Hirdetés

Apple blog: Két JBL hangszóró tesztje

A JBL nevét valószínűleg csak kevés olvasónknak kell bemutatnunk, hiszen egy elég ismert gyártóról van szó, akiknek már több termékét is teszteltük annak idején. Ezúttal két hangfal jutott el hozzánk a StarKing kínálatából, melyek nevük alapján semmiképp, kinézetük alapján viszont mindenképp rokonok. Támadnak az idegenek, jönnek a repülő csészealjak, avagy On Stage Micro II és On Tour XT teszt következik!

Kezdjük a kisebbik modellel, melynek neve is elég beszédes, legalábbis a szótrió legutolsó tagja. Aprócska kis kiegészítőről van szó, mely kellemes dísze lehet a konyhának vagy a hálószobának, a nappalit viszont nem valószínű, hogy képes korrekt minőségben megtölteni zenével. Alapvetően úgy néz ki, mint egy repülő csészealj, de ez abszolút nem rossz, meglehetősen egyedi a dizájn, ugyanakkor ordít róla, hogy ez egy iKiegészítő. Kis méretéhez (150 x 38 milliméter 300 gramm) hordozhatóság is társul, ugyanis négy AAA-elem is képes elhajtani, azt viszont nem tudni, hogy mennyi ideig, hiszen a hangszórók teljesítményéhez hasonlóan ezt is titkolja a JBL; a mi tesztidőszakunk viszonylag rövid volt, az biztos, hogy három órát elment a 2500 mAh-s teljesítményű akkumulátorokról, azt viszont nem tudjuk, hogy még meddig bírta volna.

A cucc tetején egy dokkoló található, mely a harmadik generációs nano-tól felfelé mindent megeszik, beleértve az iPhone-okat is. Ha nem efféle kütyüvel használnánk, akkor sem kell elkeserednünk, hátul található egy 3,5 milliméteres jack bemenet, melynek segítségével gyakorlatilag bármilyen zeneforrást ráköthetünk, igaz, ehhez egy kábelt is kell majd vásárolnunk, gyárilag ugyanis nem kapunk. Szintén hátul található egy miniUSB csatlakozó, melynek segítségével a dokkolóba helyezett iPodot/iPhone-t szinkronizálhatjuk számítógépünkkel. Előre két hangerőszabályzó gomb került, ha többre vágyunk, használhatjuk a dobozban lévő infrás távirányítót.

Sajnos a hangminőség nem az igazi, az On Stage Micro II tényleg csak arra alkalmas, hogy főzés közben valami szóljon a háttérben, persze csak addig, amíg az igazi mikrót (a mikrohullámú sütőről van szó) be nem kapcsoljuk, az ugyanis simán elnyomja a hangját. A közép és magas frekvenciák nagyjából a helyükön vannak, a mélyek viszont hiányoznak, amit tetéz, hogy ha feltekerjük a volumét, torzulnak a hangok. Húszezer forint körüli végfelhasználói ára miatt tényleg csak azoknak ajánlott, akik kifejezetten egy efféle kiegészítőt szeretnének vásárolni a konyhájukba vagy a hálószobába.

Egy fokkal komolyabb cucc az On Tour XT, az eddig taglalt modell nagytesója. Ő már nem kifejezetten almás cuccokhoz ajánlott, nincs is rajta dokkoló, viszont a dobozában találunk 3,5 milliméteres jack kábelt, tehát tényleg bármivel használhatjuk. Hangszórókból négy darab került rá, melyek mindegyike 8-8 Watt teljesítményre képes. Szintén működik elemről, itt a nagyobb méret miatt nem AAA, hanem AA (ceruza) méretűeket kell bele raknunk, elférnek. A gyári adatok szerint 24 órát is képesek lehetnek elhajtani a 600 grammos hangszórót, ami nagyon jó szám, még akkor is, ha a felhasználók tapasztalatai alapján ez a valóságban inkább 16-18 óra. Hangerőszabályzó gombok és távirányító itt is van, továbbá megtalálható az USB is, mely nem mini, hanem normál méretű.

A hangminőség itt már sokkal jobb, élvezhető mélyek, telt, tiszta hangzás, egy házibulit nyilván nem hajtunk el róla, de otthoni zenehallgatásra teljesen jó. Ára 25 000 forint, ami erősen megkérdőjelezi az On Stage Micro II létjogosultságát a piacon. Ajánlott azoknak, akik szeretnének egy egyedi formavilágú, jó minőségű hordozható hangfalat, melyet bármilyen eszközzel használhatnak.

Bocha

Azóta történt

Előzmények