Hirdetés

Apple blog: Négy agybadugós egymás ellen

Azzal a kéréssel fordultunk a StarKing felé, hogy válogassanak nekünk össze néhány olyan fülest, amelyek kedvező ár-érték aránnyal rendelkeznek, népszerűek és érdemes őket összevetni. Ment is a nagy körbetelefonálás, minden bolt hozzátette a maga elképzelését, így alakult ki az illusztris mezőny, amely a következő versenyzőkből állt: AKG K370, Denon AH-C260, Audio-Technica ATH-CKM55 és Macally HiFiTune. A nevek közül mindegyik ismerős lehet, a legkommerszebb márkának talán az AKG-t lehetne mondani, a Denon és az Audio-Technica a HiFi vonalról ismerős, a Macally pedig kiváló Apple-tartozékairól ugorhat be az olvasóknak. Az árak változatosak, sem a márka nagysága, sem az adott fülhallgató felszereltsége nem tükrözi a cédulán szereplő összeget: az AKG 20 ezer forintot kóstál, s ezzel a mezőny legdrágább tagja, az Audio-Technika 14 lepedő, a Macally 17 ezer magyar valuta, a Denon pedig 8 ezer forintért lehet a mienk.

Az árkülönbség valamelyest indokolható azzal, hogy a két drágábbik terméken van felvevőgomb és mikrofon, a Denonnak pedig létezik egy táposabb változata, amely megegyezik a mostani tesztalannyal, de azon van felvevőgomb, mikrofon és hangerőszabályzó is (a neve pedig AH-C260R, az utolsó betű a "remote"-ra utal), de így is csak 15 ezerre emelkedik az ára, tehát a Denon tűnik a legkedvezőbb ajánlatnak, de nyilván a hangminőség sokkal többet nyom a latban.

AKG K370
AKG K370

A négy doboz közül az AKG csomagolásába bele lehetett volna tenni a másik hármat. Ennek az az oka, hogy a K370 mellé egy méretes hordtáskát is kapunk. A mellékelt gumiharangokból az AKG-hez három, a Denonhoz és az Audio-Technicahoz négy, a Macally termékhez pedig hat párt kapunk, ahol még egy kis szütyő is gyarapítja a készletet, mely ugyan nem olyan kaliberű, mint az AKG-nél, de azért klassz, hogy van. A lényeg azonban a füleseken van, úgyhogy hárman ültünk neki a zenehallgatásnak.

Audio-Technica ATH-CKM55
Audio-Technica ATH-CKM55

Amit elsőre meg tudtunk állapítani, hogy a Denon és az AKG volt az a kellék, ami azonnal, gond nélkül és kényelmesen beült a fülbe. Az Audio-Technika esetén gumicsere után is macerás volt a fülbe ültetés, de ha sikerül a fülkagylónk megfelelő vájatába helyezni a kiálló részt, akkor az is pöpec lesz, csak éppen nyomja kissé a fület. A Macally-nél a hat gumiharang közül az ember előbb-utóbb megtalálja a megfelelőt, és akkor az is rendben van. Mindezekkel együtt a rögtönzött ítélőbizottságunk szerint a Macally a legkevésbé kényelmes, az AKG pedig a leginkább az. A Denont összességében egy szintre tettük az Audio-Technika termékével, tehát a mezőny közepén foglalnak helyet.

Macally HiFiTune
Macally HiFiTune

A hangzás kapcsán azonban már nem voltak egységesek a vélemények. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy hangtisztaság szempontjából az AKG nyeri a viadalt, ez bírja legjobban az izmos hangerőn történő brutális nyúzást is. Viszont kisebb a frekvenciatartománya, ezért a magas hangok nem lesznek annyira élőek és részletesek, de ez a jelek szerint a kor előrehaladtával annyira nem számít, mert amit Bocha hallott, azt én már nem. Kicsit maradt csak el az AKG teljesítményétől a Denon, amely nagyon nagy hangerőnél már nem marad tiszta, ellenben a magasak jobban kijönnek rajta úgy, hogy a mélyekből sem veszít. Az Audio-Technica és a Macally mindhármunk szerint elmarad hangtisztaságot tekintve a másik két delikvenstől, erős hangerő mellett torzulnak, de az okostelefonokhoz kapott gyári fülhallgatóknál persze sokkal jobbak. A próbákat iPoddal, iAudio 5-tel és MacBookkal végeztük, a hallgatott zenék között jazz, rock és elektronikus irányzatok szerepeltek, formátumokból a 320 kbps-os MP3 és a FLAC volt a nyerő. Az AKG-t nagyon fogják értékelni a mély basszusokra gerjedő vásárlók, a Denon mindenkinek jó kompromisszum, a Macally és az Audio-Technika pedig a klasszikus, élő, jazz és instrumentális muzsika kedvelőinek ajánlható.

A tesztgyőztes: Denon AHC-260
A tesztgyőztes: Denon AHC-260

Természetesen hirdetünk győztest, hiszen a dolog lényege mégiscsak ez volt. Együttes véleményünk szerint a négy közül magasan a Denon AH-C260 a legjobb vétel, ennyi pénzért megdöbbentően jól szól és kényelmes: messze ennek van a legjobb ár-érték aránya. A dobogó második fokára léphet fel az AKG, amely a kissé túlhúzott basszusok mellett a legtisztább minőségű hangot produkálta, gazdag a csomagolás, kényelmes a használat, de meg is kérik az árát. A harmadik helyet megosztva adjuk ki a Macally és az Audio-Technica termékeinek. Aki a fentieken túl további információra vágyik, bátran keresse a StarKing üzletekben dolgozó kollégákat, ezt a négyesfogatot is ők állították össze.

Bog

Azóta történt

Előzmények

  • Apple blog: Mire jó az iPod touch?

    Sokan azt sem tudják, hogy mi ez az eszköz, mások egy telefonálásra nem alkalmas iPhone-ként tekintenek rá. Megnéztük, hogy mi is ez valójában.