Hirdetés

Apple blog: Honnan a név?

Van valaki az olvasók között, aki elgondolkodott már azon, hogy miért Apple-nek hívják az Apple-t? Valószínűleg igen, de nem sokan, Magyarországon ugyanis furcsán vagyunk az angol nevekkel: nem próbáljuk meg lefordítani őket. Az Apple az "epül", nem nagyon hívjuk almának, pedig így belegondolva marha vicces a dolog. Honnan a név? - kérdezi az újságíró. Meg válaszol is.


Régi és új Apple logotípia

1976. március elsején Steve Jobs és Steve Wozniak eldöntötték, hogy egy számítógépes vállalatot indítanak, melyhez ki kellett találniuk egy nevet, már csak azért is, hogy be tudják jegyezni az akkor még csak elméleti szinten létező vállalatot. Az Apple Computers névvel állítólag Steve Jobs jött fel egy autóúton Palo Alto és Los Altos között a Highway 85-ön. Jobsnak akkoriban érdekeltsége volt egy Oregon mellett működő közösségi farmban, melyet barátaival üzemeltetett részmunkaidőben; Wozniak szerint ez lehetett az inspiráció, bár - mint azt később könyvében leírta - erről sosem faggatta Jobs-ot. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az Apple Records nevű lemezkiadó adta az ötletet, a későbbi (és jelenlegi) Apple-vezér ugyanis nagyon szerette a zenét. Az viszont biztos, hogy pár másik név is eszükbe jutott, de sem az Executex, sem a Matrix Computers nem tetszett nekik annyira, mint az Apple Computers. A "Computers" részt pár éve hagyták le, mivel az iPodok és az iPhone-ok nem kimondottan számítógépek, az alma viszont megmaradt. Így esett, hogy a világ egyik legnagyobb cégét egy egyszerű gyümölcs után nevezték el.

Ez egy starking alma
Ez egy starking alma

A logótípia története sem túl bonyolult. A benne lévő harapás sokak szerint Bibliai utalás, az Apple logója ezek szerint nem más, mint Ádám és Éva almája, azaz a Tudás Fájának termése. A valóság viszont lehet, hogy eltérő, az első Apple Computers logók egyikénél ugyanis maga a felirat kicsit belelógott magába az almába, ami így (egy állítólagos nyomdahiba miatt) kapott egy "harapást".

Állítólag így lett a harapás az almában
Állítólag így lett a harapás az almában

Nem árt tudni, hogy a Macintosh egy almafajta, bár eredetileg kicsit máshogy írják: McIntosh, vagy csak simán a Mac. Kanada keleti részén és Új-Angliában a legnépszerűbb, sokan ismerik arról a rózsaszínű szószról, melyet belőle csinálnak. Legalább ennyire érdekes volt számomra (bár mások számára nyilván teljesen triviális), hogy blogunk partnerének, Magyarország legrégebbi APR-jének a nevét is egy almafajta adta, azaz a StarKing nem a "csillagkirály" angol fordítása, hanem... egy alma. Melynek fája erős növekedésű, az alma pedig nagy, vörös, csíkozott, megnyúlt, bordázott kúp alakú, szeptember végén szedhető és egészen márciusig fogyasztható.

Bocha

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények