a kerekasztal beszélgetésen, ahol a DigitalTrends is részt vett – „jövő hónapban indul mindenesetre a telefonok nemzetközi leszállítása, és a felhasználók alternatív áruházakat használhatnak”. Azt ugyan nem tudta elárulni, hogy mely piacokon lesznek a Mate 30-ak biztosan megvásárolhatók, a fenti publikáció szerint azonban Európa egyes részein a jelenlegi Google-hiányban is megpróbálkozhatnak az értékesítéssel. Komoly gazdasági siker közepén ütött be egyébként az amerikai ügy és érkezett a friss széria: a Huawei felkapaszkodott a mobilpiac ezüstérmes helyére leszállítások alapján, a Mate 20 széria meghaladta a 16 milliós, a P30 család pedig a 17 millió darabos számokat, miközben a Watch GT családból 3 milliónál is több került polcokra 10 hónap alatt.

A Watch GT 2 fekete szíjjal a Watch GT Active balján
A Watch GT 2 fekete szíjjal a Watch GT Active balján [+]

A háttérben nyilván zajlanak az egyeztetések a különféle régiókkal és szolgáltatókkal, nem beszélve a Google-licenc lehetséges visszaszerzéséről, ami a keresőóriásnak éppúgy érdeke, mint a Huawei-nek, amely mindeközben saját mobilszolgáltatásait (Huawei Mobile Services) fejlesztgeti. Ez utóbbi éppúgy kínál felhasználói fiókot, felhőszinkronizálást, biztonsági mentést, az említett alkalmazásboltot és egyéb szolgáltatásokat, mint a Google, viszont versenyképes nyugati alternatívája egyelőre nincs mondjuk a Térképre vagy a YouTube-ra. Az App Gallery ugyanakkor már most számos magyar fejlesztésű alkalmazást kínál és a HarmonyOS-t sem puszta heppből fejleszti a gyártó, szóval pánikhangulat helyett az adott helyzethez való igazodás és a jövőre való felkészülés zajlik, Google-lel vagy anélkül.

Sajnálatos lenne, ha nem képezné a hazai kínálat részét a különleges kameranégyessel szerelt Mate 30 Pro [+]

Rövidtávú megoldást nyújthat egy olyan alkalmazásbolt használata, amelyen keresztül elérhetők a keresőóriás népszerű alkalmazásai, ám ez ügyben még szintén folynak az egyeztetések. „Megkötötték a kezünket” – utalt Yu arra, hogy az amerikai tiltólistázás és a Google licence elveszítése sosem volt érdekük, majd hozzátette: „szeretnénk továbbra is együttműködik a Google-lel. Ha a tiltást nem oldják fel, akkor viszont saját szoftvereikre hagyatkozunk.” Ezzel a HarmonyOS-re is utalt, amely a fogyasztói üzletág vezére szerint jövőre bukkanhat fel okostelefonokon, ha addig nem rendeződik a helyet. Addig jó eséllyel marad az Android AOSP-s verziója, és az egyébként roppant gördülékeny EMUI 10 felület.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés