Hirdetés

Apple blog: AVerMedia AVerTV Hybrid Volar M bemutató

A StarKing jóvoltából egy újabb érdekes eszköz jutott el hozzánk, mégpedig az AVerMedia által gyártott AVerTV Hybrid Volar M, rövidebb és könnyebben megjegyezhető nevén H830M. Hogy miről van szó, az a név és a bevezető alapján már valószínűleg mindekni számára kiderült; egy USB-porton keresztül csatlakoztatható TV-tunerről, mely digitális és analóg adások vételére is alkalmas.


[+]

Hogy mit is jelentenek ezek a kifejezések, azt nem árt tisztázni. Magyarországon jelenleg körülbelül 600 000 háztartásban néznek analóg földfelszíni televíziósugárzást, ami egy televíziókészüléket, egy szobaantennát és az M1/RTL Klub/TV2 triumvirátust jelenti. Bár erős reklámhadjárat van mögötte, sokan így sem hallottak még a MindigTV szolgáltatásról, mely a fent említett módszer leváltására született, DVB-T technológiát használó, digitális földfelszíni sugárzás. A szolgáltatást az Antenna Hungária biztosítja 2008 óta, jelenleg egy szobaantennával és egy DVB-T vételre alkalmas televízió vagy set-top box segítségével bárki ingyenesen foghatja az M1/M2/Duna/Duna World/RTL Klub/TV2 csatornákat. Az MPEG4 tömörítésű adások közül többek között az M1 is HD-minőségben jön, így egyértelmű, hogy milyen előnyei vannak a jelenlegi tervek szerint 2014. december 31-én lekapcsolásra kerülő analóg műsorszolgáltatással szemben. A jó hír, hogy az AVerMedia kiegészítője mindkét típusú adást képes fogni, csak úgy, mint az FM-rádiókat.


[+]

A kiegészítő doboza meglehetősen kicsi, régen a Nokia készülékeket rakták hasonló méretű kartondarabokba. Nem mintha egy efféle USB-s vevőnek túl nagynak kellene lennie, de azért elcsodálkoztam, hogy ebbe a méretbe hogyan tudják belezsúfolni a tartozékokat, de a kicsomagolást követően konstatáltam, hogy minden további probléma nélkül. Pedig egész sok minden jár a H830M-hez; egy USB-hosszabbító a kényelmesebb használatért, két antenna a vételért (az egyik a TV-hez, a másik a rádióhoz való), valamint egy S-Videó/Kompozit 2 az 1-ben kábel, utóbbi segítségével kis túlzással bármit összeköthetünk magával az USB-s kütyüvel.

Nem nagy
Nem nagy

A telepítés viszonylag egyszerű, a dobozban szintén megtalálható CD-ről egy nagyjából 23 megabájtos DMG-fájlt kell megnyitnunk, majd telepítenünk a szoftvert. Én persze nem így csináltam, hanem elképesztően lassú, 10 kB/másodperces sebességgel letöltöttem a friss szoftvert a gyártó honlapjáról, melyet elindítva egyből felugrott egy ablak, hogy van frissítés. Nesze neked, gondoltam, miközben azért reméltem, hogy a 10 kB-nál ezúttal nagyobb sebességet tudok majd elérni, ami be is vált, a frissítés gyorsan lejött, csak épp nem lehetett telepíteni. Sebaj, csatlakoztattam az anetánnát a stick végébe, majd lefuttattam a keresést és meg is találtam az áhított csatornákat. Mivel otthonomban is DVB-T adást nézek, ki is próbáltam az apró antennát a televíziómmal; meglepve tapasztaltam, hogy sokkal jobb eredményt kaptam, mint a kissé öreg, de azért működő, teljesen hagyományos kialakítású beltéri antennától.

A szoftver működésében nincs semmi meglepő, jönnek a csatornák, azok között lehet ugrálni, meg persze nézni az adásokat. Van mód rögzítésre is, mely MPEG4 formátumban történik és ezen nem lehet változtatni; a képarány néha elcsúszik ugyan, de más gond nincs, a funkció pedig hasznos, hiszen előre is be lehet állítani időzített felvételt. A kütyüért most 27 000 forintot kell fizetni, ami annyira talán nem is veszélyes. A kialakítás egyedül hátránya, hogy a kódolt csatornák vételére feljogosító, MindigTV Extra kártyát nem tudjuk vele használni; az persze elképzelhető, hogy egy Conax átalakító és egy PCMCIA-slot segítsével ez is megoldható, de a Mac gépeket bővítőhely hiányában biztosan kizárhatjuk.

Azóta történt

Előzmények