Hirdetés

Huawei Experience: A P40 Pro kamerás újdonságai

Hatalmas főszenzor továbbfejlesztett élesítéssel és képfeldolgozással, autofókuszos előlapi rendszer mélységérzékelővel és remek videók hardveres támogatással.

Öt tagot számlál a Huawei P40 család, és ahogy árban és tudásban lépdelünk felfele, úgy bővül a gyártó névjegyének számító kamerás tudás. Mindhárom Kirin 990 5G-vel szerelt csúcsvariáns 50 megapixeles főkamerát visel a jókora hátlapi szekción, a piacon egyedülállóan nagy, 1/1,28" méretű szenzorral, amelyre lényegesen több fény jut az f/1,9-es rekeszértékű, optikailag stabilizált Leica lencsén keresztül, mint a riválisok abszolút többségére.

Ráadásul a szenzor felett elhelyezett Bayer-színszűrő, amely általában piros, zöld és kék hullámhosszú fényt enged át (RGGB), itt piros, sárga és kék elrendezésű (RYYB), ami további 40% fényt juttat az érzékelőre, ez pedig éjjel jelent igazi előnyt. Nincs persze jó kamera megbízható fókusz nélkül, és az 50 megapixeles szenzor Octa PD-autofókusszal újít. A fáziskülönbség-érzékelésen alapuló élesítés lényege, hogy a szenzoron a hagyományos képpontok mellett mellett akad valamennyi fókuszpixel, és ezek párosan összedolgozva fürgébben élesítenek, mint a kontrasztalapú rendszerek, bár a sötét rajtuk is kifoghat.

Az octa-PD autofókusz munka közben
Az octa-PD autofókusz munka közben

Erre jelent megoldást az ultragyors dual pixel autofókusz, ahol a szenzor minden egyes képpontja két fotodiódára van osztva, és részt vesz az élesítésben. A P40 család mindezt quad-Bayer színszűrővel és 4:1-es pixel binning feldolgozással turbózza fel, azaz négy-négy szomszédos képpont dolgozik össze egy szuperpixellé nyolc fotodiódával – alighanem innen az octa elnevezés. Az efféle képpont-egyesítésből a dinamika és az éjjeli mód is profitál 12,5 megapixelen – nem véletlenül akad csillagfotós mód vagy ISO409600-as érzékenység a kézi beállítások között.

Az automatika ennek ellenére eltévelyedhet például színméréseben – éppen ezért visel a P40 csúcstrió nyolccsatornás, többspektrumos színszenzort a hátlapján, amely a fehéregyensúlyon pontosít. Szintén kulcsfontosságú a szenzorról érkező nyers adatok megfelelő feldolgozása, amelyben a zajszűrés kritikus pont, elvégre senki nem akar „hangyás” felvételeket nézni, se túlzottan elmosottakat bámulni.

A Kirin 990 5G képfeldolgozó egysége éppúgy kulcsfontosságú, mint a processzor, az NPU vagy a grafikus gyorsító
A Kirin 990 5G képfeldolgozó egysége éppúgy kulcsfontosságú, mint a processzor, az NPU vagy a grafikus gyorsító [+]

A Kirin 990 5G ötödik generációs képfeldolgozó egysége (ISP 5.0) ezért DSLR fényképezőgépeknél használt BM3D zajszűrő algoritmust vet be (block-matching and 3D filtering), amely a kétdimenziós felvétel részleteit egymást átfedő, apró szeletekre osztja, és többszintű zajszűrést, illetve finom élesítést alkalmaz rajtuk. Mindez nappal és este is jobb részletgazdagságban érhető tetten, különösen a hasonló tónusú hátterek esetében, és ez bizony kiviláglik a P40 Pro széles látószögű felvételeit a riválisokéval összevetve.

Ez a kamera 40 megapixeles, 4:1-es pixel binning feldolgozás után 10 megapixeles eredményekkel. A szenzor 1/1,54" méretű RGGB színszűrővel és PD-autofókusszal, az optika pedig 18 mm-es és f/1,8-as rekeszértékkel rendelkezik.

Holdfotók a P40 Próval és egy kis szerkesztéssel [+]

A P40 Pro zoomkamerája végül 12 megapixeles RYYB szenzorral és PD-autofókusszal, a főkamera viszonylatában 5,4x-es optikai nagyítással. A hardveresen stabilizált rendszerhez f/3,4-es blende és 125 milliméteres, periszkópos lencse társul két prizmával, a korábbiaknál is jobb esti, mondjuk holdfotós képességekkel.

A P40 Pro+ egyedülálló, periszkópos lencserendszere 10x-es optikai zoom elérésére
A P40 Pro+ egyedülálló, periszkópos lencserendszere 10x-es optikai zoom elérésére [+]

A P40 Pro+ erre is lapot húz: adott először is egy 3x-os zoomkamera 80 mm fókusztávolsággal, 8 megapixeles szenzorral, f/2,4-es rekeszértékkel és optikai képstabilizálással. A piacon egyedülállóként pedig becsatlakozik egy 10x-es SuperZoom kamera szintén 8 megapixelen, f/4,4-es blendével és optikai képstabilizálással. A P40 Pro+ egészen sajátos periszkópos rendszert használ a házában kígyózó, öt prizmával felvértezett kialakítással, 240 mm-re növelve a fókusztávolságot. Amint lehetőségünk adódik, tüzetesen szemügyre vesszük a legérdekesebb P40-et.

Portré a P40 Pro hátlapi és előlapi kamerájával, remek háttér szeparációval az élek mentén [+]

A két Pro változat hátul 3D ToF kamerával is rendelkezik a remek háttérelmosásért és az éles/életlen részek szakszerű elkülönítéséért portrék esetében. 3D rendszer ráadásul elöl is besegít, így a minőség a 32 megapixeles, autofókuszos kamera esetében is remek. Az f/2,2-es blendéjű egység mellett az infravörös mélységérzékelő a 3D-s arcazonosításból is kiveszi a részét, amely gyors és éjjel is jól működik.

Több kamera és több kép elemzése, feldolgozása az XD Fusion Engine kulcsa
Több kamera és több kép elemzése, feldolgozása az XD Fusion Engine kulcsa [+]

Ennyi kamerát és technológiát nem könnyű a feldolgozó egységnek és az algoritmusnak összefognia, ezért veti be a Huawei az XD Fusion Engine képfeldolgozást. Ahhoz például, hogy jó minőségű portré szülessen megfelelő részletességgel és fénnyel az arcon, miközben a háttér nem ég ki és kellően elmosott marad, a P40 Pro több kamerája nyers felvételét elemzi folyamatosan, így az általános téma- és alakfelismerés mellett kulcsinformációkat szerez az arcról, a bőrtónusokról és a háttérelemekről. Kattintáskor pedig ezekhez igazítja a színeket, a képélességet, a dinamikát és az elmosás mértékét. Mindebből az ISP és a 2 + 1 magos DaVinci NPU, vagyis a Kirin 990 5G AI chipje is kiveszi a részét, így válik teljessé a hardver és a szoftver együttműködése.

Videóban sincs ok a szégyenre: egyfelől adott a 4K rögzítés 60 FPS-sel akár az előlapi kamera esetében,  4K / 30 opciót választva pedig a P40 Pro mindhárom hátlapi látószöge bevethető, kettő ráadásul optikai kiegyensúlyozással is rásegít. A méretes szenzorból az éjjeli videofelvételek is profitálnak, a főkamera például 51200-as ISO-ra képes, a széles pedig 16:1-es képpont egyesítésre. Lassított felvételből a P40 960 FPS-t, a két Pro pedig interpolált 7680 FPS-t nyújt.

A profi videó mód a mérési mód, az érzékenység, az expozíció, a fókusz és a fehéregyensúly állításával
A profi videó mód a mérési mód, az érzékenység, az expozíció, a fókusz és a fehéregyensúly állításával [+]

Nem technikai jellegű újdonság, mindenesetre jó hír a kézi videó mód, amellyel minden beállítás éppúgy testreszabható, mint a fotós változat esetében. Aki pedig az analóg fényképezés szerelmese, az nem csak a Leica Camera AG részvételének örvendhet, hanem a legendás német gyártó filmes effektusainak is, álló- és mozgóképekhez egyaránt. Lehetőségből tehát ezúttal sincs hiány, és egy frissítéssel be fog futni pár új AI funkció, hogy a P40 család minden fotós és videós igényt kielégítsen.

A P40 Pro hátlapi kamerarendszere
A P40 Pro hátlapi kamerarendszere [+]

Előzmények