Hirdetés

Apple blog: JBL On Stage IV és On Stage Micro III bemutató

A StarKing jóvoltából ismét két JBL hangszóróval gazdagodott szerkesztőségünk egyik szekrényének tesztelésre vár feliratot tartalmazó polca, az Apple-viszonteladótól ugyanis az On Stage IV és On Stage Micro III termékeket kaptuk meg. Nem véletlenül együtt érkeztek, testvérekről van szó, ami a korábbi modellekkel ellentétben már a külsejükben is abszolút megnyilvánul.

JBL On Stage IV
JBL On Stage IV

Elsőre kicsit furcsán fest a dobócsillagra emlékeztető formavilág, mely egy kicsit talán életidegen is a gyártótól, akik eddig jellemzően lekerekített, körszerű elemekkel operáltak. Az OnBeatnél azonban már lehetett érezni, hogy változott a dizájnercsapat (persze nem tudjuk, hogy ez tényleg így van-e), az új eszközök pedig tényleg egyedi külsőt kaptak. A nagyobbik hangszóró (az On Stage IV) mérete 21 x 21 x 7 centiméter, a kistesó 16,8 x 16,8 x 5,7-es kiterjedéssel bír. A hangsugárzók (melyeket a JBL Odyssey-nek hív) nem meglepő módon oldalt kerültek elhelyezésre, a Micro esetében oldalanként egy-egy, a Stage-nél két-két darabbal van dolgunk, a teljesítmény 2 x 3, illetve 2 x 10 W, ami azért teremes különbség, az pedig furcsa, hogy nem pont szimetrikusan kerültek elhelyezésre, a baloldaliak hátrébb vannak, mint a jobbra lévők. Az eltérő teljesítmény az energiaigényben is megmutatkozik, a Micro akár 12 órán át képes működni 4 darab AAA-elemről, míg a Stage-be 6 darab AA-elemet kell raknunk ahhoz, hogy hálózati áram nélkül tudjon működni. Igaz, ő 16 órán keresztül bírja.

JBL On Stage Micro III
JBL On Stage Micro III

A kezelőszervekben nincs különbség, hátul mindkét modellen tápcsatlakozót, miniUSB-t és 3,5 milliméteres bemenetet találunk, gombokból pedig egy bekapcsoló és két hangerőszabályzó került rájuk. Az Apple Dock Connectorba gond nélkül beletolhatunk iPodot vagy iPhone-t, az iPad viszont nem fér el rajtuk. A zenelejátszó/telefon akkumulátora csatlakoztatott állapotban természetesen töltődik, az viszont kimondottan zavaró, hogy az áttetsző műanyagból készült dokkoló alól erős fehér színű fény jön fel, mely a JBL logót világítja meg (minket pedig megvakít). Meg elvileg arra is jó, hogy a kihangosító akkumulátorának állapotáról visszajelzést adjon.

Furcsa formavilág
Furcsa formavilág

Hangminőségben mindkét termék hozza az elvárt szintet, de egészen máshogy viselkednek. Maximális hangerő tekintetében nem meglepő módon a nagyobb modell a jobb, feltekert volumé esetén is viszonylag tisztán jönnek ki belőle a hangok. Ha viszont halkabban használjuk őket, véleményünk szerint az On Stage Micro III ad kellemesebb hangokat. Bogdán kollégám úgy jellemezte a jelenséget, hogy a Stage IV úgy szól, mint egy koncert, a Stage Micro III pedig inkább egy hangszóró, melyen kissé túl van húzva a basszus. De a konyhában, hálószobában mindkettő kielégítő teljesítményt nyújt.


Hátsó csatlakozók

Tartozékok tekintetében ugyanazt nyújtják; mindkettőhöz jár egy kis infrás távirányító és egy cserélhető fejű hálózati töltő, 3,5 milliméteres kábelt viszont utólag kell beszereznünk, ha nem iEszközről szeretnénk tolni a muzsikát. A JBL On Stage Micro III ára 20 000 forint, az On Stage IV-ért 28 000 forintot kell fizetnünk. Fekete és fehér színben kaphatók.

Azóta történt

Előzmények