Siri nem mindig érti a diszkréció lényegét

A MacMagazine fedezte fel, hogy az Apple asszisztensének van némi problémája az érzékeny információk kezelésével, ugyanerről a 9to5Mac is beszámolt, a The Verge pedig különböző, irányított körülmények között reprodukálta is a jelenséget. A dolog elsősorban az iPhone X felhasználókat aggaszthatja, mivel az érzékeny tartalmakat közlő értesítések zárolt kijelzőn alapbeállítások mellett eleve el vannak rejtve. A natív Apple alkalmazások nem érintettek, de minden harmadik féltől származó program, mint Messenger, Facebook, Gmail, Viber stb. már problémás.


[+]

Mindössze meg kell kérni Sirit, hogy olvassa fel az értesítést, és amennyiben az nem az iMessage-től vagy a gyári e-mail klienstől érkezett, ezt minden további nélkül meg is teszi anélkül, hogy meggyőződne a kérést megfogalmazó személy illetékességéről. A The Verge konkrétan sztenderd női hangot generáló programmal is sikeresen olvastatta fel Sirivel az elvileg rejtett tartalmakat. Ehhez csak a bekapcsológombot kellett nyomva tartani és kérni az asszisztens, hogy tegyen így.


[+]

Ilyenkor a hangfelismerő algoritmus sem tudja ellátni védelmi funkcióját, nem hangzik el a Hey, Siri!, harmadik féltől származó alkalmazások esetében pedig a rendszer a készülék zárolásának feloldását sem kéri a felhasználótól, ahogy azt egyébként normál esetben és natív appok esetében tenné. Az Apple még nem reflektált a problémára, az egyetlen megoldás jelenleg az érintett appok értesítéseinek teljes letiltása a zárolt képernyőről. Ha nincs értesítés a zárolt képernyőn, Siri egyszerűen figyelmen kívül hagyja a kérést.


[+]

A jelenség az iOS 11.2.6-os és 11.3-as béta verziójánál is megfigyelhető, de egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy ez inkonzisztencia, bug, egyfajta API-korlátozás, ami a harmadik féltől származó alkalmazásokat érinti, vagy szimpla tervezési hiba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • iOS 11.3-as frissítés érkezett

    Az Apple gyorsan reagált egy olyan problémára, ami valahol nem is igazán a gyártó problémája, viszont több felhasználót kellemetlenül érintett.

Előzmények

Hirdetés