Hirdetés

Huawei Experience: Így ül fel a Mate X2 a multitasking trónra

Kisujjából rázza ki a hajlítható Huawei a többablakos és többeszközös használatot.

A Huawei Mate X2 jelenleg a legjobban kivitelezett és legátgondoltabb, hajlítható képernyős telefon a piacon – már azon, ahol kapható, itthon várhatóan nem kerül bevezetésre. Mégis alkalmunk nyílt részletesen letesztelni, és a profi összeszerelés, illetve a jófajta kamerák mellett a multitasking, azaz a többalkalmazásos használat nyerte el igazán a tetszésünket.


A Mate X2 külső kijelzője nyitott állapotban is használható, balján a mellékelt támasztékos tokkal [+]

Az Android 10-en alapuló HMS ökoszisztéma felkészült ugyanis a 6,45"-es és 1160 x 2700 pixeles külső, illetve a befele csukható, 8"-es és 2200 x 2480 pixeles belső panel ügyes kihasználására. Ez mindjárt nyilvánvaló a két 90 Hz-es OLED megjelenítőt kínáló telefon szétnyitásakor, amit a főoldalon látványosan szétnyíló viráganimáció követ, és szépen elrendeződnek körülötte ugyanazok az ikonok, amelyek csukva is láthatók.

Egy alkalmazás megjelenhet mobilos és táblagépes elrendezéssel is, képernyőjétől függően [+]

Az pedig már a különböző képarányhoz igazodó rendszert dicséri, hogy például a Beállítások alkalmazás összehajtva egyoszlopos, széttárva pedig kétoszlopos, táblagépes megjelenítést kínál, és a billentyűzet is ügyesen igazodik az egy- és kétkezes gépeléshez.

Egy-egy ritka példát leszámítva gyakorlatilag minden app jól reagál a nyitásra és csukásra menet közben, így felhőtlenül böngészhetünk, tweetelhetünk vagy játszhatunk például az Asphalt 9-cel, amely megszakítás nélkül vált a képernyők között úgy, hogy a képarány és az irányítóeszközök hibátlanul igazodnak a hosszúkás mobilos, illetve a négyzetesebb táblagépes megjelenítéshez, lásd fenti videónkat.


Osztott képernyős megjelenítés nyitva és csukva [+]

Persze a Mate X2 igazi erőssége nem is egy, hanem mindjárt több alkalmazás egyidejű használata, és a széltől befele húzva az ujjat máris kiválaszthatjuk a bővíthető listából az appokat, amelyeket akár lebegőablakos formában, akár egy másik program mellé helyezve, osztott nézetben futtathatunk, íme:

A Mate X2 nyitott állapotban ráadásul elrejti az állapotsávot, hogy teljes képernyős gesztusvezérléssel a hatalmas felület egészét a két app töltse ki, melyeket a felső sáv megragadásával tetszőlegesen kicserélhetünk. Ha pedig az eszközt összecsukjuk, az egymás melletti appok egymás alá kerülnek, megszakítás vagy bezárás nélkül.


[+]

A kisebbik megjelenítő esetében is előhúzható a többablakos menü, ha pedig táblagépes nézetre nyitunk, az appok nyakát megragadva és középre húzva lebegőablakos formára válthatunk. Ilyenkor opció az ide-oda helyezgetés, a teljes képernyőre való nyitás, illetve a lebegőikonként való lecsukás, így egyszerre számos alkalmazás ott pihenhet valamelyik sarokban, arra várva, hogy ikonjára bökve felnyissuk.

A Mate X2 nem csak kézből vagy ölben, támasztékos hátlapi tokjával álló helyzetben is remekül használható
A Mate X2 nem csak kézből vagy ölben, támasztékos hátlapi tokjával álló helyzetben is remekül használható [+]

Akad egyébként a Mate X2 csomagolásában egy támasztékos tok, mellyel máris álló helyzetben használhatjuk a nagy képernyőt az asztallapon, ami ugyancsak a kezelés sokszínűségéről árulkodik. És akkor még nem is beszéltünk a képernyő vezetékes és vezetékmentes tükrözéséről támogatott monitorra és egyéb megjelenítőre, illetve az ugyanilyen lehetőségekkel elérhető EMUI Desktop asztali felület indításáról.

Az EMUI Desktop asztali kiterjesztés monitoron, a Mate X2 pedig tapipadként és billentyűzetként
Az EMUI Desktop asztali kiterjesztés monitoron, a Mate X2 pedig tapipadként és billentyűzetként [+]

A fenti példa esetében DisplayPort - Type-C kábellel dobtuk az EMUI Desktopot monitorra, a Mate X2 nagy képernyőjének az egyik előnye pedig az, hogy nemcsak tapipadként hanem kétkezes billentyűzetként is egyszerre használható. Sőt: a monitoron és a táblagépen egyszerre és külön-külön is multitaskolhatunk, ahogy opció a rendszerhang vezetékes és vezetékmentes továbbküldése, ahogy Bluetoothon akár egér is billentyűzet is beszállhat a buliba, munkára készen.

A Huawei eszközök a számítógéppel is remekül összedolgoznak
A Huawei eszközök a számítógéppel is remekül összedolgoznak [+]

Végezetül, ha Huawei laptop is kéznél van, a Mate X2 és a hordozható számítógép könnyen összekapcsolódik a PC Manager nevű app és a Huawei Share átvitel segítségével. A laptop képernyőn ugyancsak megjelenhetnek a telefon alkalmazásai, ahogy fájlokat és szöveget is egyszerűen mozgathatunk az egyik ablakból vagy készülékről a másikba. Az efféle átemelés amúgy a hajlítható cucc két appja között is működik.


[+]

A számítógépes összefogásnak Multi-Screen Collaboration a neve, és akár mobiljátékot is játszhatunk laptopról, billentyűzetével, vagy ha már itt tartunk, szöveget szerkeszthetünk, szintén a Mate 40 Pro alkalmazását átemelve. Erre persze a P40 Pro és a Mate 40 Pro is alkalmas, de mindent figyelembe véve a mai piacon a Mate X2 a legprofibb és legsokrétűbb, ha egyszerre több appot, több képernyőt és több eszközt akarunk használni.

Azóta történt

Előzmények