Hirdetés

Huawei Experience: Gyorsan fejlődik a Petal Térkép

A HMS és a HarmonyOS térképszolgáltatása a Watch 3-mal is összedolgozik.

Több mint két éve, hogy a Huawei a HMS ökoszisztémára fókuszál az amerikai keresőóriás szolgáltatásainak helyettesítésével, így a Google Térkép is kapott egy alternatívát a Petal Térkép személyében, amely októberben lesz egy éves. Ezen a vonalon persze az Apple-nek sem ment a fejlesztés az egyik pillanatról a másikra, és úgy gondoljuk, most jött el az idő a Petal Maps bemutatására, amely androidos és HarmonyOS rendszerű készülékeken egyaránt elérhető, és a Huawei AppGallery mellett a Play Áruházból is telepíthető. Mint minden valamire való mobilos térképszolgáltatás, a Huawei is számos helyi és nemzetközi forrásra hagyatkozik adatbázisának felépítésére, és a TomTom nevezhető a márka legfőbb partnerének, de például a Foursquare is besegít.


[+]

A 140 országban elérhető Petal Térkép persze saját fejlesztés, amely a legutóbbi frissítési körrel besöpört egy fontos német dizájndíjat. „Büszkék vagyunk arra, hogy a Petal Maps elnyerte a Red Dot Design Awards trófeáját. Az efféle rangos elismerések aláhúzzák a Huawei csapatának kemény munkáját, melynek egy sikeres navigációs szolgáltatás az eredménye” – mondta el Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary marketingvezetője. Az app indítása után főoldal természetesen GPS-es helyzetünk megjelenítésével indul, a térkép pedig lehet világos, sötét vagy rendszerbeállítástól függő színsémájú. Választható továbbá 3D-s megjelenítés az épületek látványosabb ábrázolására, vagy terep szerinti a szintkülönbségek árnyékolására, a következő frissítési körökben pedig a műholdas megjelenítés is opció lesz.

[+]

A térkép alól felpöccinthető részen mindjárt elérhető a kereső, illetve otthoni címünk és munkahelyünk kártyája, melyekhez már csak azért is érdemes címet beállítani, mert érintés nélkül látható mennyi idő az egyiktől a másikhoz jutni, az aktuális forgalmi viszonyokat beleszámolva. A forgalmi adatok színezett rétegét is kérhetjük a térképen, és várható a tömegközlekedési POI-k megjelenítése is. Egyelőre csak a megállóikonok aktívak, helyi információ még nem érhető el rájuk bökve, viszont ha Budapesten navigálunk, a Petal a BKK élő menetrendje alapján állít össze ideális és naprakész útvonalat a célhoz. Autós navi esetében pedig még a jelzőlámpák száma is látszik az akár nyolcféle útvonal javaslat esetében, ha szeretnénk minél kevesebb pirossal menet közben összefutni.

[+]

Amikor egyébként frissen választott, telefonra mentett vagy Dropboxba, esetleg HiCloud felhőbe szinkronizált címre navigálunk, az autós és közösségi közlekedéses mellett kérhetünk gyalogos és kerékpáros útvonalakat is, ha pedig országos vagy kontinentális túrára indulunk, az autópályák, a kompok és a fizetőkapuk elkerülése is opció. Útvonalvezetés során megvan a magyar hangú irányítás, és a Térkép természetesen megjelenhet más alkalmazás felett. Azért pedig, hogy vezetés közben semmiképp ne tereljük el a figyelmünket az útról a telefon nyomogatásával, a madártávlatos felülnézeti és a közelebbi 3D-s navigációs nézet között tenyerünk képernyő elé tartásával tudunk váltani, a gesztusmozdulatot a beállítások között engedélyezve.

[+]

Létrehozhatunk egyébként tetszőleges mennyiségű mappát különféle mentett helyeink részére, plusz lehetőség van pontatlan információ jelentésére, illetve a pontokhoz kapcsolódó értékelés elhelyezésére. A Petal Térkép a fő funkciókat alul Felfedezés, Útvonal és Saját fülekre osztja, a jobb felső sarokban pedig a korábban jelzett rétegek mellé időjárási és Covid-19 információkat is szerezhetünk helyi vagy országos adatok alapján. Akad pár praktikus extra: az alkalmazás ikonjára hosszan bökve például mindjárt indíthatunk otthoni vagy munkahelyi navigációt, ha pedig Huawei Watch 3 okosóránk van, az arra telepíthető Petal Térkép modul nyíllal és szöveggel jelzi a mobilról indított útvonalterv instrukcióit. Ez például séta és kerékpározás közben lehet praktikus, a gyártó pedig már azon dolgozik, hogy az órán is elérhető legyen a térképes megjelenítés és az útvonalvezetés. A Petal Maps fejlesztése tehát gőzerővel folyik, egyre hatékonyabb navigációs alternatívát nyújtva sokféle eszközre.

Azóta történt

Előzmények