Hirdetés

Tartozékteszt: AirPort Extreme

Blogunk rendszeres olvasói valószínűleg emlékeznek arra, hogy múlt hónapban már leteszteltük az Apple AirPort Express névre hallgató, hordozható WiFi routerjét. Mivel olvasóink közül többen is jelezték, hogy kíváncsiak lennének a combosabb kivitelű modellre, el is hoztunk egyet az iStyle-ból. AirPort Extreme teszt következik.a

Külső és specifikáció

Az Apple nagyobb tudású routerének kialakításakor már nem a hordozhatóság volt a fő szempont, amit jól mutat a 165 x 165 x 34 milliméteres kiterjedés és a 753 grammos tömeg. A cucchasonlóan néz ki, mint az előző generációs Mac mini (alapterülete ugye pontosan akkora is), csak kicsit alacsonyabb annál. Műanyagból van, fehér színű, nagy alma logó virít a tetején, oldalt fut rajta egy vájat, melynek funkciója nem ismert (lehet, hogy az antennát rejti) és szerintem nem néz ki túl jól. Elöl egy méretes led jelzi, hogy milyen állapotban van épp az eszköz (értsd: be van-e kapcsolva, netán épp indul), ami nyilvánvalóan hasznos. Nekem mondjuk nem tetszett, hogy egy tényleg nagyon méretes ledről van szó, ugyanakkor tény, hogy az Apple lehagyta a routerek többségén megtalálható ledeket, tehát így is elég minimalista a cucc, ami klassz.

Külső antenna természetesen ezen az eszközön sincs, csatlakozókból viszont akad egy pár. Hátulra került a hálózati adapter csatlakozója, egy USB-port (pendrive-nak, külső merevlemeznek vagy nyomtatónak), négy gigabites Ethernet csatlakozó (egybe megy az internet a modemből, háromból pedig kifelé megy a számítógépek felé) és egy Kensington zár.

Funkciók

Az eszköz nagyjából ugyanazt tudja, mint az AirPort Express. Alapvetően ugye egy WiFi routerről beszélünk, mely a napjainkban elterjedt 802.11b/g szabványok mellett a 802.11n-et is támogatja, ami ugye gyorsabb  adatátvitelt tesz lehetővé, mint amihez az elmúlt években hozzászokhattunk, de erről később. Míg az AirPort Express csak 10 kliens csatlakoztatását tette lehetővé, az AirPort Extreme már 50-nel is elboldogul, magyarul akár kisebb irodák kiszolgálására is alkalmas lehet. Az extra funkciók közé tartozik a merevlemez és a nyomtató megosztása, probléma viszont, hogy csak egy USB csatlakozó került a fehér doboz hátuljára, pedig három is simán elfért volna, magyarul egy USB-hub hiányában vagy-vagy alapon kell dönteni, hogy egy közös tárhelyet dobunk fel a hálózatra, vagy egy nyomtatót. Egy USB-megosztó használatával a probléma orvosolható, a kérdés viszont talán jogosan merül fel: miért lett volna nehéz két USB-csatlakozót odapréselni az eszköz hátuljára?

Konfigurálás

Az AirPort Extreme konfigurálása nem egy böngészőből megnyitható oldalon, hanem külön szoftveren keresztül történik. OS X operációs rendszer alatt ez az AirPort Utility, az előző bejegyzésben már volt róla szó, marha egyszerű és jól kezelhető, viszont kicsit zavaró, hogy a legapróbb beállításváltoztatáskor is újra kell indítani a routert. Vannak viszont szoftveres extrák, ilyen a guest networking, ami lehetőséget ad arra, hogy másokat is felengedjünk a hálózatunkra úgy, hogy ők nem látják a mi eszközeinket. Ez nagyon hasznos dolog lehet egy kisebb üzlet, vállalkozás számára, hiszen tudnak internetet biztosítani a vevőknek, üzletfeleknek, tárgyalópartnereknek, de nem kell félniük, hogy esetleg ezzel bárki is visszaél. Van szülői monitorozásra is lehetőség, a router adminisztrációs felületén beállítható, hogy az egyes kliensek milyen időszakban kapcsolódhatnak a netre. Okos és felhasználóbarát megoldás, ráadásul konfigurálni is könnyű.

Sebesség

A 802.11n szabvány ugye a korábbinál sokkal gyorsabb adatátvitelt ígér a felhasználóknak. Az AirPort Extreme-et két MacBookkal, egy n-es szabványt támogató IBM ThinkPad laptoppal és egy Samsung S8500 Wave-vel teszteltük. Sajnos az eredmények messze elmaradtak a várakozásainktól, ha a router közvetlen közelében ültünk és átkapcsoltunk 5 GHz-es "n only" módba, akkor másodpercenkénti 6 megabájt/másodperces sebességértéket mértünk fájlmásolásnál (ez ugye 48 Mbps), holott kábellel ennek a sokszorosát is gond nélkül előhúzhatjuk bármelyik routerből. Ez azért meglepő némiképp, mert a szabvány elméleti maximum 600 Mbps (75 megabájt/másodperc), ami viszont talán csak laboratóriumi körülmények esetén érhető el, főleg, mert a legtöbb merevlemez egyszerűen nem képes ilyen gyorsan írni. Vegyes (mixed) módban egyébként 2-3 megabájtos értéket mértünk, mely a routertől való eltávolodással egyenes arányosan csökkent. A WiFi-hatótávolság egyébiránt nem rossz, a két antennás, elég jónak mondott Linksys routeremet gond nélkül lepipálta, de csodára itt sem számíthatunk, a szomszéd kerületből nem fog látszódni a routerünk. A tapasztalatom az, hogy körülbelül egy-két fallal többet visel el, mint egy "átlagos" router. A mi tesztpéldányunk ugyan még nem tudta, de a legfrissebb Airport Extreme már képes a dual-band módra, ami érdemel némi magyarázatot: a 802.11n szabvány ugye 5 GHz-es frekvencián működik, ott mértük a relatíve gyors, 48 Mbps-os sebességet. A régebbi, 802.11b/g cuccok viszont 2,8 GHz-es frekvenciasávot használnak, magyarul az ilyen eszközök használatához az első generációs AirPort Expresst át kellett raknunk erre a frekvenciasávra, ami az n-es eszközöknél sebességbeli visszalépést jelentett. Az új AirPort Express viszont már gond nélkül megoldja, hogy az n-es cuccokkal 5 GHz-en, a b/g-sekkel pedig 2,8 GHz-en kommunikáljon; így mindenki a legjobb, leggyorsabb szolgáltatást élvezheti.

Vélemény

Bár nálam az első generációs AirPort Extreme volt, véleményemet a második generációsról írom meg. Első körben azt gondoltam, hogy a nagyjából 50 000 forintos cucc az AirPort Express-hez képest nem éri meg az árát, hiszen csak annyival tud többet, hogy 10 helyett 50 klienst tudunk csatlakoztatni a hálózatra, bónuszként pedig nem csak nyomtatót, hanem háttértárat is rá lehet dugni, ugyanakkor nincs jack-kimenete, tehát nem lehet rajta keresztül kezelni egy hangrendszert. Az új generációs Extreme-ben található dual band mód viszont meggyőzött: igenis vannak helyek, ahol megéri a kétszeres árat az, hogy a sebesség (melyben szabvány szintjén csalódtam, de ez nem az AirPort Extreme hibája) és a kompatibilitás megfér egymás mellett, minden eszköz a legjobbat kapja. Otthonra a legtöbb felhasználónak valószínűleg elég az AirPort Express, de kisebb vállalatoknak és extrém felhasználóknak inkább ajánlott az AirPort Extreme.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés