Hangszóróteszt: Bose SoundDock Portable

Hirdetés

Blogunk olvasói valószínűleg hozzánk hasonlóan hozzászoktak ahhoz, hogy a hangszórótesztek tárgyai egytől egyig kiváló hangzású termékek. Ezalól természetesen mai termékünk sem kivétel, viszont más, mint az eddigiek, ami mindenképp örvendetes; a Bose SoundDock Portable nevű hordozható hangfaláról lesz szó a következő pár paragrafusban.

Bose kiegészítő talán még nem is volt nálunk tesztelni, de a Framinghamben (Massachusetts) székelő amerikai vállalatról azért többen is hallhattak már, hiszen nem egy új vállalatról van szó, 2014-ben fogják ünnepelni fennállásuk 50. évfordulóját. Magyarországon ugyan nincs márkaboltjuk (ellentétben az Egyesült Államokkal, ahol 160 üzlettel vannak jelen, de még Angliába is elérnek, 8 boltjuk van), de az iStyle üzleteiben több termékük is kapható. Nem egy kifejezetten Apple termékekhez való cuccokat gyártó brandről van szó, autós hangrendszereket, zajszűréses headseteket és otthoni felhasználásra szánt berendezéseket egyaránt készítenek.

Bár a múltkori Harman Kardon sem volt épp egy ronda hangszóró, ha választanom kellene a kettő között, biztos, hogy a Bose cuccát vinném haza. Sőt, ami azt illeti, valószínűleg az összes eddig tesztelt hangszóró közül is ezt választanám, egyszerűen telitalálat a fémes kinézet, a visszafogott méret (17,5 x 30,7 x 10.3 centiméter) és tömeg (2,37 kilogramm) és az elképesztő anyaghasználat. Első ránézésre az tűnhet fel, hogy nem látjuk a dokkolót, ami nem is csoda, mivel azt mindenek előtt elő kell varázsolni. Pálcára persze nincs szükség a művelethez, csupán meg kell nyomnunk az elöl lévő Bose felirat melletti részt, ezzel kifordítva a gyönyörűen nyíló, félköríves aljú dokkolót, melybe iPodok és iPhone-ok egyaránt belemennek. Persze akkor sincs gond, ha más zenelejátszót akarunk rákötni a kiegészítőre, hátul van egy vonalbemenet, ám használatához be kell fektetnünk egy 3,5 milliméteres jackekben végződő kábelbe, a dobozban ugyanis nem találunk ilyet. Távirányító viszont van, nagyon kis szép, ám ami még fontosabb; elképesztően jól működik. Elsőre azt hittük, hogy rádiós, a gyártó viszont szólt, hogy infrás, de tényleg marha érzékeny és jól használható. A kezeléshez mondjuk nélkülözhető, hiszen hangerőszabályzó gombok kerültek magára a hangfalra is, a zenék váltását meg ugye magáról a zenelejátszóról is megoldhatjuk.

Hátul van a legnagyobb érdekesség; nem, nem a hálózati töltő csatlakozójára, hanem az amellett lévő kis "búbra" gondolok, ami nem más, mint egy 1900 mAh-s akkumulátor, melyet le is szedhetünk a hangszóróról, ha a hordozhatóság úgy kívánja. A kapacitás nem tűnik túlságosan nagynak, sajnos nem is az, nagy hangerőn használva tapasztalatunk szerint körülbelül három órán keresztül képes táplálni az eszközt, ami egy kerti sütögetéshez elég lehet, a tengerparton viszont kevésnek fog bizonyulni. A Bose termékét ugyanis alapvetően efféle helyekre lehet érdemes elvinni. A szállítás kényelmes, felül van egy vájat a kéznek, melynek használatával stabilan megfoghatjuk a cuccot. Nagyon lóbálni viszont legfeljebb akkor érdemes, ha egy hatodik generációs iPod nano van benne, egy iPod Touch könnyen kieshet, ugyanis a rögzítésért kizárólag a Dock Connector felel.

A hangminőséggel kapcsolatban merültek fel kifogásaim. Mint oly sok termék, a SoundDock Portable is túlságosan erős a mélyebb tartományokban, de a világnak nagyon úgy tűnik, hogy erre van szüksége, a zene dübörög, mindeki boldog. A középtartomány kicsit gyengébb a kelleténél, a magasak viszont hallhatók, összességében pedig azt mondhatom, hogy egy ekkora ládához képest döbbenetesen jól szól a Bose terméke. Egy tornatermet nyilván nem tud kiszolgálni, de egy házibulihoz kiváló kellék, legyen szó kül- vagy beltéri használatról. Egy FM-rádió mondjuk elférhetett volna rajta, plusz az ára is úgy 20-30 000 forinttal magasabb az ideálisnál (110 000-be kerül), de a hordozható és apró termékeknél ez már csak így van. Ezt példázza az is, hogy aki hajlandó az akkumulátoros működésről lemondani, annak a SoundDock Series II kínál olcsóbb alternatívát, akinek pedig a táviránytó szerényebb verziója is megfelel és nem igényli az aux csatlakozást annak a SoundDock Original is elérhetővé teszi ugyanezt a hangminőséget, alacsonyabb áron. Nekem tehát nagyon bejött a cucc, tényleg sajnálom, hogy vissza kell adnom; használnám még egy ideig.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés