Bemutatkozott a Sony WF-1000XM4

100 ezer forintos árával minden bizonnyal rétegtermék lesz, azok között viszont utat mutathat a Sony új TWS-e: fejlettebb zajszűrés, LDAC, hibrid illeszték, remek üzemidő és sok apró funkció várja a vájtfűlűeket.

Nem sok TWS fülhallgató kap akkora hírverést, mint a Sony WF-1000XM4, ám nem véletlen, hogy egyszer a külseje, egyszer pedig a várható funkcionalitása is megért egy külön hírt: ha a japán gyártó megcsinál egy csúcskategóriás, vezeték nélküli audio terméket, az jellemzően iránymutató szokott lenni. A WF-1000XM4 is egy új korszak elejét jelzi, hiszen a cég saját audio chipje, a Sony V1 működteti, és ami ennél is érdekesebb, hogy ez az első in-ear TWS fülhallgató, ami a gyártó saját LDAC kodekjét használja, így a hagyományos Bluetooth-átvitelnél 3-szoros felbontással tudja szolgáltatni a zenét a füleinkhez.

A rendszert a DSEE Extreme zenefelskálázó szolgáltatás, és a 360 Reality Audio teszi teljessé, ha mindehhez hozzávesszük, hogy bitrátában a Sony most magasra tette a lécet, akkor sejthetően nagyon komoly audioélményben lehet részünk. Fejlesztették az aktív zajszűrés minőségét, a magas frekvenciákban állítólag akár 40%-kal jobb hatékonysággal tud dolgozni az elődjénél, és van benne szélérzékelés, ami azonnal bekapcsolja a vonatkozó szélzajcsökkentőt.

Személyre szabottan javítja a zenei minőséget
Személyre szabottan javítja a zenei minőséget

6 milliméteres maradt a dinamikus meghajtó átmérője (ez viszonylag kicsinek számít), viszont a mögöttes mágnes 20%-kal nagyobb, így nyilván jelentősen áttervezték a rendszert. A membrán rugalmasabb lett, ami a mély hangok intenzitását és sebességét javíthatja: ezt persze csak sejtjük, későbbi tesztünk során fog biztosan kiderülni. Az aktív zajszűrés mellett a passzív zajszűrés is fejlődik, poliuretán külsejű, szivaccsal szigetelt hibrid illeszték (gumiharang) javítja a szigetelést. Kisebb is lett egyébként maga a fülhallgató, ami minden bizonnyal javít az eszköz általános kényelmén és hordhatóságán.

Hirdetés

[+]

Bekerült egy gyors párosító mód Windows 10 és Android rendszerekhez, és ebbe is jutott beszédfelismerés, ami azt csinálja, hogy ha érzékeli, hogy megszólaltunk (a mikrofonokon kívül ezt csontrezgés-érzékelővel tudja biztosan), automatikusan szünetelteti a lejátszást és engedélyezi a környezeti hangok beengedését (Ambient Sound): a Sony Speak-to-Chat névem említi ezt a funkciót. Természetesen a mobilunk hangasszisztensét is támogatja a kütyü.


[+]

Ígéretesek az üzemidővel kapcsolatos számok, főleg akkor markáns a fejlődés, ha figyelembe vesszük, hogy az XM4 kisebb is lett az előző szériánál. 8 óra folyamatos lejátszás érhető el bekapcsolt zajszűréssel, kikapcsolttal pedig akár 12 óráig is hallgathatjuk folyamatosan a WF-1000XM4-et. A töltőtok összesen 24, illetve 36 órás összesített lejátszási idővel kecsegtet zajszűrés függvényében, és maga a töltőtok egyébként gyorstölti a fülhallgatókat, így 5 perc töltéssel 60 perc további lejátszást kapunk.


[+]

A töltőtok is jelentősen apróbb az elődjénél, és nem csak USB-C-vel, de vezeték nélküli Qi padon is feltölthető. Maga a füles IPX4 szabvány szerint vízálló, tehát egy esőt túlél, de azért ne magasnyomású mosóval akarjuk majd tisztítani.

SzínváltozatokSzínváltozatok Színváltozatok [+]

Ezüst és fekete színekben, 280 eurós bruttó fogyasztói áron, azaz közel 100 ezer forintért lehet megvenni az újdonságot: ez nagyon sok pénz, de ezen a piacon aligha kerülnek kevesebbe a csúcsmodellek, és ahogy az lenni szokott a Sony esetén, ezúttal is piacon hagyják a régebbi szériát, és vélhetően egy komolyabb árkedvezményre lehet majd számítani, ha valaki azzal is beéri.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés