Nem érdemes telugu nyelven kommunikálni az iOS 11.2.5-ös rendszerrel

Érdekes, viszonylag elszigeteltnek tűnő, bár aránylag sok felhasználót érinthető bug bukkant fel az iOS 1.2.5-ös rendszerében. A diszfunkcióba egy olasz blog munkatársa futott bele, noha a probléma a telugu nyelven folytatott írásos kommunikációt érinti. A The Verge munkatársai számos eszközzel tesztelték a hibát, ami minden esetben menetrendszerűen be is következett. A probléma abból áll, hogy a speciális karakterkészlettel rendelkező nyelven érkező üzenetben az egyik telugu írásjel megfekteti az üzenetküldő alkalmazást, aminek következtében az app összeomlik, majd nehezen hozzáférhetővé válnak a korábbi beszélgetések is. Egy új bejövő üzenettel elindíthatjuk a szétesett appot, hogy törölhessük az alábbi karakter tartalmazó beszélgetésfolyamot. Kevésbé szerencsés esetben az egész rendszer összeomlik.

Ez a karakter fog ki az iOS-en.
Ez a karakter fog ki az iOS-en.

A telugut mellesleg 74 millió ember beszéli, a hindi és a bengáli mellett hivatalos nyelv Indiában, konkrétan a harmadik legnagyobb. Nem csak az iMessage érintett, a WhatsApp, a Facebook Messenger, az Outlook for iOS és a Gmail is összeomlik az inkriminált karakter beérkezését követően, a Telegramot és a Skype-ot viszont nem zavarja meg a dolog. A macOS-re elérhető Safari böngésző szintén érzékenyen reagál. Az iOS 11.3-as verziójában elvileg javításra került a diszfunkció, a frissítés viszont még nyilvános béta állapotban van, hivatalosan nem elérhető. Az Apple tud a problémáról, még a tavaszra ígért 11.3-as rendszer előtt javítani szándékoznak az üzenetküldő alkalmazások viselkedésén.

A jelenlegi probléma természete nem hasonlítható össze a chiOS néven ismert kvázi-kártevővel, szimplán csak megborulnak az alkalmazások a speciális karaktertől. Előfordultak egyébként további, alapvetően biztonsági kockázattal nem bíró, de feltehetően elég bosszantó kellemetlenségek, amelyek azóta javításra kerültek, mint a helyesírás-javító ragaszkodása az I angol személyes névmás i-re vagy A-ra javításához. Egy lényegesen komolyabb biztonsági résre viszont az iDeviceHelp csatorna bukkant rá, még tavaly, amely a 11.0.3-as iOS-ben okozott gondot. Zárolt képernyő ellenére néhány egyszerű lépésben lényegében bárki hozzáférhetett a készüléken tárolt fotókhoz. Az iDeviceHelp a probléma publikálása előtt kapcsolatba lépett az Apple-lel, amit azóta természetesen javítottak.


[+]

A tavaszra ígért iOS 11.3-as rendszerben minden hiba javításra kerül, és feltehetően már minden alkalmazás támogatni fogja az iPhone X megjelenítőjét. A gyártó arról tájékoztatta a fejlesztőket, hogy áprilistól minden App Store-ban elérhető alkalmazás az iOS 11 SDK-ra kell épüljön, teljes kompatibilitással az iPhone X kialakításával, így a későbbiekben nem fordulhat elő, hogy egy app hiányosan, vagy a betüremkedést teljesen ignorálva jelenjen meg az almás készülékek csúcsmodelljén. A dátumok egybevágása miatt feltételezzük, hogy az új szoftververzió premierjére szeretnék biztosítani az alkalmazások garantált megfelelőségét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés