Félmilliárd dollárt fizethet az Apple az iPhone-ok lassításáért

Minimum 310 millió dollárba kerül Cupertinónak a 2017-es, iPhone lassítási botrány, ami után az amerikai vásárlók számíthatnak kártérítésre.

Fontos döntés született az Egyesült Államokban benyújtott, Apple elleni csoportos keresetben: Cupertino megegyezett a felperesekkel akár félmilliárd dollár, azaz 152 milliárd forint kártérítés kifizetésében, írja a Reuters. Az USA-ban, 2017-ben azt követően nyújtottak be csoportos keresetet, hogy egy iOS szoftverfrissítés után számos régebbi, sok töltéscikluson átesett akkumulátort használó iPhone lett érezhetően lassabb. Bár az Apple a „legkiválóbb teljesítmény érdekében”, a telefonok akkumulátoros életciklusának meghosszabbításával indokolta a processzoros képességek korlátozását, a vásárlókat ez nem győzte meg. A felperesek szerint a visszafogott teljesítménnyel a telefonok azt az érzetet keltették, hogy hamarosan lejár életciklusuk, így érdemes lecserélni, ezzel pedig felmerült a tervezett elévülés súlyos vádja.


[+]

Egészen múlt péntekig kellett várni a csoportos kereset ügyében, a peren kívüli megegyezést pedig még el kell fogadnia a megfelelő bíróságnak. Az mindenesetre biztos, hogy az Apple legalább 310 millió dollárt fog kifizetni, amiből 93 millió az ügyvédek jussa, a maradékból pedig az érintett iPhone 6, 6s7 és SE tulajdonosok készülékenként 25-25 dollár kártérítéshez juthatnak hozzá. Legalábbis az Egyesült Államokban: a világ más-más részén is indultak jogi eljárások az Apple szoftveres teljesítménykorlátozása miatt, ám kártérítés igénylésére csak ott van lehetőség, ahol Cupertinót emiatt elmarasztalták, vagy peren kívül megegyeztek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

  • Apple iPhone 6s Plus - extra felszereltség

    A nagyobbik almás készülék szélvészgyors az A9 chipsetnek köszönhetően, a testvérmodellhez képest nagyobb felbontású kijelző, jobb üzemidő és OIS-es kamera jellemzi.

  • Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

    A cupertinóiak újdonsága külsőleg nem sokat változott elődjéhez képest, ám nyomásérzékeny kijelzőt, nagyobb felbontású kamerát és rendkívül erős hardvert kapott.

  • Apple iPhone 6 - a méret nem minden

    A kisebbik iPhone is sokat nőtt az elődhöz képest, de épp azon a határon van, amit egy kézzel még megerőltetés nélkül lehet használni. Nagyobb is rá a kereslet, mint a 6 Plusra.

Hirdetés