Háromból két mobilchip a TSMC-nél készül

A legfejlettebb node-on viszont a Samsungnál az előny.

Hirdetés

Az okostelefonok lelke a lapkakészlet, amely a rövid- és hosszútávú teljesítménytől kezdve a hőtermelésen és a fogyasztáson át alapvetően befolyásolja a készülékek működését és a felhasználói élményt, így nem csoda, hogy a vásárlók a lehető legerősebb chipre vágynak az adott árkategóriában. Olyan fontosak lettek a mobilhardverek és modemek, hogy a legfejlettebb node-ok manapság a legtöbbször okostelefonos és nem számítógépes chipekkel debütálnak, a tervezők pedig gyakorlatilag kizárólag a Samsung és a TSMC gyártósorai között választanak, derül ki a Counterpoint Research friss felmérésérőből.

Global Smartphone Chipset (AP SOC) Shipment Share by Foundry Q1 2022

Az összes mobilos és adatkommunikációs chip 99,9%-a készült ennél a két gyártónál 2022 második negyedévében, amiből a Samsung Foundry 30%-os, a TSMC pedig 69,9%-os részt vállalt. Az is igaz, hogy a TSMC részesedése éves szinten 9%-ot esett, mivel a Snapdragon 8 Gen 1 és az X60 5G modem is a Samsungnál készül, a 4, 5, 6 és 7 nm-es node-ok összkapacitását véve viszont megvan a gyártási kétharmad. Fordul a kocka, ha kizárólag az 5 és 4 nm-es chipeket nézzük: míg egy évvel korábban, főleg az 5 nm-es Apple chipek hatalmas megrendelése miatt a TSMC dominált, idén a Samsung pörgette fel jobban a 4 nm-es gyártósorokat az 5 nm népszerűsége mellett, így tíz tortaszeletből hatot birtokol.

Leading Nodes share of Smartphone Chipsets shipments

Persze a TSMC sem tétlenkedik: a Snapdragon 8+ Gen 1 már a tajvaniaknál készül és egyre nagyobb az érdeklődés a Dimensity 9000/9000+ iránt, miközben érkezik az Apple chipek új generációja, bár 4 nm-re először kivételesen a MacBook vonal válthat az M2-vel, és csak később az iPhone-ok. Mindeközben a lapkatervezők és a chipgyártók is kolosszális összegeket fektetnek kutatás-fejlesztésbe és kapacitásbővítésbe, és a világ geopolitikai főszereplői is mindent megtesznek, hogy a beruházások és az üzemek az ő területükön valósuljanak meg. Egy esetleges recesszióval és a vásárlási láz megcsappanásával ugyanakkor a chiphiányból gyorsan túltermelés lehet, illetve egyenetlenség, ha nem azokból a chipekből készülhet a legtöbb, amire a különféle iparági szereplőknek épp szüksége van.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés