Ming-Chi Kuo is beszállt a Qualcomm-Exynos vitába

A TSMC node-ja dönthet a Snapdragon 8 Gen 2 javára minden régióban.

Hirdetés

Ugyan még legalább fél év van a Galaxy S23 család bemutatójáig, és addig a jelenlegi hardvergenerációval érkeznek a hajlítható Samsung csúcsmobilok, egy-egy telefoncsalád előkészítése legalább másfél év, ami azt is jelenti, hogy lassan véglegesíteni kell a dizájnt és a komponenseket. Az Exynos 2200 nyögvenyelős startja után még hangosabbak lettek azok, akik úgy ahogy van, dobnák a Samsung házi fejlesztésű hardverét és kevésbé hatékony node-jait is Qualcomm lapkákért a TSMC node-jain.

A Snapdragon X65 az egyik legjobb 5G modem a piacon
Nem csak a processzor és a GPU, az 5G modem fogyasztása is kritikus kérdés egy csúcsmobilban (forrás: Qualcomm) [+]

Mégis lehetett az Exynos 2300 készüléséről hallani, és papírforma szerint ismét Európa húzhatja a rövidebbet. Sőt: a Samsungnál állítólag komolyabb mérnöki csapat dolgozik az ARM processzordizájnjait hátrahagyva teljesen egyedi fejlesztésű hardveren, ami pár év múlva készülhet el. Addig viszont lesz még egy-két Galaxy csúcsgeneráció, és Ming-Chi Kuo azok sorát gyarapítja, akik az S23-at világszerte Snapdragon 8 Gen 2 chippel várják a TSMC 4 nm-es gyártósorain.


(forrás: Qualcomm) [+]

Önmagában sokat jelent az, hogy egy megbízható elemző foglal állást a kérdéskörben, aki azt is hozzátette, hogy a döntés hátterében a Qualcomm optimalizálása lehet a TSMC 4 nm-es gyártástechnológiájára, amely teljesítmény és fogyasztási metrikában is jobbnak ígérkezik, amit az Exynos 2300 a Samsung node-ján nyújthat. Ezzel a döntéssel pedig tovább növelheti a Qualcomm a piaci dominanciáját az androidos csúcslapkák körében, akárcsak a TSMC a megrendeléseit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés