Ezek lehetnek az Android 10 újdonságai

Nem csak a várható tízes számozás miatt lehet kulcsfontosságú a nyár végére várt, következő Android főverzió: jó előre kiderült, hogy a Google által fejlesztett operációs rendszer alapvető támogatást nyújt majd az összecsukható panelekhez, egészen pontosan a felület és az appok megfelelő alkalmazkodásához, lásd az alábbi példát.


(forrás: Android Developers)

Ez várhatóan egyébként több lépcsőben érkezik majd, az Android Q-ig például különféle API-kal készülhetnek a fejlesztők a változó képarányokra és felbontásokra. Az XDA Developers szerint ugyanakkor biztosan az Android Q-val debütál majd az arcalapú azonosítás hardverszintű támogatása. Smart lock szekció alatt a zöld robotos rendszer egyébként eddig is kínált arcazonosítást (megbízható arc), ám a kevésbé biztonságos, 2D-s fajtából.

Sötét rendszertéma az XDA Developers által hozzájutott, korai Android Q verzióban Sötét rendszertéma az XDA Developers által hozzájutott, korai Android Q verzióban
Sötét rendszertéma az XDA Developers által hozzájutott, korai Android Q verzióban [+]

Az iPhone X, majd a Mi 8 Explorer Edition és a Mate 20 Pro viszont komolyabb, több komponenses, dedikált hardverrel szerelt megoldást kínált a 3D-s arcfelismerésre, és ehhez nyújthat natív kódot a 10-es Android. Az XDA-s srácok azt is kihalászták a szoftverkódból, hogy a hardverszintű azonosítás elég fejlett lehet a mobilfizetés biometrikus megerősítéséhez – operációs rendszerszinten az arcalapú eddig nem volt engedélyezve, csak az ujjlenyomatos. Az Android Q egyébként sötét témát, gyors vészhívási opciót, asztali kiterjesztést, mozgó képernyőfelvételt, minden szenzor kikapcsolásának az opcióját, 5G és WPA3 WiFi támogatást, illetve egyéb, itt részletezett apróságokat hozhat.

Azóta történt

Előzmények

  • Megérkezett az Android 9 Pie

    Nem borsmenta, hanem szimplán csak pite lett a legfrissebb, az eddigieknél is hamarabb befutó Android főverzió neve. A Pixelekre már elérhető, ám kérdés, mikor fog széles körben elterjedni.

  • Elstartolt az idei Google I/O

    A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás körül forgott a nyitóesemény, de időközben belenézhettünk az Android P új kezelőfelületébe és funkcióiba is.

  • Íme, az új Google termékcsalád

    Két új okostelefon, friss Chomebook és felcsíptethető kamera is van a széleskörű új Google termékcsaládban, illetve egy kicsi és egy nagy Google Home otthoni asszisztens.

Hirdetés