Irtózatos fejlesztések jönnek a chip piacon

3 nm-en vívja a Samsung és a TSMC a következő csatát, hatalmas megrendelés a tét.

Pár hete jelentette be a dél-koreai Samsung következő ötéves fejlesztési tervét, melynek során mintegy 450 billió koreai wont, azaz 132 billió forintot terveznek a félvezető és biogyógyászati szektorokra szánni. Ennek keretében hatalmas technológiai előnyre kívánnak szert tenni, és számos új gyárat felhúzni a chipek iránti döbbenetes igény kielégítésére. Megjött a tajvani TSMC válasza: 120 milliárd dolláros, azaz 45 billió forintos beruházásra készülnek a következő években, melynek részeként csak a szigetországban négy új 3 nm-es chipek gyártására szakosodott üzemet kívánnak felhúzni, darabáron 10 milliárd dollárért.

A TSMC egyik gőzerővel készülő üzeme
A TSMC egyik gőzerővel készülő üzeme (forrás: Nikkei Asia) [+]

A két óriás gyártósorai iránt az Apple, a Qualcomm, az Nvidia, az AMD, a MediaTek és persze a Samsung saját mobilrészlege is hatalmas érdeklődést mutat, és még az Intel is bejelentkezett. Nem mellesleg pedig a mobil- és kütyüpiacot is elérte a korábban csak a járműszektort érintő chipválság: egyszerűen nem áll elég lapka rendelkezésre minden igény kielégítésére. Mondjuk sok esetben nem áll rendelkezésre elég olcsó, elavult és a félvezető óriások számára nem elég nyereséges darab, de most ebbe ne menjünk bele.

A 4 nm-es Dimensity 9000 papíron a piac egyik legjobb mobilchipje, ám nem tudnak belőle eleget gyártani
A 4 nm-es Dimensity 9000 papíron a piac egyik legjobb mobilchipje, ám nem tudnak belőle eleget gyártani (forrás: MediaTek) [+]

A Samsung és a TSMC idén 4 nm-en amúgy már megmérettetett, és a Dimensity 9000 eredményei, illetve a Snapdragon 8+ Gen1 feljebb húzott órajelei alapján az utóbbi node-ja a takarékosabb, ám a dolog generációról-generációra változhat. Bár a csíkszélesség melletti szám manapság azért részben már erős marketing, jövőre 3 nm-en indulhat meg a harc, 2025-ben pedig 2 nm-en. Mivel pedig látszólag nem apad az igény egyre erősebb hardverek iránt, ezzel párhuzamosan lehetőleg el nem szálló fogyasztással (khm, Snapdragon 8 Gen 1, Exynos 2200), egész biztos maradnak a hatalmas megrendelések a piacvezető node-okon, ami persze a 7, 6, 5 és idővel a 4 nm-es lapkák gyártás költségét egyre lejjebb tornázhatja.

A Samsung egyik legfejlettebb gyára
A Samsung egyik legfejlettebb gyára (forrás: Samsung)

Persze meglepetések bőven lehetnek a globális nyersanyagellátás, a politikai feszültségek és szankciók, illetve egyáltalán a fejlett lapkák gyártásához szükséges precíziós műszerek elérhetőségének oldaláról. A fenti, szinte felfoghatatlan összegek mindenesetre újfent aláhúzzák: a Samsung és TSMC-féle félvezető óriások kulcsszerepet játszanak a 21. század globális technológiai megmérettetésében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés