Hirdetés

Apple blog: JBL OnBeat bemutató

Az Apple kiegészítők bemutatói mindig nagyon megosztják a tisztelt olvasókat. Ennek oka elsősorban az, hogy az alma logót tartalmazó eszközökhöz tartozó audióeszközök nem épp a legolcsóbb termékek a piacon. Ennek több oka is van, az egyik az, hogy az Apple eszközök eleve nem belépőszintű termékek, melyekhez csak a nagyobb, patinásabb kiegészítőgyártók tudnak mondjuk hangfalakat gyártani, lévén a költségeket valamilyen szinten megdobja az a liszenszdíj, amit az Apple-nek kell fizetniük. A harmadik és egyben talán legfontosabb dolog viszont az, hogy ha a pár gyengébbre sikerült dizájnterméktől eltekintünk, akkor azt mondhatjuk, hogy a márkás Apple kiegészítők általában jó minőségű, prémium kategóriás eszközök. A hangkeltéssel foglalkozó iparágban pedig mindig is voltak és mindig is lesznek ilyenek, sőt, a StarKing kínálatában kapható eszközök fölött még sok lépcsőfok van árban, de ezt viszonylag nehezen képzelik el azok, akik világ életükben 3000 forintos műanyag hangszórón élvezték a hangokat. Ugyanis 3000 forintért is lehet korrekt kiegészítőket kapni, melyeknél a 30 000 forintos hangfal nem szól tízszer jobban, de határozottan jobban szól. Egy bizonyos szint fölött pedig meg kell fizetni az árát az ilyesminek; egy Ferrari sem százszor gyorsabb egy Suzukinál, mégis százszor annyiba kerülhet.

E bemutató megjelenése után kiderül, hogy a fenti mese csökkenti-e a flame mennyiségét, vagy csak katalizátorként működik, a lényeg viszont az, hogy egy ideje már szerkesztőségünkben vendégeskedik a JBL OnBeat nevű dokkolóval ellátott kihangosító, melynek különlegessége, hogy nem csak a megszokott iPhone/iPod duót fogadja, hanem az iPad is belemegy. Ennek megfelelően jelenleg ez a legdrágább JBL modell a StarKing kínálatában, de az sem meglepő, hogy nem egy zsebrevágható apróságról beszélünk. 27,5 cm széles, 14,6 cm magas, 13,5 cm mély, tömege 880 gramm, teljesítménye pedig 2 x 6,5 Watt. Kifejezetten kellemes, hogy a hangszórókat majdnem minden irányból jól lehet hallani, az pedig még meglepőbb, hogy erőteljes sztereó-élményt kapunk; a legtöbb efféle kütyü ugyan papíron sztereó, ám élményük ebből a szempontból nem kimagasló, épp ezért volt kellemes az, hogy az OnBeatnél átjött minden, aminek át kellett. Ami pedig még ennél is fontosabb, az az, hogy kifejezetten kellemesen szólt. Bár már évek óta foglalkozunk efféle kiegészítők tesztelésével, még most is nehezünkre esik megmondani, hogy a 49 990 forintos végfelhasználói árért rendben van-e ez a minőség, de az biztos, hogy a mostanában nálunk járt modelleket az OnBeat keresztbe lenyeli és megeszi vacsorára.

Ha kiörvendeztük magunkat a hangminőségen, akkor láthatjuk, hogy a többi dolog sajnos nem ennyire tökéletes. Rögtön a kiegészítőknél van egy kis gond; az infrás távirányítón még túl tudunk lépni (bár ennyiért lehetne rádiós), az viszont kifejezetten fájó, hogy a hangszóró hátulján lévő vonalbemenethez nem kapunk gyárilag egy jack-jack kábelt, így mondjuk számítógépre csak akkor tudjuk rákötni, ha leballagunk a boltba és veszünk magunknak egy ilyen zsinórt pár száz forintért. Belefért volna a dobozba, nem dobta volna meg a költségeket, miért nem lehetett odacsomagolni a cucc mellé? Rejtély, ahogy az iPad biztonságos rögzítését lehetővé tevő kar milyensége is az: a dokkoló ugyanis elforgatható, amennyiben iPhone/iPod ül benne, ha viszont iPaddel használjuk a kütyüt, akkor először fel kell pattintanunk egy műanyag lécet, mely egyrészt fogja a táblagépet, másrészt ellehetetleníti az elfordítást, mely valószínűleg a csatlakozó károsodásával járna. A gond csak az, hogy ez a rögzítő olyan gyenge minőségű műanyagból van, hogy húsz felrakás után szinte biztos, hogy mindenkinél el fog törni. Más gond viszont szerencsére nincs, a hátoldalon lévő USB-csatlakozó működik (rádughatjuk gépre a cuccot, így szinkronizálva az iKészüléket), a kompozit videókimenetet pedig nem próbáltuk, de biztos, hogy a megfelelő kábellel jól működik. Összességében pedig azt mondhatjuk, hogy a JBL OnBeat egy nem különösebben olcsó, de nem is pofátlanul túlárazott, nagyon jó minőségű hangokat előállító kiegészítő, mely iPad dokkolására is alkalmas. Nem hibátlan, de nekünk tetszett.

Bocha

Azóta történt

Előzmények