Alkalmazásbemutató: K&H mobilbank

Napjaink egyik leggyorsabban fejlődő szektora a telekommunikációs, amelyben szinte hónapról hónapra jelennek meg új és innovatív megoldások, nem csoda hát, hogy sok ágazat számára problémát jelent az, hogy tartsák a lépést. Az autóipar mellett a bankszektor is jelentős lemaradásban volt, de az elmúlt időszakban rengetegen összekapták magukat, többek között a K&H Bank is, akik nemrég teljesen megújították a különféle elektronikus fizetési megoldásaikat, illetve egy kimondottan felhasználóbarát mobilalkalmazást is piacra dobtak: ez az Androidra és iOS-re is elérhető K&H mobilbank, amelynek mi a zöld robotos verzióját próbáltuk ki.

A 4.1-es vagy annál újabb Androidokon tökéletesen működő szoftver elsősorban a cég már meglévő ügyfeleit célozza meg, akiket az új hullámnak megfelelően következetesen le is tegez, ugyanez tapasztalható egyébként a szintén ráncfelvarráson átesett e-bank felületen is. Aki nem rendelkezik a banknál számlaszámmal, gyakorlatilag csak az ATM és fiókkereső funkciót használhatja, ami azonban nagyon kulturált és jól működik. Egy Google alapú térképen mutatja az elérhető fiókokat, a megjelenítés a webes felülettel ellentétben nem dinamikus, előre betöltésre kerülnek az elérhető pontok, amelyek egyikére kattintva megnézhetjük a részletes információkat, többek között a nyitva tartást, a parkolási lehetőségeket és az akadálymentesítést is, a navigáció indítása pedig innentől egy kattintás. Van listás nézet is, itt a tartalom már dinamikus, hiszen a felhasználóhoz legközelebbi fiókokat és ATM-eket jeleníti meg, alapértelmezésben gyakorlatilag duplikálva, hiszen az esetek többségében egy fiókhoz ATM is tartozik, de a beállítások között finomíthatók a szűrési paraméterek, szóval ez könnyedén orvosolható. Az akadálymentesítésre, ingyenes parkolásra ugyanúgy lehet szűrni, mint az épp nyitva lévő fiókokra.


[+]

Az igazán érdekes funkciók viszont a tényleges ügyfelekre várnak, akik egy teljesértékű ebank felületet érhetnek el az alkalmazáson belül. A bejelentkezéshez Androidnál egy 5 és 12 számjegy közötti, úgynevezett mPIN-nel oldható meg, az iPhone-ok esetében viszont a TouchID-t, azaz ujjlenyomatot is lehet használni, de ehhez persze be kell állítani a rendszert. Az új alkalmazás megjelenése egyébként nem csak a kényelmesebb kezelőfelület érkezését jelenti, a bank jelentősen növelte a biztonsági szintet is, aminek köszönhetően most már bármilyen belföldi számlaszámra indítható utalás a mobilbankból. Ezt úgy oldották meg, hogy az okostelefon egy különálló biztonsági elem lett az azonosítás során, aminek következtében egy okostelefont csak egy fiókhoz lehet hozzákapcsolni; ha az adott ügyfélnek több számlája is van, akkor ezekhez természetesen hozzáfér, azonban egy másik családtag a mi telefonunk segítségével már nem intézheti a bankügyeit. Az ujjlenyomatot használó hitelesítés amúgy az Android rendszernél is belátható időn belül elérhető lesz, azonban a K&H Bank még nem döntött azzal kapcsolatban, hogy az operációs rendszer általános, vagy a Samsung egyedi megoldását használják, ha biztonsági okok miatt utóbbi mellett döntenek, akkor nyilván csak a Galaxy tulajdonosok fogják élvezni a még egyszerűbb belépést.


[+]

A rendszerben nagyjából ugyanazt láthatjuk, mint a számítógépünk böngészőjén át is elérhető e-bank felületen. Tanulmányozhatjuk a bankszámláinkon lévő egyenlegeket, három hónapra visszamenően megtekinthetjük a számlatörténetet, módosíthatjuk a bankkártyáinkhoz tartozó vásárlási limiteket, valamint indíthatunk forintátutalást belföldi számlaszámokra, amelyekhez természetesen olyan kényelmi funkciók is tartoznak, mint a partnerlista, ami szintén menedzselhető az alkalmazáson belül. Új pénzügyi megbízások rögzítésére viszont nincs lehetőség, de a már folyamatban lévők megtekinthetők.


[+]

Nagyon hasznos újdonság a mobil-token megjelenése, aminek segítségével a cég e-bank felületére a korábbinál egyszerűbben és biztonságosabban léphetünk be. Ezt a bejelentkezési módot kiválasztva megjelenik egy színes, QR-kódhoz valamelyest hasonló ábra a számítógép monitorán, amelyet a mobilappon keresztül kell beszkennelni ahhoz, hogy a gépünkön belépjünk. Ennek során persze az mPIN-t (iOS esetén opcionálisan az ujjlenyomatot) is meg kell adni, de a módszer így is sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint mondjuk az SMS-alapú autentikáció vagy a chipkártyás belépés. A megoldás akkor is működik, ha az okostelefonon nincs internetkapcsolat, ilyenkor a mobilbank szoftverben ugyanúgy az e-bank belépés funkciót kell kiválasztani, de a színes ábra beolvasása után a számítógépes böngésző nem jelentkezik be egyből, csak akkor, ha begépeljük az okostelefonon megjelenő bejelentkezési kódot. Ez bonyolultságában körülbelül az SMS-bejelentkezés szintjén mozog.


[+]

A kis színes ábrákat egyébként nem csak a bejelentkezés, hanem az aláírások során is lehet használni, tehát ezzel véglegesíthető mondjuk egy forintátutalás. A módszer biztonságosnak tűnik, hiszen egy tolvajnak nem elég csak a telefont vagy az mPIN-t ellopnia, mindkettőt birtokolnia kell ahhoz, hogy hozzá tudjon férni a rendszerhez. A K&H mobilbank alkalmazása persze ettől függetlenül is nagyon kellemes megoldás, hiszen gyors, kényelmes, használata egyértelmű. Más banki alkalmazásokban már láttunk QR-kód alapján történő csekkbefizetési lehetőséget, a K&H megoldásában egyelőre ez nincs benne. Egyértelműen egy elektronikus sorszámkérő funkció is hiányzik belőle, de valószínűsíthető, hogy ennek fejlesztésén is dolgoznak, bár ezt a bank munkatársai nem erősítették meg.

Bocha

Azóta történt

  • Alkalmazásbemutató: Erste MobilBank

    Az egyik itthon is működő bankhálózat most mobilon is lehetővé teszi a számlakezelést és a forint alapú pénzmozgatást.

  • Alkalmazásbemutató: Kiflee

    Nem gasztronómiai appot vagy pékség keresőt, hanem könnyen kezelhető, kellemes felületű közösségi filmajánlót mutatunk be az innoid hazai fejlesztőcsapatától.

Előzmények

  • Három nap, és az alkalmazásoknak vége

    A legújabb felmérések szerint a felhasználók háromnegyede 72 órát követően törli az applikációt, amit a telefonjára telepített.

  • Alkalmazásbemutató: Immune

    Influenzaszezonban kellemes szórakozást nyújt a bacilusok elkülönítése és megsemmisítése a magyar fejlesztésű, ügyességi „antivírus” játékkal.

  • Okoslottó alkalmazással lottózni

    Az applikáció segítségével szinte bárhol és bármikor lehetőség nyílik szelvények feladására, így gyorsan és könnyen megtippelhetők a következő heti nyerőszámok.

Hirdetés