Áttörést ért el a Huawei az akkumulátortechnológiában

A Huawei mai bejelntése alapján jelentős áttörést ért el a grafén alapú lítium-ion akkumulátortechnológia kutatása területén, a világon elsőként bemutatva a nanotechnológiát integráló hosszú élettartamú, magas hőtűrő képességű Li-ion telepet. A Huawei Central Research Institute égisze alatt működő Watt Laboratórium az 57. Akkumulátor Szimpóziumon tette közzé kutatási eredményeit. A Huawei mérései alapján a grafén alapú, hőálló Li-ion telepek 60 fokos környezeti hőmérsékleten is funkcionálisak maradnak, ami 10 fokkal haladja meg a jelenlegi technológia hőtűrő képességének maximumát, ezzel együtt kétszeres élettartamot biztosít.

Dr. Yangxing Li kutatásvezető három technológiai újítást nevez meg, ami lehetővé tette az áttörést. Elsősorban egy speciális adalékanyaggal dúsítják az elektrolitokat, amivel a vezetőképes töltéshordozókat tartalmazó vegyületek vizes oldatának párolgását küszöbölik ki. A kémiailag stabilizált, módosított kristályszerkezetű NMC anyagok negatív elektródként való használata kedvezően befolyásolja a hőstabilitást, a grafénréteg pedig a Li-ion telep hatékonyabb hőelvezetését biztosítja.


[+]

A telepeket megegyezően magas hőmérsékleten tesztelték, az eredmények pedig azt mutatták, hogy az új technológia alapján előállított akkumulátorok minden esetben 5 fokkal hűvösebbek maradnak a hagyományos akkumulátorokhoz képest. 2000 teljes feltöltés 60 fokos környezetben a grafén telep kapacitásának mindössze 30%-os csökkenését eredményezte, valamint teljesítőképessége 87%-át tartotta meg 200 60 fokon töltött nap után.


[+]

Mellesleg a Turing Robotic Industries is a grafénre esküszik, a jövőre ígért, kissé futurisztikus Turing Cadenzát szintén grafén alapú, hibrid telepek látják el energiával. A grafén a grafittömbből speciális technológiával (ami először lényegében egy darab ragasztószalag volt) leválasztott egy atomnyi grafit. A szén hexagonális kristályszerkezetű módosulatának egy atom vastagságú rétegének bizonyos anyagjellemzői a newtoni fizika alapján nehezen leírható tulajdonságokat mutatnak. A töltéshordozók szignifikánsan mozgékonyabbak benne, mint a hagyományos félvezetőkben, kritikus hőmérsékletet meghaladva nulla ellenállású szupravezetőként pedig fenntartható az egyenáram feszültség jelenléte nélkül. A trükk az, hogy többek között a speciális szerkezetnek köszönhetően az elektronok nem ütköznek a rács ionjaival, mint a hagyományos vezetőkben, az energia nem nyelődik el, így hő sem keletkezik.

A speciális vezetési képességeken túl a grafén minden képzeletet felülmúlóan ellenálló, szakítószilárdsága meghaladja az 1 terapascalt, mindehhez pedig ultrakönnyű. Csak az érzékeltetés kedvéért, 1 négyzetméternyi grafénminta 0,77 milligramm, ezzel pedig a világ legvékonyabb, egyben legerősebb anyaga; hővezető képessége tízszerese a réznek, mellesleg majdnem teljesen fényáteresztő, ahhoz képest, hogy brutális sűrűségű anyag. Roppant korlátozott és felszínes fizikai ismereteink ellenére is beláthatjuk, hogy igen előremutató technológiáról van szó, amelynek felhasználási területei jóval túlmutatnak a mobilkommunikációs eszközök energiaellátásának optimalizálásán, viszont kifejezetten örülünk, hogy ezt a lehetőséget is szem előtt tartják. Például a Huawei.

Azóta történt

Előzmények

  • Új renderképek a Huawei P10-ről

    A napokban már felmerült, hogy a Huawei jövő évi csúcskészüléke ívelt kijelzős kialakítást kaphat, amit a mai renderek is megerősíteni látszanak.

  • Ívelt kijelzős Huawei P10 is esélyes

    A renderképek alapján a Huawei idei csúcskészülékének utódja ívelt kijelzővel is elérhető lesz a hagyományos kialakítású alapmodell mellett.

  • Huawei P9 Plus - nyomós ok

    Nyomásérzékelős előlappal, AMOLED kijelzővel, 64 gigabájtos tárolóval és nagyobb akkumulátorral támad a phabletes P9, ám az Erő legyen azzal, aki az árcédulát meglátja.

Hirdetés