Galaxy blog: Szenzor alapú vezérlés

Anno az LG Optimus 2x megjelenésekor is szép gesztusnak tartottam, hogy a koreai gyártó néhány speciális, a beépített szenzorokat kihasználó gesztusvezérléssel dobta fel a telefon kezelését. A Samsung is tanult a példából, a másik koreai óriás is bepakolt néhány hasonló képességet az új zászlóshajóba.

Mindenek előtt nézzük végig, hogy milyen érzékelők találhatóak a Galaxy S II-ben! A felhasználói felület automatikus forgatását (az angol szaksajtó a UI auto-rotate kifejezéssel hivatkozik erre a jelenségre) a gyorsulásérzékelő és a giroszenzor végzi, a képernyő fényerejére pedig a fényérzékelő van jótékony hatással. A telefonban helyet kapott egy digitális iránytű, így a mobilnak nem a jól ismert, előttem van észak, hátam mögött dél kezdetű versikéhez kell folyamodnia az égtájak pontos meghatározásához.

Nos lássuk, mi is használja ki ezeket! Ha a böngészőben vagy a képgalériában vagyunk, és két ujjunkat a képernyőn tartjuk, a telefon döntésével kicsinyíthetünk és nagyíthatunk a képen. Maga a funkció jópofa, bár kétlem, hogy sokan használnák, lévén ha már úgyis két ujjunkat tartjuk a kijelzőn, miért ne folyamodnánk a jól megszokott kétujjas zoom-hoz?

A widgetek pakolásakor használatos gesztus viszont tényleg hasznos. Ez nagyjából azt csinálja, hogy ha át szeretnénk helyezni egy kiválasztott felületelemet, akkor elég jobbra vagy balra döntenünk, a minialkalmazás vagy ikon a megfelelő irányba csúszik; persze az ujjunkat rajta kell tartanunk az adott vezérlőn vagy ikonon.

A telefont lefordítva lenémíthatjuk a bejövő hívások csörgését, az ébresztőt vagy a médialejátszót. Ez szintén egy hasznos képesség, hasra azért nem estem tőle, lévén sok telefon már egy éve is képes volt ugyanerre. A negyedik, és egyben legutolsó gesztust a telefon tetejének megkocogtatásakor csalogathatjuk elő, ekkor ugyanis új hangfelismerést kezdeményezhetünk, feltéve, hogy épp a hangvezérlő alkalmazásban vagyunk.

Az egyes gesztusokat persze le is tilthatjuk, ezt a beállítások menü mozgás almenüjében tehetjük meg. Itt állíthatunk is az érzékenységen, valamint ki is próbálhatjuk az egyes vezérlési módokat.

dr. Kind

Előzmények