Google csomag nélkül érkezik a Mate 30?

A keresőóriás munkatársa szerint nem használhatja a szeptember közepén érkező termékfamília a Google szolgáltatásait.

Hirdetés

Nem került közelebb a békességhez a kínai és az amerikai kormányzat az elhúzódó gazdasági erőfitogtatásban, így a Huawei nemcsak maradt az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistáján, arra újabb partnerei kerültek fel. Ugyan a minap a Huawei újabb 90 napos haladékot kapott, melynek értelmében a már meglévő termékállományhoz szállíthatnak alkatrészeket, és továbbra is érkeznek az androidos biztonsági frissítések a piacon lévő Huawei és Honor telefonokra. Ám a haladék új termékekre nem vonatkozik, és ebbe a kategóriába a bejelentés előtt álló Mate 30 család is beleesik, írja a Reuters.

A Mate 30 Pro hivatalosnak tűnő promóanyaga
A Mate 30 Pro hivatalosnak tűnő promóanyaga (forrás: Weibo)

A híroldal egy meg nem nevezett Google munkatárstól úgy hallotta: kereskedelmi minisztérium döntése értelmében az amerikai székhelyű keresőóriás nem biztosíthatja Play-szolgáltatások keretrendszerét az őszi csúcskészülékekhez, ami hatalmas érvágás lenne a Huawei-nek, hiszen a Google-csomag esszenciális a nyugati piacokon. A sencseni gyártó az Android nyílt forráskódú változatát ugyan használhatja, ám a Térkép, a Gmail, a Drive, a YouTube vagy éppen a Play Áruház nélkül elég nehéz lenne a vásárlókat meggyőzni egy komolyabb összeg kifizetésére.

Az EMUI 10 Android 10-es alapokon, Google-szolgáltatásokkal – ezt a kombinációt a Mate 30 állítólag nem használhatja
Az EMUI 10 Android 10-es alapokon, Google-szolgáltatásokkal – ezt a kombinációt a Mate 30 állítólag nem használhatja [+]

A Retuers egyébként úgy tudja: a Mate 30 család szeptember 18-án, Münchenben mutatkozik be (más forrás 19-ét emleget), természetesen addig lehetnek még fordulatok. Állítólag több mint 130 amerikai vállalat folyamodott a kereskedelmi minisztérium ideiglenes licencéért, amely lehetővé tenné a kereskedést a Huawei-jel, bár azt a keresőóriás munkatársa nem erősítette meg, hogy a Google is közöttük van-e. Az aktuális politikai légkör mindenesetre nem éppen a két nagyhatalom gyors megegyezését vetíti előre.


(forrás: NeoWin) [+]

A Huawei ennek ellenére kinyilvánította: amennyiben az Egyesült Államok engedi, a gyártó a jövőben is az Android rendszert és ökoszisztémát kívánja használni, és az általunk minap tesztelt EMUI 10 felület is a szeptemberben esedékes Android 10-re épül, Google szolgáltatásokkal. Frissítés: a South China Morning Post úgy hallotta, a fentiek miatt akár késhet is az 5G-s variánsokkal szerelt Mate 30 família nemzetközi startja, és a gyártó első körben a kínai eladásokra koncentrálhat. Ott egyébként sincs jelen a Google a szolgáltatásaival, és otthon éppen a gazdasági háború és a patriotizmus miatt lendültek fel mostanság a Huawei mobilok eladásai. Ez a döntés azonban állítólag még nem végleges.

Azóta történt

Előzmények

  • Ez a Huawei Mate 30 Pro?

    Az első hivatalosnak tűnő renderképek duplán aláhúzzák a hátlapi kamerarendszer hangsúlyosságát, de az előlap is ígéretes.

  • Kisebb veszteséggel számol a Huawei, mint korábban

    A kínai gyártó amerikai helyzete még messze nem rendeződött, a korábban kalkuláltaknál azonban kisebb mértékben csappanhat meg az éves árbevétel.

  • Huawei Experience: Kipróbáltuk az EMUI 10-et

    Az Android 10-en készülő rendszerváltozat jól körvonalazza a Huawei telefonok szoftveres jövőjét: egységesebb stílus és gördülékenyebb átmenetek.

  • Mi lesz veled, Huawei?

    Egy hét alatt fordult a világ a legnagyobb kínai távközlési cég jövőjét illetően. Miért történt, mi történt, mi lesz ezután?

Hirdetés