A Zenfone 9 még mindig kicsi, de még erősebb

Bemutatkozott a Zenfone 9, amely az elődmodell méreteit viszi tovább, de természetesen a kor elvárásaihoz igazodó hardverrel és fejlesztett funkciókkal.

Mondhatnám, hogy jó nagy meglepetés volt a Zenfone 8 tavaly, de pont, hogy kicsike meglepetés volt. Az Asus úgy döntött, hogy csúcsmodellt fog adni apró méretben, ami persze követelt bizonyos kompromisszumokat, de az utód bemutatóján elhangzott, hogy főleg az európai piacon remekül fogyott a termék, úgyhogy tovább viszik ezt a vonalat — a fordíthatós kamerás Fliptől viszont el kell búcsúzzunk. Ám ez valószínűleg keveseknek fáj, az viszont többeket érdekel, hogy a tajvani gyártó merre tudott továbblépni a Zenfone 9 esetében.


[+]

A méretek kvázi nem változtak, ugyanolyan apró a telefon, mint korábban. Vagyis 146,5 x 68,1 x 9,1 mm kiterjedésű, ehhez pedig 169 grammos tömeg társul. Ezzel pedig továbbra is az egyik legkisebb androdios telefon, ha a csúcskategóriás gépeket nézzük, akkor pedig toronymagasab ez a legapróbb szerkezet. Van nála kisebb, de szintén erős készülék a piacon, ám ott iOS a rendszer: igen, az iPhone 13 Miniről van szó.


[+]

A Zenfone 8-cal kapcsolatos visszajelzések mentén léptek tovább. Az eddigi ívelt formát egy sarkosabb design váltja, ez több helyet eredményez belül. A tavalyi méretben azonban nagyobb akkumulátor lakik (4300 mAh), megmaradt a 30 wattos gyorstöltés, a 3,5 mm-es jack csatlakozó, az 5,9 inches, Full HD felbontású, 120 Hz-es AMOLED kijelző és a csúcshardver. Ez értelemszerűen a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, ami egyrészt 10%-kal több helyet kér, mint a tavalyi 888, másrészt jobban is melegszik, ezért hőkamrás, grafénszendvicses hűtést használ az Asus, ami szerintük elég hatékony, de azért a szintetikus sebességteszteknél ez is felforrósodik (ez már a mi tapasztalatunk).


[+]

A kis méret ellenére a Dirac-kal közösen hangolt sztereó hangszórók és az IP68-as védelem is adott. Audió szempontból a Zenfone 9 megdöbbentően telt és hangos, ez nem csak a két hangszóró, hanem a különböző trükkök eredménye is. Az alapkiépítés 8/128 GB-os változat, ez indul 330 ezer forintról, aztán szépen megyünk fentebb: a 16/256 GB-os csúcsverzióért már 370 ezer forintot kell letenni az asztalra. A Zenfone 9 fehér és fekete színben jön először, később érkezhet a piros és a kék változat, de mindegyiken közös a spéci hátlap, amely alapvetően műanyag, de érdes tapintású, jó fogású, a szennyeződéseket pedig nem gyűjti.

A korábbi modell kamerás fronton nem volt túl erős, itt viszont a főkamera egy Sony IMX766 50 megapixeles felbontással és gimbal stabilizációval. Ez egy hardveres megoldás, ami egy hattengelyes stabit jelent, aminek a tetején ül a lencse és a szenzor is együtt, tehát az Asus szerint a hagyományos OIS-nél jobb hatásfokkal működik. De azért a rend kedvéért még elektronikus stabilizációt is raktak mellé, amit két fokozatban kapcsolhat a júzer: a HyperSteady mód csak Full HD mellett működik, de az ígéretek szerint rendkívül stabil képet ad majd. Az ultraszéles modul egy Sony IMX363, itt a felbontás 12 megapixel, szintén van autofókusz, ahogyan ezt az előlapi IMX663 is tudja, hogy a szelfik is jobban sikerüljenek. Videózni maximum 8K-ban lehet, a frontkamerával 4K a legmagasabb felbontás.


[+]

Két dolog hiányzik: a microSD bővíthetőség és a vezeték nélküli töltés lehetősége, mindkettő helyigényes, magyarán van az Asusnak mentsége. Az 5G mellett Wifi 6-os támogatás, 5.2-es Bluetooth, két SIM és NFC is akad, a dobozban pedig alapból lesz egy tok, illetve a töltőfej sem fog hiányozni. Az előrendelés a bejelentés pillanatától él, az első vásárlók két tokot kapnak ajándékba a telefon mellé (fent a képen az előrendelői pakk látszik). Tesztünk is hamarosan érkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés