Csoportos per indult a Fitbit ellen

A kereset szerint a cég összes órája hajlamos túlmelegedni és égési sérülést okozni, így nem elég az Ionic visszahívása.

Hirdetés

2022. március 2-án jelentette be a Google, hogy visszahívja az általuk felvásárolt Fitbit első okosóráját, a 2017 és 2021 között árusított Fitbit Ionic-et, miután 174 bejelentett eset rávilágított, hogy az eszköz hajlamos túlmelegedni, ezzel akár égési sérülést okozva viselőjének. Most csoportos per indult a Fitbit ellen több amerikai államban, köztük Kaliforniában, New Yorkban és Floridában, a kereset szerint azért, mert a Fitbit (illetve immáron az anyacég Google) nem tett eleget az 1,7 millió Ionic visszahívásával, több órájuk is veszélyt jelent, a visszahívott eszközök utáni kompenzációt és az ügyfélszolgálati ügyeit pedig kétesen intézi a vállalat.


A Fitbit Ionic, a cég első okosórája 2017-ből. [+]

A bírósági papírok szerint, melyeket az Ars Technica közölt elsőként, a Fitbit szinte összes okosórája és okoskarkötője képes túlmelegedni, amivel égési sérülést okozhatnak és tűzveszélyesnek számítanak. Az Egyesült Államokban történt égési sérülésekről - 78 esetről, köztük négy másodfokúról és két harmadfokúról -, szóló, fotókkal alátámasztott kereset szerint a Versa Lite, a Versa 2 és 3, a Sense, a Blaze, az Inspire és az Inspire 2 is forrósodott már túl felhasználóik karján. A per szerint a túlmelegedő órák kiemelt veszélyt jelenthetnek a repülésbiztonságra is. A cég Reddit és Twitter felületein is találni posztokat, melyben Fitbit-felhasználók megégett hátlapra, megolvadt töltőre, megégetett csuklóra figyelmeztetnek, illetve segítséget kérnek a céghez tartozó nyilvános ügyfélszolgálati csatornákon.

Bírósági keresetükben a felperesek állítják, miután jelezték a Fitbit felé problémájukat, többek kaptak olyan választ, melyben a cég képviselői a hibás termék kivizsgálása helyett a felhasználó személyes higiéniájára próbálták fogni a bőrt ért irritációt, más esetekben nem is adtak választ a kérdésekre. Bíróság elé került az Ionic-visszahívás kompenzációja is, ugyanis bár a Google teljes visszatérítést ígért a 299 dolláros eszközre és 40% kedvezményt új eszköz vásárlására, sokan egyiket sem kapták meg az eltelt két hónap alatt.

Azóta történt

Előzmények

  • Befejeződött a Fitbit akvizíciója

    Az Igazságügyi Minisztérium trösztellenes osztálya még vizsgálja az üzletet, de a Google szerint rendben lezajlott az tranzakció.

  • Fitbit Ionic - erre még gyúrni kell

    Kipróbálja magát a Fitbit az okosórák között baltával vágott, retro ketyerét adva a sport mellé. Ám okosoldalról inkább csak jövője van, mint jelene.

Hirdetés