Az EU verne szöget a Lightning port koporsójába

Az Unió egységes töltőbemenetet akar, az Apple kitartana lassú portja mellett.

Az Európai Parlament ezen a héten tárgyal polgárainak kényelméről az okostelefonok töltőportjainak egységesítése szempontjából, illetve az ezzel kapcsolatos elektronikus hulladék felhalmozásának csökkentéséről. Ez után a következő ülésszakban dönthet a testület egyféle kimenet kötelező vagy opcionális bevezetéséről. Jelenleg háromféle port jellemző a mobilpiacon: az olcsóbb androidos készülékek microUSB kimeneten várják az energiát, a drágábbak Type-C-n, az iPhone-ok pedig jó öreg Lighting porton, amely 2.0-s USB adatátvitelen ragadt sokak bánatára. Az EU szerint évi 51 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik mindenféle régi töltő kihajítása miatt, és ezt előzhetné meg a standardizált port használata.

A 6,5"-es Pro Max sokkal nagyobb, mint az 5,8"-es iPhone 11 Pro
A 2019-es iPhone-ok maradtak a Lightning portnál és a lassú adatátvitelnél [+]

Persze, ha erre az Apple kötelezve lenne, akkor a meglévő Lighting kábelek válnának feleslegessé telefoncsere esetében, bár legalább az adapterek USB-A vagy USB-C porttal rendelkeznek, tehát azoktól nem kellene megszabadulni. Az Apple álláspontja a MacRumors szerint tavaly egyébként még az volt, hogy a portok egységesítése befagyasztaná a technológiai fejlődést, negatívan hatna a környezetre és feleslegesen zavarná össze a vásárlókat. Azóta viszont több a Type-C portos Apple termék vagy legalább adapter bukkant fel.

Az iPhone 8 méretében térhet vissza az idei legkisebb Apple telefon
Az iPhone 8 méretében térhet vissza az idei legkisebb Apple telefon [+]

Míg az idei iPhone-ok töltőkimenete kapcsán nincsenek kéminformációk, a szakma szinte borítékolja, hogy 2020-ban érkeznek az első 5G-s Apple telefonok, méghozzá az őszi ciklusban. A gyakran megbízható információkat és számadatokat közlő elemző, Ming-chi Kuo 80-85 millió iPhone értékestésére számít az 5G-s variációkból, és minden őszi telefon ilyen lehet. Igaz: ahol még nincs fejlett ötödik generációs hálózat kiépítve, ott a gyártó egyszerűen kikapcsolhatja az 5G funkciót. Az továbbra is kérdéses, hogy addig, külön esemény keretében befut-e az iPhone SE sokat emlegetett folytatása, mindenesetre most egy iPhone 8 méretű telefonról pletykálnak, 5,4"-es képátlóval.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Eltűnhet a Lightning port

    De egyes elemzők szerint nem azért, mert az Apple Type-C csatlakozóra vált.

  • Apple iPhone 11 Pro Max - tiltott gyümölcs

    A legjobb almás telefon új szintre emeli a vízállóságot és a multimédiás élményt, az iPhone 11 mellett azonban nem biztos, hogy megéri bűnbe esni.

  • Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

    Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Hirdetés