Hirdetés

Apple blog: Sennheiser MM400 - zsinór nélkül is mindent tud

Előrebocsátom: ez a kiegészítő nem a filléres kacatok közül való. Prémium kategóriás füles a Sennheiser műhelyéből, konkrétan mindenre. Ez a minden azt jelenti, hogy nem csak zenehallgatásra alkalmas, hanem mikrofon is van rajta, így telefonhoz kötve beszélgetések lebonyolítására is kitűnően megfelel. S mindezt vezeték nélkül tudja, kiemelkedően jó minőségben. Ennyi lenne dióhéjban, de érdemes elveszni a részletekben, mert attól lesz az MM400 saját kategóriájának egyik legjobb darabja.

Az igen gazdag alapcsomag a Starkingtől érkezett. Az MM400 microUSB csatlakozón keresztül kér enni, ehhez jár egy megfelelő kábel, illetve töltőfej, amelyhez cserélhető konnektoros csatlakozás dukál, hogy sehol ne legyünk gondban. A doboz része egy igen kellemes hordtáska is, amelyben könnyedén elfér a készülék, illetve mondjuk a kábel is. Nem elhanyagolható, hogy jack-jack kábelt is találhatunk a pakkban, ha ugyanis a headset lemerülne, akkor simán működik tovább zsinóros módon, s ha már így alakult, akkor egy repülőgépeken használható adaptert is hozzácsomagolnak a gyárban.

A csomag
A csomag

Maga a szerkezet 105 grammot nyom, tehát egyáltalán nem nehéz. A félig nyitott kialakítású fülpárna rettentően kényelmes, puha, sima anyaggal burkolt szivacs ül a fülünk köré, amely elég jól hangszigetel is. A külvilág zaja alig hallatszik be (a szomszéd flexelt a másik kertben izomból, vasárnap, mert mikor máskor, ugye, de csak számváltáskor konstatáltam az erkélyen ücsörögve), az általunk hallgatott zene pedig alig hallatszik ki. Tömegközlekedéshez ideális, annak ellenére, hogy a maximális hangerőt kicsit kevésnek éreztem. A fejpánt is két párnával ülhet a fejünkre, tág határok közt állítható az átmérő, egészen komoly fejméretű honfitársaink is elégedettek lehetnek, de rá fog menni könnyen a kisiskolás korosztályra is, bár nem tudom, hogy ha lenne gyerekem, akkor egy 40 lepedős, vezeték nélküli cuccal küldeném-e el kószálni.

A két fülre csüccsenő, kerek hangszóró elég dundus, ami nem is csoda, mert egyikben van az akkumulátor, a másikban pedig a kezelőszervek és a beépített mikrofon kaptak helyet. Ez utóbbi természetesen irányított, zajszűrős cucc, tehát az MM400-zal telefonálni is vígan lehet. Próbáim során a másik oldalon jellemzően nem jöttek rá, hogy fejhallgatóval dolgozom, ami talán a legjobb kritika egy ilyen eszköz szempontjából. A bal hangszóró felett ülő akkumulátor három óra alatt töltődik fel, a gyártó szerint 10 órán keresztül tud zenét szolgáltatni, vagy 20 órás beszélgetéssel kalkulálhatunk. Jópofa, hogy ezt a telepet ki is lehet operálni a cuccból, így külön is tölthető. A jobb fülünknél ülnek a kezelőszervek. Van egy kis gombocska a Bluetooth bekapcsolásához, egyébként pedig öt nagy billentyűvel dolgozunk, amelyek úgy helyezkednek el, mint egy telefon navigációs kezelőszervei. A középső gombot nyomva tudjuk ki, illetve bekapcsolni a készüléket, hosszabb nyomásra "párosodni" óhajt, azaz felfedezhető lesz más eszközök számára. Sem egy OSX, sem pedig egy Windows alapú notebook szempontjából nem volt semmi gond, egy Samsung Wave és egy HTC Incredible S is gond nélkül megtalálta. A fel-le irányú billentyűkkel a hangerőt szabályozhatjuk, előre-hátra pedig számot lehet léptetni. Hosszan nyomva ezeket pedig beletekerhetünk az adott dalba.

Ha hívás jön, akkor azt fel lehet venni (középső gomb), el lehet utasítani (középső gomb hosszan), majd le lehet tenni. Ha épp nem szól a zene, akkor szintén a középső gombbal tudjuk az utolsó számot visszahívni, ennek hosszas nyomása pedig a hangtárcsázás funkciót aktiválja, nyilván akkor, ha a telefon is képes ilyesmire. Saját méréseim szerint a Bluetooth hatóvávolsága olyan 5-6 méter körül még jó volt, ennél távolabb helyezkedve a forrástól már meg-megszakadt az adás, 8-10 méternél van a határ.

A hangminőség nagyon meggyőző volt. Nem, ez a cucc nem a basszus dübörögtetéséről szól, itt inkább a tiszta, egyenletes, kiegyensúlyozott hangzás volt a cél, s ez maradéktalanul sikerül is. Nem rezeg az arccsont, nem fogják letépni a hajunkat a mélyek, a hangerőt is talán ezért nem lehet túlságosan felhúzni. Viszont amit tud, azt tisztán, torzításmentesen adja le. A frekvenciatartomány 15-től 22000 Hertzig terjed, a mikrofon érzékenysége ennél szűkebb, 100 és 10000 Hertz között alakul. Az MM400-at a szokásos zenékkel próbáltam ki: Ravel, Guns'n'Roses, Miles Davis és Tosca szólaltak meg rajta. Ha techno rajongó lennék, akkor nem ezt a készüléket választanám, de a muzikálisabb zenei világhoz kiváló partner a Sennheiser kütyüje, ráadásul nem csak zenehallgatásra jó, hanem beszélgetésre is, ha pedig lemerülne, akkor is ott a kábeles megoldás, így aztán tényleg bármikor számíthatunk a szolgálataira.

Azóta történt

Előzmények