Hirdetés

Huawei Experience: Így fejlődik a Petal Search

Pár hónapja debütált és máris sokkal többet tud a HMS általános keresője, amely profi alkalmazásvadász lett és a képeket is elemzi.

Minden tudnivaló a HMS-ről!

A Huawei Mobiles Services ökoszisztéma rendületlenül fejlődik, és ez mostanság a Petal Search rendszerszintű keresőszolgáltatás bővülésében érhető leginkább tetten. Fél éve nem sokan ismerték még a Petal nevet, ma viszont már a legtöbb új HMS-es telefon integráns és praktikus része, az alább látható, főképernyőre helyezett keresősávval. Korábbi készülékeken ez a sáv egy frissítést követően bukkant fel, és amennyiben még nem történt meg, a Petal Search az AppGallery alkalmazásboltból pillanatok alatt telepíthető, majd a főképernyőn csíptetőmozdulattal a minialkalmazások közül a főoldalra helyezhető.

A Petal kereső widgetje az HMS-es Mate 30 Pro főképernyőjén
A Petal kereső widgetje az HMS-es Mate 30 Pro főképernyőjén [+]

A Petal Search már nyáron előszeretettel ajánlott alkalmazásokat akár a Huawei saját boltjából, akár alternatív forrásból, a keresősávra mostanában bökve pedig friss és regionálisan releváns válogatást kapunk, azonnali telepítés lehetőségével. Magyarán nem kell APK fájlokkal vacakolni: a Petal pár lépés és engedély megadása után maga telepíti a letöltött csomagokat, a későbbiekben pedig frissítéseket is talál. Így aztán az APK Pure és egyéb alkalmazásboltok teljességgel kihagyhatók a képletből, hiszen a Petal Search ezeket is használja megbízható forrásként, más esetben pedig a fejlesztő honlapjáról közvetlenül tölt le és telepít.

A Petal Search kezdőoldala, hírolvasója és frissítéskezelője [+]

Nyugodtan rákereshetünk a Google szócskára is, és akad olyan szolgáltatás a keresőóriástól, amelyik telepíthető (mondjuk a Térkép), míg másoknak a webes felületét nyitja meg, ahova egyszer bejelentkezve máris elérhetjük saját adatainkat. A Petal Search azt is felkínálja, hogy mondjuk a Google Naptár indítóikonját kirakja nekünk a főképernyőre, így a lehető leggyorsabban érhetünk el egy efféle szolgáltatást. Ez a trükk amúgy mindenféle honlap és webes lehetőség esetében elsüthető a Huawei Böngészőben: csak a három pöttyre kell bökni a jobb felső sarokban, majd a hozzáadás a főképernyőhöz opciót kiválasztani.

Számos Google webszolgáltatás érhető el a Petal keresőből és főképernyős ikont is könnyen létrehozhatunk [+]

A Petal továbbá az interneten, a videók és a zenék között is keres, illetve egyes régiókban termékekre, járatokra és szállásokra ad találatokat árakkal és vásárlási linkkel. A Huawei képviseletétől megtudtuk: az efféle szolgáltatás régiónként, lépésről-lépésre lesz elérhető, a Petal Search pedig nagyjából kéthetente kap általános frissítéseket. Egy nagyobb csomagot november végére várunk. A Petal felajánlja egyébként az inkognitó keresést és előzményeink törlését, az adatkezelés pedig az EU-n belül lokálisan történik, minden GDPR előírásnak megfelelően. A keresőszolgáltatáson kontinensünkön amúgy európai csapat dolgozik helyi partnerekkel, hogy a találatok a lehető legrelevánsabbak legyenek. A fejlesztők is profitálhatnak a Petal Searchből: a megfelelő API-t beépítve alkalmazáson belül elérhető a kereső webes, vásárlási, helyszínalapú, esetleg utazással kapcsolatos találatokkal.

A Petal képkeresője a kamerával és mentett fájlokból is dolgozik [+]

Újdonság a képkeresés, melynek ikonjára a keresősáv jobbján bökhetünk, és a hátlapi vagy előlapi kamera segítségével tárgyakra, alakokra, épületekre rákeresve kutakodhatunk. A telefonon tárolt fotókra szintén rá tud nézni a mesterséges intelligencia. Ugyancsak újdonság az angol, olasz, francia, spanyol és német nyelven elérhető, hangalapú keresés – a magyar hangvezérlés még odébb lehet, ezt egyelőre a többi nagy digitális asszisztens se tudja a piacon. Angol kérdéseinket a Petal Search ügyesen megértette, igaz, ehhez a rendszernyelvet és a régiót is át kellett állítani a hazairól.

Újdonság a Petal Térkép, melynek tudáslistája a következő hónapokban gyorsan bővülni fog [+]

A Petal nem csak kereső: az alkalmazást elindítva több forrásból dolgozó hírolvasó is elérhető, nemrég pedig felbukkant az AppGalleryben egy másik kapcsolódó fejlesztés: a Petal Maps, amely idővel a HMS ökoszisztéma alapvető térképszolgáltatása lehet. Ahogy a kereső pár hónapja, úgy most a Petal Térkép tart a fejlesztés korai szakaszában, éppen ezért a tudása, adatbázisa és naprakészsége gyorsan fejlődni fog. Egy komolyabb frissítési csomagot az év végéig bezárólag ígér a Huawei, de máris olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint a TomTom, a SwissMap és számos OpenStreetMaps adatbázisfejlesztő. A navigálás és a világos-sötét mód már működik, forgalmi adatokat is kérhetünk a fővárosban, a lehetőségek tárháza pedig várhatóan exponenciálisan bővülni fog, úgyhogy a Petal Searchre és Térképre is rá fogunk nézni a közeljövőben.

Azóta történt

Előzmények