Galaxy blog: Röviden az S II akkumulátoráról

Bár nem terveztük, hogy a Galaxy S II-ben található akkumulátornak külön bejegyzést szentelünk, rengeteg kérdés érkezett hozzánk ezzel kapcsolatban, így most röviden leírom, mire is képes a telep. A telefon már két hete nálam van, így lassan kompetensnek érzem magam a téma boncolgatásához; előre leszögezném, hogy bár több neves külföldi tech-site is elképesztő rendelkezésre állási időkről számol be, ez sajnos nem teljesen igaz. Fura is lenne, ha egy ilyen hardverrel szerelt gép 3-4 napot elfutna egy töltéssel.

A Samsung megalomániájára jellemzően a Galaxy S II-ben lévő lítiumos akkumulátor teljesítménye is odaver a konkurenciának, legalábbis papíron biztosan. Az okostelefonok között igen komoly az 1650 mAh-s teljesítmény, az előd, a Samsung Galaxy S például egy 1500 mAh-s teleppel érkezett. Azért ettől sem szabad elájulni, hiszen egyáltalán nem ez az abszolút csúcs, ott van például a Sonim XP3300 Force a 1750 mAh-s akkumulátorával.

Azaz 10 százalékkal megnövelték az előd akkumulátorának teljesítményét, ami üzemidőben is körülbelül ennyit jelent, azzal a különbséggel, hogy masszív használat (maximális fényerő, netezés, folyamatos levélszinkronizálás, pár óra telefonálás és A2DP-n keresztüli zenehallgatás) mellett is biztosan ki fog bírni egy napot, este viszont biztosan a töltőre kell dugni. Szolidabb igénybe vétel mellett két napot is ki lehet belőle sajtolni, valószínűleg pedig 3-4 napig is elmegy a telefon, ha semmit nem csinálunk vele, de őszintén: ki az, aki azért vesz egy méregdrága készüléket, hogy ne használja ki a képességeit?

A legtöbb energiát a képernyő fogyasztja, emiatt érdemes a lehető legrövidebbre venni az időkorlátot, valamint az automatikus fényerő sem hülyeség. Ugyanígy jól jöhet, ha kikapcsoljuk a Bluetooth-, WiFi- és GPS-modulokat, amikor nincsen rájuk szükség, ugyanez igaz az adatszinkronizálással kapcsolatban is. A filmek lejátszása is komolyan meríti a telepet, bár sokkal kevésbé, mint amire számítottam: egy órányi HD mozizás körülbelül 15-20 százalékot von le a töltöttségből, így ha a Star Wars (szigorúan a régebbit!) trilógiát nem is bámulhatjuk végig, pár sorozatepizóddal simán el lehet ütni az unalmas vonatozásokat. Az üzemidőn tovább növelhet az energiatakarékos üzemmód, amely akkor kapcsol be, ha az akkumulátor töltöttsége a megadott százalék alá csökken. A rendszer ilyenkor minimalizálja a fényerőt, valamint kikapcsolja a bekezdésben említett adatkommunikációs technológiákat.

Samsung i9100 Galaxy S II

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények