Hirdetés

Apple blog: Kétszer annyi profit egy iPhone-on, mint iPaden

Az Apple a 2007-ben bemutatott iPhone 2G-vel berobbant a köztudatba és olyan piacot teremtett, amely alapjában véve változtatta meg a mobiltelefonok világát. Mindaddig a fizikai gombokkal felvértezett készülékek képezték mindennapjainkat, ám az Apple másként gondolta, s habár eleinte volt szó arról, hogy egy QWERTY gombsorral rendelkező érintőpaneles masinát adnak ki, végül a már jól ismert sztori lett a vége, vagyis a virtuális klaviatúra integrálása. Ez olyannyira közkedvelt lett a felhasználók körében, hogy sokan azóta sem tudnák elképzelni az életüket ezek nélkül.

Természetesen az Apple a táblagépekkel is merőben új világot teremtett az iPad jóvoltából, ám hiába uralja ezt a szegmenst, igazán nagy bevételek az iPhone-ból származnak az almás vállalat számára. Az Apple és Samsung között zajló bírósági tárgyalás alatt ugyanis egy dokumentumban pontos feljegyzések mutatják, hogy az Apple annyi profitot termel egy iPhone-on, mint két iPaden összesen:

"Az Apple 2010 áprilisa és 2012 márciusa között nettó 49-52%-os nyereséget ért el az iPhone eladásokból Amerikában. [...] Az Apple 23-32% közötti árréssel értékesítette az USA-ban iPad táblagépeit."

Ez ugyan csak az amerikai eladásokat érinti, ám mégis világosan látszik, hogy mégis miből sikerült ennyi készpénztőkét összeszednie az Apple-nek. Hiába a magas iPhone árak, így is fogy mint a cukor, ezért az Apple minden bizonnyal marad a jól bevált árazásnál, főleg a újabb generációs iPhone-ok régebbi kezdőárakon való értékesítését nézve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények