Az egész iOS-t megfektette egy erre a célra létrehozott oldal

Abraham Masri szoftverfejlesztő egy bugot kihasználva próbálta felhívni az Apple és a felhasználók figyelmét a Messages alkalmazás sérülékenységére. Masri azt a funkciót használta fel a rendszer megakasztására, amely az üzenetekben érkező linkeken keresztül előtölti a weblapokat, hogy a felhasználó előnézetet kapjon a tartalomról. A GitHubon létrehozott weboldal metaadatait kritikus mennyiségű felesleges karakterrel egészítette ki, amely elegendő ahhoz, hogy az iOS, illetve a macOS alapú rendszerek legalábbis lelassuljanak a hirtelen fellépő extrém erőforrásigény miatt.

Rosszabb esetben a készülék egyszerűen kikapcsolt, de számos felhasználónál csak simán lefagyott a rendszer, nyilván anélkül, hogy az üzenetet egyáltalán megnyitották volna. Masri a Twitteren csak azután osztotta meg a linket az inkriminált oldalhoz, miután az Apple állítólag nem reagált a hibajelentésre. A honlap egyébként a iabem97.github.io/chaiOS linken volt elérhető, a kellemetlenséget okozó kódot azonban a kellő figyelem elnyerését követően a fejlesztő eltávolította; a link nem él, illetve semmiféle problémát nem okoz annak, aki bármilyen formában a Messagesen keresztül megkapja. A cél mindössze az Apple figyelmének felhívása volt a rendszer hiányosságára. A chaiOS-nek keresztelt bug az iOS 10-es szoftververziójától kezdve a 11.2.5-ös béta rendszert futtató készülékeket érintette.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

    Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

  • Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

    Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

Hirdetés